Anizokorija – mističnost Davida Bowiea

Ljudi svih godina prepoznavali su i divili se nedavno preminulom Davidu Bowieu, bez obzira je li to bilo zbog sentimenta iz djetinjstva na Labyrinth ili zbog cjeloživotne ljubavi prema njegovoj glazbi. Mnogi se sjećaju njegove ekscentrične odjeće i šminke iz ranijih razdoblja te njegove jedinstvene osobnosti koja je ostavila trag u povijesti. Jedna od Bowievih jedinstvenih obilježja bila je i još je – razlika njegovih očiju. Na prvi pogled, čini se da mu je svako oko drugačije boje, međutim, nije – samo su zjenice različite veličine. Ovo stanje naziva se anizokorija, i nije baš tako rijetko.

Što je anizokorija?

Anozokorija je stanje koje za rezultat ima zjenice različitih veličina. Riječ „anisocoria“ doslovno znači „nejednako stanje zjenica“. Iako je Bowie imao stalno stanje anizokorije, ovo stanje nije uvijek trajno, a razlika u veličini zjenica nije uvijek tako primjetna. Razlika među njima može biti i samo 0,4 mm. Anozokorija pogađa oko 20% zdrave populacije, i u većini slučajeva, razlika u veličini zjenica je između 0,4mm i 0,5mm, iako razlika u veličini može biti i do jednog milimetra. Nejednaku veličinu zjenica mogu uzrokovati razna stanja.

Što uzrokuje anizokoriju?

Nejednaka veličina zjenica može biti nasljedna. Djeca mogu imati nejednake zjenice, a to su naslijedili od roditelja ili drugih bliskih rođaka. Ukoliko je nasljedno stanje, obično se ne pretvori u problem. Ponekad nejednako stanje zjenica mogu uzrokovati lijekovi ili kapi za oči, a ni ovo nije zabrinjavajuće, ukoliko se zjenice vrate na normalnu veličinu.

Optical Express

Anizokorija može biti i rezultat ozbiljnih trauma i stanja, poput:

1. Tumora ili izrasline na mozgu
2. Krvarenja u mozak
3. Oticanja mozga
4. Aneurizme
5. Moždanog udara
6. Upala membrana oko mozga

Također, anizokorija može biti uzrokovana migrenama ili glaukomom.

Kada morate zatražiti liječničku pomoć?

Pošto anizokorija može biti uzrokovana kako minornim, ali i teškim stanjima, možda može biti teško razlučiti kada zatražiti liječničku pomoć. Ukoliko primijetite nejednake zjenice, potražite pomoć – pogotovo ako je ta promjena došla naglo, bez nekog posebnog razloga i ne povlači se. Ukoliko primijetite nejednake zjenice nakon ozljede glave ili oka, odmah potražite liječničku pomoć.
Ukoliko je anizokorija popraćena nekim od ovih simptoma, odmah potražite liječničku pomoć, možda se događa nešto puno ozbiljnije:

  • Glavobolja
  • Osjetljivost na svjetlo
  • Mučnina
  • Bol u oku
  • Duple slike ili zamućeni vid
  • Temperatura
  • Gubitak vida

Zanima vas kako je David Bowie dobio anizokoriju?

David Bowie je imao različitu veličinu zjenica tijekom cijele karijere, a njegovu anizokoriju uzrokovala je svađa oko djevojke. Naime, Bowie i George Underwood bili su prijatelji otkad su imali 9 godina. Kada su imali 15 godina, obojica su se zainteresirali za istu djevojku, a to je rezultiralo nesuglasicama. Završilo je tako da je Underwood udario Bowiea u lijevo oko. Udarac možda i nije bio tako jak, već je vjerojatno Underwood noktom ogrebao Davidovo oko i paralizirao šarenicu.

Odmah je odveden u bolnicu te je imao dvije različite operacije oka. Međutim, njegov cijeli život, zjenice su ostale različite veličine. Unatoč svemu, Bowie i Underwood ostali su prijatelji do kraja njegovog života. Underwood je dizajnirao omote nekih Bowievih albuma, uključujući The Rise and Fall of Ziggy Stardust i Spiders from Mars. Allabouteyes

Pročitajte sljedeće:

Bono Vox: bolujem od glaukoma već 20 godina

Original Article