4 greške u borbi sa stresom

Foto: Shutterstock

Od malena se navikavamo na stresne situacije, toliko da je pritisak koji sami sebi stvaramo gotovo postao deo naše kulture. Utiče na sve nas do te mere da nas čak i pozitivni događaji poput venčanja ili novog posla potpuno razdražuju. U borbi sa stresom pravimo i neke najosnovnije greške.

1. Povlačimo se iz zabavnih aktivnosti.

Kada imamo puno obaveza u toku dana, najčešće se odreknemo zabave. Na neki način, to deluje logično jer nešto moramo da otkažemo, a posao ne možemo. Međutim, ako ukinemo zabavu, efekat je dvostruko štetan – i sa poslom ćemo se teže nositi, jer više nemamo izvor pozitivnih emocija zahvaljujući kojima se lakše nosimo sa stresom. Bolje je da se malo napregnemo i isplaniramo odlazak na koncert ili predstavu. Radost takvog doživljaja leči i stres.

2. Najmrzovoljniji smo sa onima koji su nam najveća podrška.

Stres povećava razdražljivost, pa se često iskalimo na onima koji su nam podrška u teškim vremenima. Najgore što može da se desi je da nam pređe u naviku da se tako ophodimo prema partneru i time ugrozimo vezu. Zato je bolje da u danima velike razdražljivosti ulazimo u topao, fizički kontakt sa voljenima čim ih ugledamo, pre bilo kakve priče i rasprave. Tako aktiviramo oksitocin, smanjujemo stres, održavamo bliskost i zahvaljujemo na podršci.

3. Ne dajemo sebi predaha.

Preskakanje pauze je loša strategija. Možda se tako uradi posao više, ali se gubi šira slika. Istovremeno, postajemo sve razdražljiviji a i ranjiviji. Manji predah pomaže u jačanju snage volje.

4. Odlažemo rešavanje problema.

Potreba da odložimo rešavanje problema je razumljiva. Međutim, ako izbegavamo da se suočimo sa nečim, stres postaje samo sve veći. Setite se kako se osećate u trenucima kad izbegavate teške ali neophodne razgovore. Da li ti momenti dovode do povećanja anksioznosti, čak i kada to nije neophodno? I da li bi blagovremeno rešavanje problema umanjilo vaš stres?