Anti-kancerogeno povrće

Potvrđena je činjenica da mnoge vrste povrća mogu preventivno da deluju protiv pojave kancera kao i da deluju protiv kancerogenih ćelija. Naučnici su otkrili aktivne komponente i njihovu zaštitnu ulogu od različitih tipova kancera. Sastojci otkriveni u brokulima je efikasan u zaustavljanju razvoja kancerogenih ćelija kod raka dojke. U povrću kao što su brokuli, kelj, karfiol otkriven je sastojak sulfoarafan (SUL) koji može da blokira završne procese kancerogenih procesa prekidanjem komponenti ćelija nazvanih mikrotubulusi. Ova materija može da blokira razvoj ćelija tumora dojke koje su već kancerogene. Sat vremena posle konzumiranja SUL blokira deljenje ćelija i prekida mikrotubule koji su dugački, tanki cilindri sastavljeni od proteina tubulina koji ima osnovnu ulogu u dupliranju hromozoma tokom deljenja ćelija.

Povrće sa jakim anti-kancerogenim dejstvom

Beli luk – sumporna jedinjenja koja mu daju jak miris i ukus štite od raka neutralizujući karcinogene i usporavaju ras ćelija tumora, jednom studijom je utvrđeno da žene koje jedu beli luk jednom nedeljno imaju 32% manji rizik od pojave raka dojke.

Kupus

Grahorice – sve vrste grahorica su bogate inhibitorima protaza, sastojka koji otežava ćelijama raka da izvrše invaziju na susedna tkiva.

Soja

đumbir
Šargarepa, celer, peršun,paškanat

Povrće sa najjačim antikancerogenim dejstvom

Crni luk

Laneno seme

Brokuli, karfiol

Paradajz – ima visok sadržaj vitamina C i flavonida likopena koji mu daje crvenu boju a pokazao zaštitnu ulogu protiv raka pluće, cerviksa, raka prostate i usta.

Crvena paprika

Spanać – dobar izvor vitamina C i beta karotenima kao što je folna kiselina. U mnogim studijama je potvrđeno da ljudi koji dva puta nedeljno jedu spanać ređe oboljevaju od raka pluća i dojke.

Način pripreme povrća je veoma važan. Prema novijim istraživanjima kuvanjem se gubi veći deo anti-kancerogenih materija dok se prženjem, kuvanjem u mikrotalasnoj pećnici, pečenjem, kuvanjem na pari tek neznatno gube ove materije. Takođe ih ne treba zamrzavati jer se one gube na nižim temperaturama dok se u frižideru tek neznatno gube tokom sedam dana nakon kojih ih više ne treba koristiti.

Sok sa anti-kancerogenim dejstvom

1 cvekla

2 rotkvice

3 glavice brokula

1 šargarepa

1 drška sa lišćem celera

1/2 paradajza

Ako vam je sok previše bljutav možete da nacedite jedan limun ili povećate količinu celera.