Aleksa Njemčević otkriva: “Evo kako su depresija, anksioznost i napadi panike zauvijek nestali…”

Do sada se u “Herbi” od takozvanih modernih bolesti, stanja i poremećaja kao što su napadi panike i raznih fobija anksioznost, depresija, izliječilo na stotine klijenata.

“Prije terapije u Herbi imao imao sam tegobe raznih vrsta poput anksioznosti različitog tipa, depresije i napade panike”, govori na početku razgovora Njemčević.

Kriv je stres

Pojašnjava kako ga je bolest polahko uzimala pod svoje,a najvećeg krivca vidi u stresu, koji se gomilao godinama i uzrokovao totalni haos u glavi.

“Sve to prijetilo je da zauvijek izgubim ono za što sam se borio. Život me nije mazio. Bez oca sam ostao u ratu. Majka je bila pravi borac. Kako ne bih iznevjerio njenu žrtvu, trudio sam se da budem najbolji sin. Bio sam odlikaš. Ni na fakultetu nije izostao uspjeh. Studirao sam na pravnom fakultetu i bio jedan od najboljih studenata”, govori Aleksa.

Image result for depresija

Međutim, sve to iziskivalo je veliku žrtvu,majka nije mogla da izmiri sve troškove studiranja. Aleksa je morao i tu da priskoči u pomoć.

“Kako sam bio i dobar u matematici o fizici, djeci iz osnovne škole sam držao instrukcije. Tako sam zarađivao barem za džeparac. Boljela me naša situacija i već tada sam osjećao neki pritisak u stomaku. Brzo bi me hvatala nervoza, preznojavanje i navala negativnih misli.

Nakon diplomiranja, uslijedilo je novo teško razdoblje,kada je bio u potrazi za poslom 4 godine, dvije sezone išao je i u Hvatsku da radi kao konobar.

“Prije šest godina sreća mi se osmijehnula. Dobio sam posao u jednoj sarajevskoj firmi. Kako naš narod ima običaj reći, ginuo sam na poslu. Niko me nije forsirao da toliko radim ali strah od bijede i teškog života tjerao me na to. Nisam imao vremena za opuštanje, izlaske, odmore… Na kraju me to koštalo”, kaže Aleksa.

Image result for depresija

Pregled i lijek

Prve ozbiljnije zdravstvene simptome osjeitio je prije godinu dana, tada je zakucao je na vrata neuropsihijatra. Tada je dobio dijagnozu ali ne i adekvatan lijek.

“Doktor je rekao kako imam anksioznost. Ona me tjerala na konstantni osjećaj straha u raznim životnim situacijama. Osim toga, imao sam i depresiju koja mi je uništavala raspoloženje i želju za životom. Međutim, ni tu nije bio kraj. Patio sam i od napada panike koji su mi bez ikakvog očiglednog razloga ubrzavali rad srca, otežano disanje, znojenje, razna probadanja, vrtoglavice, trenjenje ruku, drhtanje, pomućenje vida…”, ovako Aleksa objašnjava svoje stanje.

Doktori nisu znali kako mu pomoći, poslali su ga na bolovanje.

“Ali, oporavka nije bilo. Tonuo sam sve dublje i dublje. Nisam vidio izlaza. Plakao sam kao dijete. Dane i noći sam provodio u kući i tresao se ispod deke. Bol me razdirala. Više nisam mogao ni da jedem, ni da spavam, umirao sam a smrti sam se bojao”, prepričava Njemčević.

Image result for depresijaBrižna majka tražeći spasa za klonulog sina odlazi , vlasnika Centra “Herba”.  tada mu fitoterapeut Velić je Aleksi napravio biljnu terapiju.

“Još na samom početku terapije osjetio sam ogromno olakšanje i optimizam. Malo-pomalo i tegobe su počele da se povkače dok jednog dana nisam shvatio da su potpuno nestale! Sada se osjećam super i nemam ni jednu vrstu tegoba ili ograničenja u bilo kom smislu. Iz ove perspektive sad, imam utisak kao da je sve to bila davna prošlost ili ružan san. Nanine kapi iz “Herbe” su napravile čudo”, kaže Njemčević.

Aparat je pokazao da moram povesti računa o probavnim organima, posebno želucu i crijevima. Od velikog stresa, sluznica je bila oštećena. Ali uz Nanine kapi, sanirao sam i te probleme“, kaže na kraju.

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja