7 saveta za vitku liniju profesionalnih balerina

(foto: weheartit.com)

Svet baleta zasniva se na mnoštvu standarda i striktnih pravila, naročito kada je u pitanju ishrana.

Kako bi balerine održale svoju besprekornu liniiju, one još od detinjstva počinju da usvajaju specijalne navike u ishrani, koje i vi možete da primenite!

1. Razblažite sva pića

Pokušajte da razblažite omiljene mlečne napitke vodom. Na primer, u čašu mleka dodajte kockicu leda. Na ovaj način vaš napitak imaće mnogo manje masnoće i smanjićete rizik od nadutosti.

2. Ne izbacujte potpuno omiljena jela

Osim što treba da se trudite da jedete što manje nezdrave hrane, treba da razmislite i o tome kako da omiljene nezdrave obroke učinite zdravijim. Na primer, ako želirte da pojedete hamburger, jedite ga sa zelenom salatom, umesto sa pomfritom.

3. Birajte hranu iz japanske i kineske kuhinje

Obroci ovih naroda ne sadrže dodatne masnoće i aditive, već se spremaju sa svežim sastojcima, popot povrća, pečuraka, morske hrane, morskih trava i mesa. Brzo ćete se najesti i dugo biti siti, ali i zdraviji.

4. Pravilo ispijanja vode

Svi znamo koliko je važno da dnevno popijemo bar 1,5-2 litra vode, ali ne znaju svi kada je pravo vreme za to. Balerine ne piju vodu dok jedu ili odmah nakon što završe sa obrokom, već sačekaju 30 minuta. Ovaj trik pomaže regulisanju želudačne kiseline i obezbeđuje pravilno varenje.

5. Korigujte porcije

Ovaj trik je veoma jednostavan – pojedite pola standardne porcije, bez menjanja drugih navika u ishrani. Da biste se navikli na ovu promenu lako, kupite adekvatno posuđe. Na primer, tanjir zamenite većom šoljom, u koju može da vam stane prava količina hrane.

6. Ne izbacujte ugljene hidrate

Isključivanje ugljenih hidrata iz ishrane je velika greška, koju mnogi prave kada žele da smršaju. Oni su glavni izvor energije, i njihov nedostatak izaziva umor i malaksalost, kao i druge probleme sa telom, naročito kod žena. Dakle, ne odričite ih se u potpunosti, već ih pametno birajte.

7. Ne mešajte proteine iz različitih grupa

Ako želite da vam varenje bude dobro, ovu grešku ne treba nikad da pravite. Na primer, meso, riba, mlečni proizvodi i jaja su veoma loša kombinacija. Vreme između konzumiranja ovih namirnica treba da bude bar 18 sati.

Izvor: Elle