AJME UŽAS! POVUČENI OMILJENI SLADOLEDI SNICKERS, TWIX, BOUNTY, M&M, I DVA ‘DUKATOSA’

Foto: Screenshot/Reddit

KANCEROGENA SVOJSTVA

+
AAA

AJME UŽAS! POVUČENI OMILJENI SLADOLEDI SNICKERS, TWIX, BOUNTY, M&M, I DVA ‘DUKATOSA’

Autor: Dnevno

Još jedno razočaranje dolazi nam od Ministarstva poljoprivrede koje je izvijestilo potrošače o opozivu četiriju vrsta sladoleda u različitim pakiranjima. Naime, pronađen pesticid etilen oksid i to u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.

Ministarstvo navodi da je dobavljač, Mars Hrvatska d.o.o., iz opreza opozvao proizvode Snickers xtra ice cream bar 66 g -single, Snickers ice cream bar 48g – 6 pack box, Twix ice cream bar 47g – single, Twix ice cream bar 34,2g – 6 pack box, Bounty ice cream bar 39,1g – 6 pack box i M&Ms peanut ice cream stick 62g – single.

Opozvani proizvodi različitih su datuma isteka roka i broja serije te je uz obavijest objavljena i tablica opozvanih proizvoda. Tablicu možete pronaći OVDJE.

Proizvodi nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ.

Distributer proizvoda je Stanić d.o.o.

Povučeni i Dukatovi jogurti

Foto: Dukat

Ministarstvo poljoprivrede ranije je u petak objavilo da proizvođač Dukat iz Zagreba, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150g i Dukatos jogurt naranča cimet 150g određenih rokova trajanja.

Opozvani su Dukatos jogurt crni ribiz 150g, rokova trajanja: 04.08.2021., 11.08.2021., 20.08.2021., 28.08.2021. i Dukatos jogurt naranča cimet 150g, rokova trajanja: 04.08.2021., 11.08.2021., 19.08.2021., 28.08.2021., navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Proizvodi, kako ističe Ministarstvo, nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla. Obavijest se odnosi isključivo na proizvode s navedenim podatcima, napominje Ministarstvo.

O ETILEN OKSIDU:

Etilen-oksid je prema mrežnom izdanju Hrvatske enciklopedije bezbojan, otrovan i zapaljiv plin koji sa zrakom stvara eksplozivnu smjesu i služi kao međuproizvod u mnogim organskim sintezama.

Upotrebljava se kao sredstvo za suzbijanje štetočina (fumigant) za namirnice i tekstil, za sterilizaciju kirurških instrumenata te kao sirovina za pripravu organskih spojeva poput akrilonitrila, etanilamina, etilen-glikola i neionskih površinski aktivnih tvari.

Taj kemijski spoj, poput teških metala, akrilamida, formaldehida i melamina spada u skupinu kontaminanta koji kod konzumenata mogu izazvati kronične bolesti kroz duži vremenski period te uglavnom ima kancerogena, mutagena ili genotoksična svojstva.

Autor:Dnevno

ZADNJE VIJESTI


NAJZASTUPLJENIJI MINERAL U TIJELU

NAMIRNICE KOJE ĆE VAS IZNENADITI: Ako imate manjak kalcija, probajte jesti ovu hranu!


KANCEROGENA SVOJSTVA

AJME UŽAS! POVUČENI OMILJENI SLADOLEDI SNICKERS, TWIX, BOUNTY, M&M, I DVA ‘DUKATOSA’


MENTALNO ZDRAVLJE

MEĐUNARODNI DAN PRIJATELJSTVA: Jeste li znali da je druženje važno za naše zdravlje?


POMOZITE SI SAMI

KOMARCI VAM NE DAJU MIRA: Opustite se i otjerajte ih prirodnim trikovima!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article