Ako uočite ovu promenu u urinu, što pre se javite lekaru

pixabay.com

Mokraća može da nam otkrije puno toga o celokupnom zdravlju. Na primer, urin koji je tamnožut pokazuje da ne pijemo dovoljno vode, dok prozirni urin može biti znak prekomernog unosa tečnosti. Osim boje, bitna je i tekstura mokraće.

Urin koji izgleda masno može biti znak da bubrezi ne funkcionišu kako treba. Prema nefrolozima, masni urin može da se pojavi kada je osoba ozbiljno dehidrirana ili ako uzima previše određenih vitamina rastvorljivih u vodi.

Vitamini rastvorljivi u vodi uključuju vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B i folnu kiselinu. Ako uzimamo dodatak koji sadrži ove vitamine u velikim količinama, to može uzrokovati da urin izgleda masno.

Dr Čidozie Odigve na TikToku je pojasnio da su drugi mogući uzroci masnog urina nefrotski sindrom (poremećaj bubrega) i hilurija (stanje koje se javlja kada limfna tečnost iscuri u bubrege).

– Svim ovim mogućim uzrocima zajedničko je da su znak da nešto nije u redu s bubrezima i da treba da posetite lekara. U slučaju nefrotskog sindroma, bubrezi više nisu u stanju da zadrže proteine koji su vitalni nutrijenti odgovorni za mnoge stvari u našim telima, uključujući zdravlje mišića i kostiju – navodi doktor.

Ignorisanje masnog urina i neodlazak lekaru zbog toga može imati ozbiljne zdravstvene posledice. Prema dr Odigveu, ako je masni urin znak nefrotskog sindroma i ne leči se, bubrezi će polako prestati da funkcionišu.

– To znači da bubrezi više neće obavljati određene funkcije bubrega, uključujući pročišćavanje krvi, regulaciju količine telesne tečnosti putem izlučivanja urina, održavanje zdravlja kostiju, održavanje zdravlja krvi, sprečavanje anemije i mnoge druge – napomenuo je.

Bubrezi pomažu i u regulaciji krvnog pritiska, pa mnogi ljudi sa nefrotskim sindromom i bubrežnom bolešću imaju problema sa visokim krvnim pritiskom.

– Ako uočite masni urin, javite se doktoru. Očekujte vađenje krvi i analizu urina. Pregledima će se naći uzrok problema – zaključio je nefrolog.

Read More