Androgena alopecija je tihi ubica kose

Androgena alopecija je tihi ubica kose

Autor: Strainovic

Androgena alopecija je čest uzročnik opadanja kose kod oba pola. Kako i zašto nastaje, postoji li preventiva i kako se leči saznajte u nastavku.

Bilo da nosite suknju ili ste ponosni vlasnik mišića svakako ste bar nekada iskusili neki vid pojačanog opadanja kose. Može vas zadesiti bilo kad, nenadano. Međutim rizik od opadanja kose se povećava sa godinama. Određena stanja kao što je bolest, povećan nivo stresa i hormonske promene takođe su okidač za opadanje kose.

Nije svako opadanje kose isto ni po pojavnom obliku a ni po efektima koje izaziva.

Dokaz za to je na primer postporođajno opadanje kose koje može biti veoma drastično ali uglavnom nema nikakvih posledica jer se kosa nakon njega u potpunosti regeneriše.

Vlasilan šampon protiv opadanja kose

Šta je androgena alopecija?

Androgena alopecija je najčešći vid progresivnog opadanja kose.

Androgena alopecija bi se jednostavno mogla opisati kao stanje kada vam se folikuli dlake smanje, oslabe i neki prestanu načisto da proizvode nove vlasi dok iz drugih raste oslabljena tanka kosa.

Faza rasta kose je skraćena i odložena.

Kod muškaraca se androgena alopecija manifestuje tipičnom muškom ćelavošću a kod žena proređenom, tankom kosom.

Androgena alopecija nastaje pod uticajem muških polnih hormona koji su esencijalni za polni razvoj muškaraca ali i za rast kose.

Brojni genetski i sredinski faktori prouzrokuju androgenu alopeciju.

Iako su vršena istraživanja faktora rizika, ipak još uvek neki uzroci nastanka androgene alopecije ostaju nepoznati.

Ono što se za sada pouzdano zna da opadanje kose usled androgene alopecije ima direktne veze sa hormonima zvanim androgeni. Otuda i naziv ovog oboljenja.

Androgenima se zapravo zovu muški polni hormoni. Poseban krivac za vaše opadanje kose je dihidrotestosteron (DHT).

Androgeni su važni za normalan polni razvoj i funkciju. Iako je reč o muškom polnom hormonu on ima važnu funkciju kod oba pola.

I kod muškaraca i kod žena DHT reguliše rast kose.

Rast kose otpočinje ispod kože u folikulima.

Svaka vlas normalno raste 2-6 godina potom ulazi u fazu mirovanja koja traje nekoliko meseci a potom ispada.

Novi ciklus otpočinje kada folikul počne da stvara novu vlas.

Povećan nivo androgena u folikulima dovodi do skraćenja faze rasta a kosa koja raste je tanja. Uz to dolazi do odlaganja izrastanja novih vlasi koje treba da zamene opalu kosu.

Još jedan faktor pravi pometnju sa rastom kose. Reč je o AR genu ali kako ni na koji način ne možemo uticati na gene to se nećemo zamarati suvim naučnim činjenicama. Uglavnom, AR gen dovodi do pojačane aktivnosti androgenih receptora u folikulima dlake.

Naučnici veruju da bolesti poput srčanih obljenja i kancera prostate kao i policistični jajnici kod žena mogu biti povezani sa povišenim nivoima androgena što objašnjava tendenciju pojave androgene alopecije kod osoba sa ovim oboljenjem.

Bolest može biti nasledna i uključuje nekoliko različitih gena. Drugi uzrok androgene alopecije mogu biti endokrina oboljenja usled kojih dolazi do prekomerne proizvodnje muških polnih hormona. Problem je u tome što često ne znate šta vam se dešava u organizmu jer vas ništa ne boli.

Većina muškaraca ima kratku frizuru i proređivanje kose često i ne primete u početku. Upravo se to desilo Nikoli. Ipak, on se nije obeshrabrio. Kako je Nikola rešio problem proređivanja kose, saznajte u tekstu ispod:

Kako sam smanjio opadanje kose i ponovo je progustio!

Kako izgleda androgena alopecija?

Kod muškaraca i žena androgena alopecija izgleda sasvim drugačije.

Na početku je kosa na zahvaćenim delovima tanja i kraća od ostatka kose.

Na našu, žensku sreću, androgena alopecija žene pogađa ređe i u kasnijim godinama od muškaraca. Ovo je valjda jedna od retkih stvari gde se priroda pokazala darežljivija prema ženama.

Simptomi ženske androgene alopecije su tanka proređena kosa. Vrlo retko i prava ćelavost.

Pojavljuje se na tzv. kruni glave dok čelo i ostatak vlasišta ostaju netaknuti.Sigurno poznajete neku ženu kojoj se kroz frizuru nazire glava jer je kosa paučinasta i proređena.

Muška androgena alopecija počinje povlačenjem linije kose, kommpletnim gubitkom kose na zaliscima i na kraju završava ćelavošću koja ostavlja samo obod kose oko glave dok je teme golo.

Androgena alopecija kod žena

androgena alopecija kod žena

Simptomi androgene alopecije kod žena se razlikuju od muške ćelavosti.

Kod žena kosa postaje tanja po čitavoj glavi i linija kose se ne povlači.

Androgena alopecija kod žena retko dovodi do ćelavosti.

Kod žena se najčešće javlja nakon menopauze. Pogađa oko 50% žena iznad 65 godina.

Za razliku od muškaraca kod žena je teško sa sigurnošću utvrditi ulogu muških polnih hormona u razvoju androgene alopecije.

Kod žena sa jasnim znacima androgene alopecije meri se nivo hormona kako bi se odredio uzrok ovog vida opadanja kose.

Kako se dijagnostikuje androgena alopecija?

Dijagnoza se obično postavlja na osnovu načina na koji opada kosa i porodične istorije. Prilikom ispitivanja, koža glave izgleda sasvim normalno. Po nekad se rade i analize krvi.

Androgena alopecija kod muškaraca

Smatra se da opadanje kose usled androgene alopecije pogađa 50 miliona muškaraca. Podaci se odnose na Ameriku.

Više od 50% muškaraca preko 50 godina pate od izvesnog stepena opadanja kose.

Koliko traje androgena alopecija?

Rekli smo već da obično nastaje u kasnijem životnom dobu i može trajati od nekoliko godina do nekoliko decenija. Androgena alopecija je progresivno oboljenje. Ona polako izjeda kosu sve dotle dok muškarac ne oćelavi a žena ne dobije teme prekriveno paučinastom retkom kosom.

Međutim, progresija androgene alopecije je veoma spora i kod muškaraca i kod žena. Obuhvata raspon od nekoliko godina do nekoliko decenija. Ukoliko se pojavi u mlađem dobu može se predvideti brži napredak androgene alopecije.

Tretman androgene alopecije

Androgena alopecija se može usporiti i bitno odložiti pojava prvih znakova ćelavosti kod muškaraca odnosno drastično proređivanje kose kod žena.

Koža glave se tretira 2% ili 5% procentnim Minoxidil rastvorom.

Minidoksil se prvobitno prepisivao kao lek za povišen krvni pritisak ali je kod pacijenata koji su ga uzimali primećen ponovni rast kose na mestima gde je opala.

Nakon toga su ispitivanja pokazala da Minoxidil primenjen direktno na kožu glave izaziva rast nove kose.

Ovaj lek može da dovede do dugoročnog pobojšanja. Međutim, ne reaguju svi jednako na njega. Naime, nekima je efikasan a kod drugih nema efekta.

Moguće je da vam ne prija jer se kod nekih javljaju sporedni efekti u vidu iritacije kože glave i alergija.

Finasterid tablete su samo za muškarce. One redukuju nivo dihidrotestosterona koji može biti uzročnik androgene alopecije.

Nakon konstantne upotrebe u trajanju od 3-6 meseci, obično su vidljivi znaci poboljšanja.

Propratna neželjena dejstva su smanjen libido i erektilna disfunkcija.

Međutim, gospoda moraju znati da će svi pozitivni efekti na rast kose nestati nakon 6-12 meseci.

Kod žena, lekovi kao što je spironolakton ciproteron acetatflutamid mogu da blokiraju dejstvo DHT hormona što može dovesti do izvesnog popravljanja stanja.Međutim, ovi lekovi se moraju izbegavati u trudnoći i tokom dojenja. Efekti traju onoliko dugo koliko i se lek uzima.

Androgena alopecija je najčešći vid opadanja kose kod oba pola.

Prevencija androgene alopecije?

Ukoliko ne možemo izlečiti hajde da vidimo kako možemo sprečiti.

Rekli bismo da možemo mnogo postići.

Protiv genetike se ne može baš do kraja ali ni svaka genetska predispozicija se ne mora uvek razviti ukoliko joj ne obezbedimo povoljne uslove. Hoćemo da kažemo da je naš zadatak pravilna briga pre svega o zdravlju celokupnog organizma. Jak organizam kome ne manjka nutritijenata, koji puca od zdravlja čuva i dobro zdravlje folikula dlake dajući im snage da se izbore sa lošom genetikom.

Uz to u zdravom organizmu i hormoni su bolje izbalansirani te je manja bojazan da vam androgeni naprave dar- mar na glavi.

Čak i ako dođe do pojave androgene alopecije ona neće biti drastična, biće veoma spora i tek će vas u kasnim godinama lišiti zadovoljstva lepe kose.

Pravilna nega kose je druga bitna stvar kojom se borimo protiv nastanka androgene alopecije.

Pametnim izborom možete učiniti zaista mnogo za vašu kosu.

Iz mirišljavih boca šampona, regeneratora i drugih preparata za negu kose vrebaju razne opasne hemikalije. One postepeno slabe koren kose i čine ga sklonijim da oboli od androgene alopecije.

Izborom prirodnih šampona redukujete mogućnost oboljevanja i gubitka kose.

Šampon ne sme da sadrži sulfate i parabene ali bi morao da ima prirodne aktivne materije koje neguju kosu i kožu glave

Nije teško pronaći takve preparate. Njihovi brendovi nisu tako poznati ali njihova sadržina zvoni od lekovitih sastojaka. Pronašla sam jedan koji je u potpunosti odgovorio na nekoliko mojih zahteva: prirodan je, bez sulfata, čuva zdravlje kose i kože glave, pospešuje rast kose, sprečava opadanje i božanstveno miriše. Samo kliknem na https://www.ovotaris.com/vlasilan.html i već moja kosa peva. Nema šanse da me nađe androgena alopecija.

Prirodno lečenje androgene alopecije

Na žalost lekovi za androgenu alopeciju imaju efekta samo dok se uzimaju. Nećete se trovati njima do kraja života. Ipak, priroda nudi po nešto za svaki naš problem.

Pored prirodnog šampona koji je opcija broj jedan, imate i ove opcije:

Studije su pokazale da ulje čajnog drveta može da redukuje androgenu alopeciju, perut i druge probleme kože glave.

  • Kokosovo ulje se takođe koristi kao važan sastojak prirodnih preparata za negu kose. Njegov koristan sastojak je laurinska kiselina anjegovo dejstvo je hidrirajuće i protivupalno.
  • Maslinovo i ricinusovo ulje olakšavaju upale i hidriraju vlasište a donose dosta dobra i kosi.
  • Jabukovo sirće, kopriva, beli luk… dugačak je spisak namirnica koje se nalaze u vašoj kuhinji a mogu poslužiti kao čuvari zdravlja korena kose.

Namirnice koje su bogate Omega-3 masnim kiselinama stimulišu rast kose. Ovde piše sve o dobroj hrani za kosu.

Gvožđe

Deficit gvožđa u organizmu može biti uzrok gubtka kose kod žena koje su sklonije padu nivoa ovog minerala.

Ukoliko analize krvi pokažu nizak nivo gvožđa potrebno je uzimati suplemente. Preventivno, razmišljajte o tome šta jedete. Hranjenje ne treba da bude prosto punjenje stomaka. Zdrava izbalansirana ishrana koja obezbeđuje neophodno gorivo za pravilno funkcionisanje celog tela nije privilegija bogatih već onih koji drže do sebe i razmišljaju o tome šta jedu.

Obilje kvalitetnog organskog povrća, za nijansu manje voća, meso, riba, orašasti plodovi i svež vazduh će biti dovoljni da vam nikad ne zafali gvožđa, a upoznajte se namirnicama bogatim gvožđem.

DHT blokatori protiv androgene alopecije

androgena alopecija kod muškaraca

Zeleni čaj, semenke bundeve su dobri borci protiv androgene alopecije jer pogađaju i upalne procese i regulišu nivo androgena

U semenkama bundeve se nalazi jedna neuobičajena amino kiselina kukurbitin koja je sposobna da blokira DHT.

U zelenom čaju se nalazi takođe jedan dobar sastojak epigalocatekin galate(EGCG) koji blokira stvaranje DHT hormona.

Bobice biljke Saw palmetto ili testerasta palma, je od davnina poznata po svojoj lekovitosti. Još su je indijanci koristili za lečene kašlja i astme.

Prodaje se kao suplement i najčešće se preporučuje za benigno uvećanje prostate. Saw palmetto sadrži liposterolni ekstrakt za koji se veruje da smanjuje količinu DHT u organizmu i složenim mehanizmom delovanja preventivno deluje na pojavu androgene alopecije. Saw palmeto je bezbedan za upotrebu i nema nekih neželjenih efekata.Esencijalna ulja su prirodni lek protiv androgene alopecije

Za jačanje kose i njen rast ruzmarinovo ulje je jedno od najdelotvornijih. Veruje se da poboljšava ćelijski metabolizam i na taj način stimuliše rast kose.

Jedno istraživanje koje je objavljeno 2015. Godine je pokazalo da je učinak ruzmarinovog ulja isti kao što ga ima konvencionalni lek za androgenu alopeciju minoxidil.

Ulja lavande, timijana, kederovine, žalfije i nane su preporučljiva jer popravljaju cirkulaciju kože glave i na taj način bude uspavane folikule.

Za stimulaciju rasta kose se preporučuje kombinacija po 3-4 kapi ruzmarina, nane i i žalfije, pomešano sa kašikom maslinovog ulja. Umest maslinovog možete upotrebiti kokosovo ili ulje jojobe.

Evo kako se još može ubrzati rast kose kod muškaraca!

Bilo koje ulje da izaberete, postupak je jednostavan, umasirajte u kožu glave na problematičnuom mestu jednom do dva puta dnevno.

Sa ovom divnom mirišljavom terapijom ne možete preterati.

Najzad, sudeći po slikama, i Šekspir je imao androgenu alopeciju ali ga ipak poštuje čitav svet. Uradite sve što možete da sačuvate zravlje svojih folikula ali ako se ipak pojavi sasecite je prirodnim preparatima pre no što zaličite na Šekspira.

Ocena čitalaca5/5

POVEZANI ČLANCI

Fantastični saveti kako ubrzati rast kose kod muškaraca

Lepota

Autor: Strainovic

Najčešće bolesti kose i kako ih izlečiti

Lepota

Autor: Zorana Grujin

Znaci ćelavosti – prepoznajte ih na vreme i rešite ih se da ne izgubite kosu!

Lepota

Autor: Minut za MENE

Opadanje kose u krugovima: zašto se javlja i kako ga ublažiti

Lepota

Autor: Marijana Marić

Otkrijte kako sprečiti ćelavost!

Lepota

Autor: plavsic

PRP tretman za kosu i da li stvarno deluje protiv opadanja kose ?

Lepota

Autor: Ksenija Lončar

Kako izazvati ponovni rast kose na zaliscima


Lepota

Autor: Marija Mitrović

Gubite kosu ? Razmislite o presađivanju kose


Lepota

Autor: plavsic

Alopecija i sve njene vrste, uzroci i lečenje


Lepota

Autor: Blaženka Vesić

Top saveti kako sprečiti opadanje kose kod muškaraca!


Zdravlje

Autor: Minut za MENEOriginal Article