3 načina kako naši trgovci varaju kupce

Foto: Profimedia

Postoje pravila kako se oglašava akcijska roba, kaže Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača CEPS, ali se našem tržištu to danas retko primenjuje, pišu Novosti 3. jula 2014. godine.

Tako je, recimo, pravilo, da se mora vidno istaći cena pre i posle pojeftinjenja, a ukoliko rok upotrebe ističe uskoro, i to treba da bude vidno istaknuto…

Evo koji se trikovi, umesto toga, primenjuju kod nas.

Spuštanje već prethodno podignutih cena

Jedna od najčešćih “metoda” za povećanje cena je da na akciji bude roba koja je prethodno poskupela. Trgovci najpre, za određeni proizvod podignu cenu, a potom je blago spuste i kupci gledajući razliku poveruju zaista da ta cena ide u njihovu korist.

“Stalna” sniženja

“ Dešava se vrlo često da pojedine trgovine nude “stalna” sniženja često i za 50 odsto tokom cele godine, što je malo verovatno, jer takve rasprodaje u svetu ne postoje”  tvrdi Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača

Manja gramaža – veća cena

Ne samo da varanju pribegavaju trgovci već i proizvođači.U trgovinama je sada gotovo nemoguće naći nekada uobičajena standardna pakovanja. Gramažu menjaju svi proizvođači, od suhomesnatih prerađevina do sredstava za ličnu higijenu. Na rafovima su smanjena pakovanja čokolade, kutije keksa ili grickalice, a pri tome je vrlo sitnim slovima zapisano da je u ambalaži manje i do 50 grama. Manje grama, međutim, ne znači manju cenu. Naprotiv, čokolada od 75 grama staje gotovo isto kao i ona teža za 25 grama.

Da dodamo još jednu činjenicu, a to je da trgovci sve više postaju “zaboravni” da usklade cene u rafu i na kasi, pa se događa da kupac plati znatno više nego što je trebalo. Često ovi potezi ostaju neprimećeni, naročito kada se pazari više artikala ili se ide u velike kupovine. Tada je teško primetiti da je nešto plaćeno skuplje, nego što je istaknuto na proizvodu. 

Izvor: Novosti