9 navika onih ljudi koji nemaju problema sa neredom

Foto: Profimedia

Gubljenje vremena na traženje raznih stvari – od sitnica do važnih dokumenata, samo je jedan od problema koje sami sebi priređujemo zbog nereda koji se “kao nekim čudom” neprekidno gomila.

Evo šta rade oni pojedinci kakvih ima svuda oko nas (i koje rado spominjemo kao primere urednosti) a koji nemaju uobičajene probleme sa neredom.

Ostavljaju garderobu na mestu svake večeri.

Ova korisna navika oduzeće vam nekoliko desetina sekundi svake večeri, a čim ustanete bićete nam zahvalni što smo vas podsetili na ovaj mali ritual. Pre nego što krenete na spavanje, rasporedite garderobu gde joj je mesto i umesto što ćete 10 minuta ujutru potrošiti na traženje čarapa, vi ćete se spremiti na vreme za posao i ostati u dobrom raspoloženju.

Nemaju višak stvari.

Ukoliko neka stvar u vašem domu nema namenu i nemate baš nikakvu ideju da je iskoristite znate šta treba uraditi sa njom. Naravno, bacite je! Zaboravite na momente u kojima se emocionalno vezujete za nepotrebne figurice ili kutijice već ih sklonite iz svog prostora i oslobodite sebe dodatnog loma i srđivanja.

Ovde pročitajte koje stvari ne smete imati u domu posle tridesete.

Trude se da vode domaćinstvo bez viška papira.

Stare novine, plakate, letke i sve ostalo što ste dobili od promotera na ulici prosledite u kantu za smeće. Naravno, pre toga proverite da u njima nema neke informacije koja bi vam koristila. U tom slučaju sačuvajte, ali ne na frižideru ili polici za televizor već odvojite fioku gde ćete spakovati slični materijal.

Obrišu svaku površinu nakon upotrebe.

Ne propustite da obrišete sto nakon jela, radnu površinu u kuhinji posle seckanja salate, ali ni stočić u predsoblju ako ste na njemu otvarali poštu i pregledali račune. Neće potrajati više od 5 sekundi, a generalno spremanje biće neuporedivo lakše.

Ne drže gomile jastuka i prekrivača na krevetima.

Šareni jastuci na beloj sofi deluju zanimljivo i kao savršen contrast. Međutim, mnogo šarenih jastuka i prekrivača na sofi neće delovati zanimljivo već neuredno! Izaberite do tri zanimljiva jastuka i osvežite garniture, a ostale rasporedite na ostale prostorije ili poklonite prijateljici kojoj znate da će dobro doći.

Ovde pnaučite kako da živite sa malo stvari i budete srećni.

Odlažu cipele i mantile na svoje mesto čim uđu u kuću.

Razbacane cipele na ulazu u dom ili stolice prekrivene jaknama i mantilima nikome ne deluju simpatično, a naročito ne gostima koji moraju da preskaču vašu obuću kako bi došli do dnevnog boravka. Čim dođete sa posla ili grada uredno spakujte svoje stvari na mesto gde i treba da budu. Par sekundi posla i poštedećete sebe dodatnog nerviranja ili sređivanja ako su vam se najavili gosti. 

Nikad ne dozvoljavaju da im se nagomilaju prljavi sudovi.

Razmislite samo da li je bolje svaki put “izgubiti” 3 minuta na pranje pet posuda ili čitav dan u pranju sudova od prethodnih tri dana? Slažemo se sa vašim odgovorom.

Vraćaju sve svoje stvari na mesto.

Kad vikendom budete odmarali i uživali u čistom domu bićete nam zahvalni što smo vas podsetili da koju god sitnicu da ste uzeli vratili ste je na mesto gde ste je i našli.

Imaju redovne termine za brisanje prašine i usisavanje

Vreme je da upišete u svoj rokovnik  termine za brisanje prašine i usisavanje tepiha ili čitavog doma. Ukoliko se predržate termina bez izuzetaka rezultati će biti više nego očigledni.

10 kućnih poslova koji se mogu obaviti za minut pročitajte ovde.