7 saveta za oporavak zemljišta nakon poplava

Foto: Shutterstock

Da biste vratili svoju baštu i dvorište u prvobitno stanje, morate biti strpljivi i naučiti nekoliko stvari koje su neophodne da savladate ovaj izazov. Izađite kao pobednik i vratite sve u normalno stanje kao pre poplava, uz pomoć ovih nekoliko trikova.

Isušivanje

Kada se voda povuče, nemojte žuriti i pružite priliku zemlji da se isuši. Ovo može potrajati nekoliko nedelja, a najvažnije je da nikuda ne žurite, jer čak i hodanje po raskvašenom tlu može naneti još veću štetu zemljištu. Kada se zemlja osuši, očistite svo đubre koje je voda nanela i procenite štetu.

Hranljive materije

Poplave odnose hranljive materije iz zemljišta, što dodatno šteti tlu. Ako nahranite zemljište odgovarajućim đubrivom, vratižete mu preko potrebne hranljive materije. Tako će se i trava oporaviti i mnogo lakše ponovo nići.

Mulj

Poplavna voda nosi sa sobom sedimente koji sami ulaze u zemljište. Kada voda prestane da se pomera, ti sedimenti počinju da šire vrlo neprijatne mirise. Ako je nivo nataloženog mulja na vašem posedu niži od dva centimetra, možete ga pokupiti grabuljama. Ako je mulj suviše gust i zatrpava svu travu koju imate u dvorištu, možda je vreme da formirate novi travnjak. Ako je to u pitanju, obradite mulj i pomešajte ga sa postojećim busenima i zemljom. Nakon toga, možete posejati novu travu.

Ventilacija

Korenju trave potreban je vazduh. Može preživeti nekoliko dana poplave, ali zemljište pod vodom može izgubiti svoj prirodni reljef. Takve promene ne dozvoljavaju vazduhu da prodre do korenja. Ako je to slučaj sa vašim zemljištem, odgovarajućom mašinom morate tri puta ventilirati zemljište, a zatim posaditi nove biljke. Budite spremni da ventilirate i tokom cele sledeće godine.

Ponovno sađenje

Ako vam je travu odneo polavni talas ili je ostavio umrtvljenu, vreme je da je ponovo posadite. Koristite početničko đubrivo kako biste pomogli travi da brže raste. Kada nova trava počne da raste, nakon prvog košenja je morate još jednom đubriti.

Korov

Korov se tokom poplava mnogo širi. Ako vdite da je počeo da raste na vašem zemljištu, pregledajte ceo posed. Laganim pomeranjem biljaka videćete da li se negde krije izdanak korova. Takođe, ako trava postaje žuta, možda će vam trebati proizvodi za kontrolu gljivica.

Pesticidi i insekticidi

Pored ruiniranog zemljišta, poplave donose dodatne probleme. Komarci, crveni mravi, miševi i pacovi su svuda. Komarci se razmnožavaju u mirnoj, stajaćoj vodi. Možete ublažiti njihovo razmnožavanje tako što ćete isušti sve što sadrži takvu vodu: dečje igračke, ljuljaške, čak i konzerve ili posude za ishranu vaših ljubimaca sadrže dovoljnu količinu vode koja je potrebna komarcima.

Sa druge strane, štetočine poput crvenih mrava dolaze na površinu zemljišta sa poplavama. Tokom poplava, mogu se zapaziti čitava gnezda crvenih mrava, sve dok ne dođu do suvog tla i zato ta gnezda možete primetiti čak i nakon poplava. Nabavite odgovarajući proizvod za kontrolu crvenih mrava.

Poplave uglavnom ubijaju glodare, ali preživeli miševi i pacovi tražiće hranu i utočište, pa se nemojte začuditi ako ih vidite u dvorištu. Pronađite proizvod kojim ćete kontrolisati glodare na svom zemljištu.