Ako želite da izgubite salo na stomaku svakodnevno jedite ovu namirnicu

Unsplash

Salo na stomaku, vrsta visceralnog sala koje se razvija u središnjem delu tela, može se akumulirati iz različitih razloga. Neki su van naše kontrole, ali neki se mogu sprečiti.

Dijetetičarka Elis Homan objašnjava da na salo na stomaku utiču faktori kao što su godine, genetika, spavanje, vežbanje i ishrana.

“Konzumiranje više kalorija nego što sagorite može uzrokovati nakupljanje masnoće”, rekla je za Parade.

Gde se masti talože, mogu se odrediti faktori kao što su genetika i određena zdravstvena stanja, kao i stil života, uključujući vrste hrane koju jedemo i nivo aktivnosti.

– Budući da visceralna masnoća u području stomaka nije nešto što možete stisnuti rukama, već je dublje u vašem telu, može imati značajan uticaj na vaše zdravlje, uključujući povećanje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca – ističe nutricionistkinja Džeki Njugent.

Homan dodaje da su namirnice s visokim udelom zasićenih masti takođe uobičajeni krivci.

Za razliku od prerađene hrane i hrane s visokim udelom zasićenih masti, orašasti plodovi su nutritivno bogata hrana koja uključuje kombinaciju zdravih masti, proteina, vlakana, vitamina i minerala, objašnjava Homan.

– Uopšteno, konzumacija oko 28 do 30 grama orašastih plodova najmanje tri puta nedeljno može pomoći u smanjenju pojave viška masnoće na stomaku – dodaje Njugent, citirajući studiju iz 2022. godine.

Tvrdi da su bademi najbolji izbor jer su jedan od orašastih plodova s najviše proteina. Osim toga, postoje istraživanja specifična za bademe koja potvrđuju da uživanje u oko 45 grama badema dnevno umesto međuobroka s visokim udelom ugljenih hidrata može biti povezano sa smanjenjem masnog tkiva na stomaku.

Read More