7 trikova kako da vaš kupaći kostim traje što duže

Foto: Profimedia

Odaberite čvrste materijale

Koliko će neki kupaći kostim trajati najviše zavisi od toga koliko ga često leti nosite i gde, ali i kako ga perete i sušite. Nažalost, nakon nekog vremena oni jednostavno postanu porozni ili se rastegnu, izgube elastičnost, a na to posebno utiču slana i hlorisana voda i sunce. Većina kupaćih kostima danas se pravi od veštačkih materijala – najlona, poliestera, likre ili mikrofibera, koji se brzo suše.

Kad kupujete kupaći kostim, gledajte da je od što čvršćeg materijala ili da ima dva sloja. Pamuk nije zahvalan materijal jer na njega hemikalije iz bazena ili UV zraci još jače utiču, i na taj način se kupaći kostim brže uništava.

Najveći neprijatelj kupaćih kostima su bazeni odnosno hlor i hemikalije u bazenskoj vodi. Isto važi i za đakzi kade, a nakon dužeg vremena i slana morska voda imaće negativan uticaj na vaš omiljeni kupaći kostim. Danas postoje kostimi otporni na hlor (tzv. chlorine resistance), a i oni koji imaju UVA zaštitu.

Nakon kupanja…

Kad završite s kupanjem u bazenu ili u moru, nemojte ostaviti mokar kupaći kostim da se suši na suncu, a da ga pre toga niste isprali običnom vodom. Idealno je oprati ga blagim deterdžentom, ali ako ste na plaži i nemate tu mogućnost ili vas ta radnja ne privlači jer ste na odmoru, ipak se potrudite da ga od hlora i soli isperete pod tušem ili pomoću vode iz boce.

Pazite na kreme za sunčanje

Kad nanosite kremu za sunčanje, nanesite prvo kremu na područje pored kupaćeg kostima. Pripazite da veće količine kreme za sunčanje ne dođu na sam kostim jer onamože napraviti fleke na tkanini.

Ako sredstvo za zaštitu od sunca ipak dospe na kupaći kostim a vi je odmah ne obrišete, uklonite je sodom bikarbonom ili uz pomoć sirćeta. Sipajte sodu bikarbonu na mrlju i nakon sat-dva isperite. Ili, namočite kostim u lavor s jednom četvrtinom sirćeta i tri četvrtine tople vode, a zatim ga isperite deterdžentom.

Kako da operete kupaći kostim

Kupaći je najbolje prati na niskoj temperaturi (30), na programu za ručno pranje u mašini, ili ručno, najbolje blagim deterdžentom za osetljivu tkaninu. Naravno, izbeljivači i peglanje su zabranjeni.

Sušenje

Jaki sunčevi zraci oštećuju materijal, pa je kupaći kostim bolje staviti da se suši u poluhladu nego na najvećem suncu. Za sušenje je uostalom bitnija cirkulacija vazduha od sunčeve topline. Najbolje da ga položite preko stalka za sušenje kako bi zadržao originalnu formu, a sušilicu treba izbegavati.

Pazite gde sedate

Vodite računa gde ćete sesti ili staviti kupaći kostim da se osuši. Ivice betonskih bazena ili drveni nameštaj mogu uzrokovati na materijalu neku vrstu pilinga zbog kojeg će on izgledati staro i iznošeno. Oštre kamene stene na morskoj obali takođe mogu uništiti tkaninu, zato, stavite peškir ili ležaljku pre nego što se izvalite kao gušter na sunce.

Odaberite pravi model

Ako želite da vas kupaći kostim dugo služi, a da ne deluje staromodno ili da vam postane pretesan ili prevelik, birajte klasične modele, i to po mogućnosti one s prilagodljivim vezivanjem i kod grudnjaka i gaćica. Klasični dvodelni bikini s grudnjakom i gaćicama na vezaivanje uvek je odličan izbor.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr