Anđelina Džoli: NATO proširila međunarodnu kampanju za zaštitu prava žena

Posebna UN-ova izaslanica za izbeglice Anđelina Džoli pozvala je NATO da pomogne u borbi protiv seksualnog nasilja kao oružja u sukobima, čime je ta holivudska zvezda proširila međunarodnu kampanju za zaštitu prava žena.

Džoli je ove nedelje posetila sirijski izbeglički logor u Jordanu i upozorila na teško stanje tih ljudi, a u danas je o silovanju kao oružju rata govorila tokom posete sedištu Severnoatlantskog saveza u Briselu, i na sastanku s vojnim zapovednicima.

“Nasilje nad ženama i decom, posebno seksualno nasilje, sve češće je obeležje rata”, rekla je Džoli na zajedničkoj konferenciji sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

“Silovanje se koristi kao oružje za postizanje vojnih ili političkih ciljeva. Pogađa muškarce i dečake, kao i žene i devojčice”, rekla je Džoli.

Savez od 29 zemalja članica ima brojne misije širom sveta, od Kosova do Avganistana, i saglasio se da će izveštavati o seksualnom nasilju u ratu kako bi pomogao da se počinioci izvedu pred sud i okonča verovanje da je silovanje neizbežni aspekt ratova i sukoba.

Džoli, koja je razgovarala sa žrtvama seksualnog nasilja u ratu i pokušava biti njihov glas, ogorčena je time što se tim žrtvama ne pomaže dovoljno.

Posebno je upozorila na muslimansku zajednicu Rohindža izbeglu iz većinski budističke države Mjanmar rekavši da vlade širom sveta nisu primereno odgovorile na tu katastrofu.

“Jako sam zabrinuta kada čujem da tamo siluju desetgodišnje devojčice”, rekla je Džoli i dodala “Svi bi trebalo da se stidimo jer smo tako malo uspeli da učinimo”.

Krajem 2016. zbog ratnih sukoba 65 miliona ljudi bilo je prisiljeno da napusti svoje domove, rekla je Džili i istakla da su razmere izbegličke krize u svetu razarajuće.