Zelena stolica kod odraslih osoba

stolica zelene boje

Mnogi od nas se pitaju da li je zelena stolica kod odraslih normalna pojava, trebamo li zbog toga biti zabrinuti, da li da odmah odemo lekaru kada je primetimo. Kratak odgovor: u većini slučajeva ona nije opasna, ali ukoliko je učestala svakako idite na lekarski pregled, da bi ste uradili detaljnu dijagnostiku i otklonili mogućnost za neko ozbiljnije oboljenje.

Pražnjenje creva je telesna funkcija izuzetno važna za celokupno zdravlje. Izgled, količina, učestalost i boja stolice indikator su stanja u našem gastrointestinalnom sistemu, a svaka nova promena može ukazivati na potencijalni zdravstveni problem. U nastavku članka saznajte kada i kako nastaje zelena stolica kod beba, dece i odraslih i šta treba preduzeti povodom toga..

Zbog čega se boja stolice menja

Tokom varenja, hrana se mesa sa žuči iz jetre i digestivnim enzimima iz pankreasa, što je uslov za razgradnju ugljenih hidrata, proteina i masti, formiranje žitke mase i konačno – izmeta. Ova masa prolazi kroz tanko crevo, iz kojeg se u krvotok resorbuju hranljive materije, a tečni ostaci dospevaju u debelo crevo. Ovde se apsorbuje voda i konačno formira stolica (feces), u kojoj se nalaze bakterije, svarena hrana, celuloza od nesvarenih delova biljne hrane i žuč. Zelena stolica najčešće brzo prolazi kroz creva i tada žuč nema dovoljno vremena da je razgradi i oboji..

Boje normalne stolice kreću se u rasponu od svetlo-smeđe, preko tamno-smeđe do pomenute zelene stolice . Vrsta hrane koja se konzumira najčešće određuje boju fecesa, koja može ukazati na poremećaj u funkciji gastrointestinalnog sistema, kao i na neko oboljenje koje još uvek nije dijagnostikovano.

Pouzdana dijagnoza ne može se uspostaviti isključivo na osnovu promene boje stolice. Potrebno je da se utvrde i brojni drugi faktori, kao što su navike u ishrani te osobe, istorija bolesti, da li je bilo kakvih terapija medikamentima u skorije vreme i slično. Takođe, često je neophodno da se uradi laboratorijska analiza izmeta na prisustvo bakterija, parazita, krvi ili masti.

Kada se stolica zelene boje najčešće javlja

Pre ovog objašnjenja moramo da se osvrnemo malo i na naš region. Priznali mi to ili ne u našem društvu i dan danas postoje tabu teme o kojima se nerado razgovara makar javno, tj. radije se ćuti. Jedna od njih je svakako i boja stolice, naša današnja tema, a gotovo isto važi i za izgled naše mokraće.

Ponekad čak i dugogodišnji partneri ne pričaju o takvim stvarima, jer im je po svemu sudeći neprijatno. Balkan je svakako specifičan, jer se neke stvari malo sporije menjaju, ali pojavom interneta, foruma i društvenih mreža, pitanja tipa:…pojavila mi se tamno zelena stolica – šta da radim?  više nisu retkost. Na portalima za trudnice i bebe, mlade majke često zabrinute pitaju zašto je bebi stolica zelena i slično. Pošto je to tako, a da ne biste lutali na puno adresa, odlučili smo da u ovom članku objedinimo sve vezano za boju, izgled i veličinu stolice (fecesa). 

Kao što smo već na početku spomenuli zelena stolica kod odraslih osoba nastaje ukoliko izmet brzo prođe kroz creva, tada nema dovoljno vremena da se žuč potpuno razgradi i poprimi smeđu boju. Inače, žuč je zelenkasto-smeđa tečnost koja se stvara u jetri, a čuva u žučnoj kesici. Njena osnovna uloga jeste da olakšava razgradnju masti u  hrani.

Za razgradnju žuči u crevima i promenu njene boje u smeđu potrebno je određeno vreme, a ukoliko je tranzicija kratka, zelena stolica ostaje. To je i razlog što je proliv vrlo često zelenkast. No, zelena boja stolice može biti normalna pojava ako je ishrana bogata zelenim  povrćem, posebno spanaćem i blitvom. Gvožđe kao suplement takođe može biti uzrok tome, mada je usled njegove česte upotrebe feces češće crne boje.

Tamno zelena stolica kod odraslih zbog Ešerihije koli 

tamno zelena stolicaOdrasle osobe mogu dobiti stolicu zelene boje usled infekcije Ešerihijom koli ili kod trovanja salmonelom. Ovo nije tako čest slučaj, ali obe bakterije uzrokuju česte prolive – dijareje tj. tečne zelene stolice. Salmonela je naročito učestala sa dolaskom toplijeg vremena, ako se jede meso nedovoljno pečeno, mlečni proizvodi koji su lako kvarljivi, glavni su uzročnici kod trovanja hranom.  Deca su sklona ovoj infekciji, tako da pripazite na to u nadolazećem letnjem periodu.

Šta učiniti ukoliko u stolici ima sluzi? Prisustvo mukusa(sekreta) normalna je pojava, on ponekad prekriva pojedine segmente fecesa. Sluzava zelena stolica je uglavnom prolazna i vezujemo je za dijareju. Međutim, sekret može ukazivati i na upalna oboljenja kolona, ili pak kancer debelog creva.

Tragovi sekreta u stolici koji su praćeni krvlju i/ili bolom u abdomenu ne smeju se ignorisati,  jer je to situacija koja nalaže medicinsku proveru. Na kraju, mukus u stolici često se javlja kod osoba koje pate od sindroma nervoznog creva.

Kada se zbog boje stolice moramo javiti lekaru

Osim crvene, kestenjaste i crne stolice, koje mogu signalizirati ozbiljno krvarenje i, shodno tome, zahtevati hitnu terapiju, promena boje stolice u najvećem broju slučajeva smatra se normalnom pojavom.  Značaj ovih promena određuje se i na osnovu drugih pratećih simptoma.

Šta možemo sami učiniti?

  • Potrebno je piti veće količine vode i tečnosti tokom dana, da bi se mogućnost zatvora svela na minimum.
  • Rekreacija i fizička aktivnost su poželjni, jer na taj način izbacujemo štetne toksične materije iz tela.
  • Obavezno pijte limunov sok, to je izvanredan detoksikator.

Tamno zelena stolica u trudnoći je dosta česta, pogotovo ako uzimate neophodne suplemente gvožđa, to je onda uobičajena stvar, njena boja varira od zelene do crne. Stolica može biti crna i zbog drugih prenatalnih suplemenata. Usled uvećanja materice i većeg pritiska unutar karlične duplje, moguća je pojava opstipacije i hemoroida, koji neretko krvare i ostavljaju tragove krvi u stolici. Obavezno obavestite vašeg ginekologa o pomenutim tegobama.

Kada su odrasle osobe u pitanju, važno je znati da je svaka osoba drugačija, te da promene u dinamici pražnjenja creva, boji, veličini ili konzistenciji stolice mogu biti normalne za jednu osobu, ili pak znak potencijalne opasnosti za drugu. Tako da se učestala zelena stolica svakako treba prekontrolisati.

Koja hrana može da utiče na izgled stolice

Koliko često na meniju imate zelenu salatu, blitvu, spanać, prokelj i ostali zeleniš? Ako ponešto od ovog povrća jedete svaki dan, nije neuobičajena pojava ni tamno zelena stolica. Osobe koje preferiraju više zeleniša, često i ne jedu puno mesa, ili ga uopšte ne konzumiraju, sve ovo utiče na izgled fecesa. Sa druge strane cvekla može vašu stolicu da oboji od blago ružičaste do crvene boje, što nas ponekad uznemiri,jer podseća na krvarenje iz hemoroida.

Mnogi dodaci i suplementi takođe farbaju stolicu, ne smemo zaboraviti ni morske alge koje zbog visokog prisustva aminokiselina, dragocenih minerala i brojnih vitamina takođe čine da stolice budu zelenkaste boje. Kako su suplementi algi izuzetno bogati vlaknima, takođe doprinose zelenoj stolici. Multavitamini sa većom količinom gvožđa isto tako doprinose promeni boje stolice.

Ishrana bogata nutrijentima, može dovesti do problema sa varenjem kod nekih osoba, jer dolazi do opstipacija(zatvora), ali umeju uzrokovati i prolive, kada se zelena stolica vrlo često javlja. Loša razgradnja masti takođe doprinosi ovoj pojavi. Osobe koje su intolerantne na laktozu, često imaju uz prolive i stolice zelene boje.

Zelena stolica kod beba koje sisaju 

Na izgled „bebine kake“ utiče dosta toga, kao i na njenu boju. Bebice koje se hrane isključivo sisajući majčino mleko, uglavnom imaju stolicu zlatno-žute boje, ali ponekad se i kod njih javi zelena stolica koju prati i malo sluzi. Roditelji ovu pojavu različito tumače, ali ne treba previše da se brinu – prolaznog je karaktera.

Stolica zelene boje kod beba koje sisaju, povezuje se sa nosićem koji zna biti zapušen(naročito tokom zime), te se javlja veća količina sekreta koji se sliva. Kako prehlada prolazi  i boja stolice se polako počinje vraćati na staro. Primetićete nekoliko mešovitih kaka, sve dok se ponovo ne vrati na žuto.

Dešava se i da roditelji smatraju da im beba nije dovoljno jela ako se zelena stolica povremeno javlja. Nemate razloga za brigu ako je ona vesela i dobro raspoložena. Ukoliko dohranjujete bebu adaptiranim mlekom zelenkasta kaka, ne predstavlja problem ako nema opstipacije.

U slučaju da je zelena stolica kod starije dece česta i tečna, to može da ukazuje na blažu crevnu infekciju. Ako ih vaše dete ima preko pet tokom dana, nije isključeno da se radi o ozbiljnijoj infekciji. Svakako u oba slučaja idite kod pedijatra na detaljan pregled.

Pročitajte slične tekstove :