Aktivni ugalj upotreba za zube i lice

izbeljivanje zuba aktivnim ugljem

Aktivni ugalj ima primenu u medicini, u precišćavanju vazduha i vode. Negova najranija zabeležena upotreba datira još od 1550 god p.n.e. U modernom vremenu se najčešće koristi za detoksikaciju i kao protivotrov. Uvek ga trebate imati pri ruci za slučaj ujeda pauka, slučajnog gutanja otrovnih hemikalija, problema sa stomakom. Takođe, izbeljivanje zuba aktivnim ugljem je sve popularnije jer daje odlične rezultate.

Medicinski ugalj je poznat kao protivotrov jer ima sposobnost da apsorbuje većinu organskih toksina, hemikalije i otrove pre nego što oni načine štetu u organizmu. Čak i neke hitne pomoći koriste velike količine aktivnog uglja za tretiranje određenih vrsta trovanja.  Pored tretiranja trovanja, on se koristi i za smanjenje crevnih gasova (nadimanje) za smanjivanje nivoa holesterola, sprečavanje mamurluka, i tretiranje problema sa žuči tokom trudnoće. Aktivni ugalj je fini crni prah, bez ukusa i mirisa i nije toksičan.

Kako upotrebiti aktivni ugalj za zube

Iako zvuči šašavo, aktivni ugalj za zube zaista deluje odlično. On može da izbeli Vaše zube, pomaže u lečenju bolesti desni, a takođe je veoma delotvoran protiv trovanja hranom (naročito tokom vrelih letnjih meseci) i drugih vrsti unutrašnjih toksina. Pošto ovaj crni prah umrlja sve što dotakne, razumljivo je da se plašite da će ostaviti fleke i po Vašim zubima.

Stoga, budite pažljivi kada ga korsitite, jer će lako umrljati odeću, obuću, stolnjake, pločice, praktično skoro sve oko sebe. Medicinski ugalj ima sposobnost da reguliše ph vrednost u Vašim ustima, tako da je efikasan u prevenciji karijesa, ubija loše bakterije u ustima, i sprečava gingivitis. Iz tog razloga predlažem Vam da ga uvedete u redovnu upotrebu u održavanju higijene usta i zuba.

Izbeljivanje zuba aktivnim ugljem je veoma jednostavno

Aktivni ugalj za izbeljivanje zuba deluje isto kao što deluje u stomaku u slučaju tretiranja trovanja. On izvlači štetne toksine iz usta (samim tim skida i fleke sa zuba), vezuje ih za sebe i Vi ih na taj način izbacujete i eliminišete iz tela.

aktivni ugalj za zubePrijateljsko upozorenje, kada koristite aktivni ugalj za zube, oni će vam prvo biti kompletno crni, kao i vaša usta. Nemojte se plašiti, kada usta isperete, crnilo nestaje, a vaši zubi ostaju izuzetno čisti i glatki. Već nakon par korišćenja oni postaju belji i usna duplja zdravija. Crni prah možete koristiti na sledeći način:

  • Umočite vlažnu četkicu za zube u aktivni ugalj, nagnite se nad posudu sa ugljem i stavite četkicu u usta. Ovo radite kako biste izbegli da umrljate lavabo aktivnim ugljem. Perite zube blagim malim krugovima oko 2 minuta, pažljivo ispljunite i dobro isperite usta. Vaša usta će se osećati izuzetno čistim nakon tretmana, za razliku od Vašeg lavaboa. Ponavljajte koliko često je potrebno.

Medicinski ugalj upotreba kod stomačnih tegoba

Aktivni ugalj se smatra najefikasnijim pojedinačnim agensom na svetu. Može se koristiti nakon što osoba proguta skoro bilo koju otrovnu hemikaliju, kako organizam ne bi apsorbovao ništa od otrova. On se koristi za hitnu dekontaminaciju u gastrointestinalnom traktu, koji obuhvata želudac i creva.

Procenjuje se da ovaj blagotvorni crni prah smanjuje apsorpciju otrovnih materija i do 60 odsto. To radi vezivanjem otrovne materije, čime smanjuje njenu toksičnost, preko cele dužine želuca i tankog i debelog creva. Aktivni ugalj za stomak se često primenjuje nakon ispumpavanja želuca. Ova metoda je delotvorna samo ako se izvede odmah nakon gutanja otrovne susptance ( u roku od pola sata) i nema efekta kao crni ugljen, ako otrov ode dalje od stomaka.

Aktivni ugalj dejstvo kod stomačnog gripa

Ovaj preparat će pomoći i kod proliva, pokupiće neželjene bakterije iz creva, dok kod virusnih infekcija još nije dokazano pomaže li. Možete ga koristiti kao prevenciju, ali i za tretiranje već nastalog problema. Za ovo možete koristiti aktivni ugalj u kapsulama. Izbegavajte njegovo kombinovanje sa čokoladnim sirupima, sladoledom i slično jer on neće moći delovati.

Takođe izbegavajte dugo korišćenje ovog preparata, jer bi on mogao apsorbovati i vitamine i minerale koji su potrebni za normalno funkcionisanje Vašeg organizma. Ako se koristi u većim dozama tokom dužeg vremenskog perioda, može dovesti do zatvora stolice.

Ako ste trenutno pod nekom terapijom, konsultujte lekara pre korišćenja, jer aktivni ugalj može poništiti dejstvo vaše terapije. Ako ga pijete zbog bakterijske infekcije, uzimajte probiotike par sati nakon njegovog uzimanja, kako ne bi poništio njihovo dejstvo.

Maska za lice sa aktivnim ugljem 

Pored širokog spektra upotrebe koji smo nabrojali, ovaj skoro magični agens se koristi i kao aktivni ugalj za lice. On ima blagotvorno dejstvo na kožu, naročito na tretiranje kože sklone aknama. On izvanredno izvlači nečistoću iz Vaših pora, tako da možete pre tretiranja kože aktivnim ugljem i napariti lice, kako bi se pore proširile. Pokazaćemo vam kako se pravi jednostavna maska za lice sa aktivnim ugljem:

Potrebni sastojci:

  • Aktivni ugalj u prahu (možete koristiti i onaj iz kapsule, koristeći samo jednu polovinu za ovaj recept),
  • Ružina vodica (ili obična voda ako ne volite ružinu vodu),
  • Aloja vera gel – jedna puna supena kašika,
  • Par kapi etarskog ulja čajnog drveta,
  • Malo morske soli.

Umešajte sve nabrojane sastojke u staklenoj posudi dok ne dobijete crnu glatku pastu. Pazite da ne preterate pa da stavite previše ulja čajnog drveta (ne više od 5 kapi) jer će ono izazvati neprijatno peckanje kože i iritacije. Možete koristiti štapiće za uši kako biste masku namazali na lice.

Pazite da ne uprljate odeću jer se fleke teško uklanjaju. Srećom na koži ne ostaju fleke. Ostavite masku da se osuši na licu pa isperite vodom.  Pri ispiranju pripazite da ne isprskate mnogo kupatilo, ako se to i desi, odmah operite crnilo, jer će ostati fleke ako ne reagujete na vreme. Nakon tretmana koža ostaje blistavo čista, stoga i ne čudi da se aktivni ugalj za lice u kozmetici itekako primenjuje.

Gde ga kupiti i koja mu je cena u Srbiji 

Medicinski aktivni ugalj prodaje dosta firmi u Srbiji, cene naravno variraju zavisno od toga ko je proizvođač. Preporučujemo da kapsule aktivnog uglja uvek kupujete u apoteci, gde ste sigurni u ispravnost proizvoda i one su ujedno i najbezbednije.

Svi renomirani proizvođači proizvode plasiraju u apotekama. Elephant pharma ima pakovanje od deset kapsula koje možete kupiti za nekih 85din, što je poprilično povoljno, Bgb italiana 30 kapsula prodaje za nekih 410 din. Na vama je da izaberete, naša preporuka je i da konsultujete lekara, kao i farmaceuta u samoj apoteci, kako bi vam dali još dodatnih informacija, na taj način ćete saznati sve što je potrebno i rešićete se nedoumica.

Za sam kraj podelićemo sa vama nekoliko komentara i iskustava od samih korisnika preparata.

Koristim pomenuti preparat za razne stvari. Nedavno mi se inficirala posekotina na ruci, nanela sam pastu od aktivnog uglja i rana se ubrzo iščistila i zalečila. C.A.

Kada jedem nešto što mi ne prija, popijem kapsulu aktivnog uglja kako bi smirila stomak. Pošto inače imam osetljiv stomak, pijem i sok od aloje, kako bih stvari držala pod kontrolom. Ova kombinacija mi je zasad odlična! A.T.

Dajem svojoj deci medicinski ugalj kada imaju dijareju. On pomaže kod gasova i proliva svaki put. M.S.

Koristila sam aktivni ugalj za mršavljenje i detoksikaciju nedelju dana, sa rezultatima sam zadovoljna. Pridržavala sam pravila da ne jedem mlečne proizvode tokom nedelju dana i pila sam velike količine tečnosti, da ne dođe do opstipacije. Skinula sam 2,7 kg i prezadovoljna sam. J.T.

Moj tata ima 59 godina, nijedan zub nije izvadio, svi su beli i zdravi. Uvek nam je pričao da je od malena prao zube sa medicinskim ugljem, jer nije bilo para za pastu za zube. Nas je bilo sramota kad to čujemo, ali sada shvatam da je to bilo puno bolje. S.T.

Ako i sami imate slična iskustva naročito kad je u pitanju aktivni ugalj za zube, slobodno ostavite vaš komentar, rado ćemo objaviti.

Pročitajte slične tekstove :