8 razloga zašto ljubomora može biti dobra za vezu

U maloj meri ljubomora može pozitivno delovati na ljubavni život, pokazati da je partneru još uvek stalo, ali i motivisati vas da promenite ono čime niste zadovoljni.

Jača vezu
Ljubomora može biti dobra za vezu sve dok se ne pretvori u manipulaciju i agresiju. Ona partneru pokazuje da vam je još uvek stalo do njega, tvrdi američka psihološkinja dr Elizabet Lombardo. Ponekad je parovima potreban taj dodatni podsticaj koji će ih podsetiti koliko jedno drugome znače, ali bez preterivanja.

Otkriva pravo lice
Ovo zeleno čudovište može ojačati vezu i povezati partnere na višem nivou, ali samo ako se o njoj razgovara. Ona otkriva pravo lice partnera i govori puno o njegovoj samokontroli, ali i o tome koliko poštuje svoju bolju polovinu. Valja je iskoristiti na pozitivan način pa umesto da mu zamerite poglede koje dobija od lepšeg pola, iskoristite ih za podsticanje strasti. Dajte mu do znanja da vas je ljubomora naterala da vidite šta zapravo imate. Nakupljena ljubomora samo rađa pasivnu-agresiju.

Razbuktava strasti
Ljubomora može biti pravi okidač strasti jer će partnere naterati da se gledaju na drugačiji način. Jednom kad veza uđe u rutinu lako je zaboraviti šta vas je na boljoj polovini privlačilo. Na to će vas najlakše podsetiti flert ili zavidni pogledi drugih, tvrdi američka seksualna terapeutkinja Hilari Filips.

Tera vas da se pokrenete
Ljubomora može biti odličan pokazatelj da niste srećni sami sa sobom i dobra motivacija da to isto promenite. Tako na primer žena može biti ljubomorna na muževu saradnicu i taj strah iskoristiti da i sama poradi na onome što joj se ne sviđa, tvrdi dr Lombardo.

Podstiče promene
Duge veze pružaju sigurnost zbog čega partneri mogu postati previše komotni i uzimati jedno drugo “zdravo za gotovo”. Povremeno pokazivanje ljubomore partneru će podići samopouzdanje i pokazati mu da vam je i nakon toliko godina stalo.

Otkriva dublje probleme
Osim što razbuktava strasti, ljubomora može ukazivati na dublje probleme i nesigurnosti. Može biti znak nezadovoljstva zato što se samo jedan od partnera trudi oko veze, dok drugi to olako shvata. Ujedno može biti posledica problema iz prošlosti. Ljubomora te probleme može osvestiti i naterati vas da potražite pomoć, tvrdi dr Lombardo.

Skreće pažnju na prave stvari
Bračni život iziskuje puno truda, naročito ako par ima decu. Lako je svu svoju pažnju usmeriti na brigu o njima i pritom zanemariti partnera. Malo ljubomore skrenuće pažnju i na njegove potrebe. To parove može naterati da pokušaju promeniti svoj odnos i da porade na njemu, upozorava Lombardo.

Potvrđuje odanost
Kad je jedan od partnera ljubomoran, samo želi da ga drugi uveri u suprotno i kaže mu da nema razloga za to. To je svojevrsna potvrda odanosti koja par dodatno povezuje.

Izvor: magazin.hr, M. G.

(No Ratings Yet)

 Loading …