Ako želite sebi dobro, ovo je hrana koju trebate odmah baciti!

Medicinski stručnjaci procjenjuju da 60 do 70% karcinoma može spriječiti, ali u koliko se zdravo hranimo.

U ovom članku ćemo vam pokazati koje promjene u ishrani trebate napraviti,kako bi sačuvali vaše zdravlje, ali vam pomoći da i da izbjegnete toksine  koji izazivaju rak.

Hrana iz konzerve – treba da znate da se smola koristi za pravljenje metalnih konzervi. Studije su pokazale da ovaj sastojak sa mnogim bolestima, kao što su: rak, neplodnost, dijabetes, ali također i gojaznost. Ako u onzervi stoji BPA free, ona vjerojatno da sadrže bisfenol-A (BPA).

Dimljena hrana – nitrati i nitriti djeluju kao konzervansi oni sprečavaju kvarenje hrane, oni također dodaju boju mesa. Studije su pokazale da u povezani s povećanim rizikom od raka.

Ribe iz uzgoja – nedavna studija je utvrdila da ribe sadrže viši nivo hemijskih zagađivača od divljih riba, te jedan koji je poznat to je kancerogen PCB, zbog toga što su pretrpanosti u ribnjacima, ribe su više podložni bolestima.

Piletina-Za ljudsko zdravlje, farmske životinje mogu biti izrazito opasne jer bivaju na otrovnim tvarima koji su bogati pestcidima. A domaće othranjenje životinje pružaju samo najbolje i najzdravije  osobama kako bi zadržali svoje zdravlje optimalnim.

Image result for kancerogena piletina

Najveća prijetnja domaćih životinja su kokoši, one odrastaju u nezdravoj okolini, pa mogu davati meso i jaja koja su puna opasni tvari.

Arsen predstavlja hemijski element, i on može biti organskog ili anorganskog porijekla. Anorganski arsen je puno više štetan i dokazano je  kancerogen.

Svježa piletina je roskaste boje, bez sluzavih nakupina. Kod piletine koja nije svježa ili je pokvarena boja mesa može poprimiti sivu nijansu te se mogu pojaviti crne, sive, zelene, smeđe ili bijele pjege ili mrlje, također, pojavljuje se kiseo miris ili miris sličan amonijaku, a površina mesa prekrivena je sluzavim i ljepljivim slojem. Prve promjene mogu se najbolje uočiti na najvlažnijim dijelovima, kao što su: područje ispod krila, između trupa i nogu te u trbušnoj šupljini.

Čips-U prvoj fazi proizvodnje pšenica, riža, kukuruz i krompirne pahuljice se miješaju i od tih sastojaka se dobije tijesti, koje se zatim oblikuje, a nakon toga prži u ulju i suši.

U zadnjoj fazi čipsu se dodaju otrovni pojačivači ukusa. Svi sastojci za smjesu od koje se pravi čips su genetski modifikovani, jer su jeftiniji i dostupniji,najopasnijih od sastojaka koji se  nalazi u čipsu nije dodat u procesu proizvodnje, nego je nus-produkt prerade. U pitanju je kancerogena supstanca akrilamid, a ona izaziva tumor.

Image result for cipsAkrilamid se stvara kod pripreme hrane koja je izložena termičkoj obradi, posebno je prisutna u čipsu jer se nakon pečenja na visokoj temperaturi i isušuje na visokoj temperaturi. Sve vrste hrane koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 stepeni sadrži ovu kancerogenu supstancu.

Ako stalno jedete čips, za godinu popijete pet litara ulja koje je čips upio za vrijeme prženja.

Meso sa roštilja-Većina nas voli meso sa roštilja,meso pripremljeno na ovaj način može lako postati kancerogeno, jer kada je tako pripremljeno otpušta jedinjenje pod imenom akrolein koje je kancerogeno.

Mi nismo ni vjesni koliko lošom prehranom  možemo naštetiti sebi, stoga ne biste smjeli često jesti meso sa roštilja,izbjegavajte ga!

Mnoga istraživanja su pokazala da hrana sa roštiljajedan je od faktor koji uzrokovati rak pankreasa, crijeva, želuca i mnoge tegobe.Stoga obratite pažnju šta unosite u organizam.

Ono što takođe nije zdravo jeste da jedete hrenovke i kobasice posebno ako je to u velikim kolikočinama, raspitajte na koji način se prave hrenovke pa će vam sve biti jasnije.

Ti proizvodi se dobijaju od nekvalitetnog mesa,u njih se dodaju konzervansi i štetne materije. Zbog toga ih zbjegavajte i uzimajte kvalitetno meso.

Image result for meso sa roštilja

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja