APEL UDRUGE: Ugrožen projekt koji bi mogao pomoći osobama koje pate od teškog zdravstvenog stanja

Ilustracija/AAP

'NAŠ PLAVI SVIJET'

+
AAA

APEL UDRUGE: Ugrožen projekt koji bi mogao pomoći osobama koje pate od teškog zdravstvenog stanja

Autor: Zlatko Govedić

Udruga za autizam – Zagreb nalazi se u gotovo bezizlaznoj situaciji zbog projekta „Naš plavi svijet“ koji je financiran sredstvima Europske unije. Prema analizama tržišta, zbog iznimnog povećanja cijena građevinskog materijala i radova projekcija je da će realizacija u punom prijavljenom opsegu nadmašiti odobrena sredstava za oko milijun kuna. UAZ je roditeljska udruga koja se bori s pokrivanjem osnovnih troškova rada i koja nema svojih sredstava ni imovine iz kojih bi mogla namiriti tu razliku, objavljeno je na press konferenciji Udruge za autizam Zagreb. UAZ stoga poziva Vladu i premijera Andreja Plenkovića da se hitno uključe kako bi se ovaj problem riješio.

Projekt “Naš plavi svijet” je projekt izgradnje treće stambene zajednice za odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma. Ukupna vrijednost projekta je 8.203.779,22 kn i financiran je nepovratnim sredstvima EU-a, iz programa Konkurentnost i kohezija. No, pred sam dovršetak stambene zajednice i popratnih sadržaja, naglo su skočile cijene građevinskog materijala i izvođačkih radova što dovodi u pitanje realizaciju projekta.

S obzirom da je riječ o EU projektu regulativa nalaže korisniku sredstava da se strogo drži rokova koji su navedeni u ugovoru, a u suprotnom je moguće i poništavanje ugovora i krajnja opcija u kojoj će UAZ morati vratiti sredstva zbog neispunjavanja ugovornih obaveza. Udruga za autizam – Zagreb se obratila nadležnom Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a te agenciji SAFU, no poručeno im je da se udruže sa sličnim udrugama i pokušaju dobiti produljenje roka ili sami prikupiti novac koji im nedostaje.

“Sve što je Udruga za autizam – Zagreb dosad poduzela kako bi se ovaj problem riješio nije donijelo pomake i zato UAZ apelira na sve koji su u mogućnosti da se uključe kako bi projekt, u skladu s EU propisima i potpisanim ugovorom, bio dovršen na vrijeme. Odgoda ili produljenje roka za završetak projekta dodatno traumatiziraju i obitelji čiji odrasli članovi čekaju smještaj u stambenoj zajednici”, izjavio je Igor Ružić, predsjednik Udruge za autizam – Zagreb.

Projekt “Naš plavi svijet” bi trebao biti treća stambena zajednica za odrasle osobe sa spektrom autizma. Ovim projektom UAZ rješava sustavni nedostatak smještajnih kapaciteta. Objekt se nalazi na području općine Dubrava koja je partner u projektu i čiji načelnik Tomislav Okroša također sudjeluje u pronalaženju rješenja za ovaj problem. UAZ podsjeća da će ovaj plemeniti cilj značajno unaprijediti kvalitetu života odraslih osoba sa spektrom autizma.

Više o projektu pročitajte ovdje.

Autor:Zlatko Govedić

ZADNJE VIJESTI


'NAŠ PLAVI SVIJET'

APEL UDRUGE: Ugrožen projekt koji bi mogao pomoći osobama koje pate od teškog zdravstvenog stanja


POPIS BLAGODATI

ZA MAJČIN DAN ISPROBAJTE MAJČINU DUŠICU! Donosimo recepte za poticanje probave i rješavanje grčeva


U ENGLESKOJ

POTVRĐEN SLUČAJ RIJETKE BOLESTI: Simptomi uključuju glavobolju, groznicu, bol u mišićima


MILIJUNI INFEKCIJA GODIŠNJE

LIJEČNICI I VETERINARI SAVJETUJU MAJSTORE ROŠTILJA: Evo kako treba peći meso kako bi se zaštitili od zaraze hepatitisom E

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article

(Visited 12 times, 1 visits today)