8 mitova o ranama

Foto: Profimedia

1. Ako nije pokrivena, rana zarasta brže.

Pogrešno! Posekotine i ogrebotine najvažnije je pokriti i tako ih zaštiti od infekcije. Bakterije koje se nalaze u prljavoj vodi, na primer, mogu inficirati ranu, a infekcija usporava proces izlecenja i najverovatnije ce ostaviti ožiljak. Tako flaster, na primer, ubrzava proces zarastanja rane jer sprecava mehanicku iritaciju, zarazu prljavštinom i bakterijama, a istovremeno dozvoljava koži da diše.

2. Male rane ne treba dirati.

Pogrešno! Nažalost, mnogi od nas prave ovakvu grešku, jer i najmanja ogrebotina može predstavljati velika vrata za ulaz bakterija u naše telo. Isperite ranicu i zaštitite je od infekcije!

3. Ranu treba zaštititi flasterom samo prvog dana.

Pogrešno! Čim se povredite, ranu zaštitite odgovarajućim flasterom i menjajte ga svakog dana. Tako ćete proveriti i kako rana zarasta i da li ima znakova infekcije. Neke flastere koji omogućavaju zarastanje tkiva i u vlažnim uslovima, treba nositi nekoliko dana da bi proces izlečenja bio optimalan.

4. Alkohol najbolje čisti i dezinfikuje.

Pogrešno! Alkohol nije dobar za čišcenje i dezinfekciju povreda – osim toga što peče, pa nije pogodan za decu, štetan je za osetljivo tkivo. Zato za bezbolno čišcenje rana i smanjenja rizika od infekcije koristite stroprocentni hidrogen, čistu vodu i sredstva bez alkohola.

5. Rane brže zarastaju u morskoj vodi.

Pogrešno! Morska voda često  sadrži klice baš kao i voda u bazenu,  reci ili jezeru, posebno u plićaku, pa bi zato povređeno mesto trebalo da zaštitite  vodootpornim flasterom. Hlor u vodi  takođe može da iritira ranu. Najbolje bi bilo da barem dan-dva, zavisno od dubine povrede, preskocite kupanje, bilo u bazenu  bilo u moru.

6. Kad zarasta, rana svrbi.

Istina! Svrab je znak da rana zarasta  i zato ne brinite ako mesto  oko povrede počne da vas svrbi.  Međutim, ukoliko ima dodatnih znakova  infekcije, kao što su crvenilo, gnoj, nepodnošljiv  svrab ili bol, posavetujte se s  lekarom.

7. Ulje, puter i brašno ubrzavaju zarastanje.

Pogrešno! Nekada su puter, ulje  i brašno bili popularni kućni lekovi  protiv opekotina. Međutim, oni ne pomažu, čak mogu da izazovu suprotan  efekat i otežaju ili uspore izlečenje.

8. U predelima s toplom klimom veća je šansa da dobijete infekciju.

Zavisi! Da li ce se rana inficirati  mnogo više zavisi od toga da li su  uslovi higijenski i kako je ona tretirana, nego od klimatske zone u kojoj se nalazite. Ako ste se povredili u tropskim krajevima, konsultujte lekara, jer rana može  biti mesto prodora bakterija i drugih prenosilaca bolesti. I ovde je najvažnije ocistiti i dezinfikovati svaku ranu, ma koliko  ona beznačajno izgledala.

Tekst: Ivana Vušković