Aromatične (začinske) biljke

Začini (i biljke) se koriste u mnogim kulturama kako bi se istakla aroma hrane. Upotrebljavaju kako u pripremi hrane tako i u očuvanju iste, a poznat je i njihov medicinski učinak na ljudsko zdravlje.
Neke začinske biljke možete i sami da naberete u bašti ili prirodi. Pri tom je važno znati neka osnovna pravila koja obezbjeđuju bezbjednu i svrsishodnu upotrebu nabranog bilja.

Bere se samo zdravo i čisto bilje, ako je lišće biljke oštećeno od insekata ili gljivičnog oboljenja ne smije se koristiti kao začin u jelima. Začinsko bilje bere po suhom, toplom, sunčanom vremenu, nikako ne poslije kiše ili dok je vlažno od rose. Oštećene, slomljene dijelove biljaka treba odmah izdvojiti i baciti.

Nabrane biljke treba što brže osušiti ili konzervirati na neki drugi način. Ukoliko se suši, najbolje je poredati ga (listiće ili strukove) jedno do drugog, na čistu podlogu prekrivenu bijelim papirom ili gazom, a zatim staviti na mjesto koje nije izloženo direktnom suncu, ali je toplo i zaštićeno od vjetra. Biljke se mogu vezati u snopiće i okačiti da se suše na hladnom i suhom, na propuhu. Biljke se mogu osušiti i poredane jedna do druge u plehu, u poluotvorenoj pećnici zagrijanoj najviše na 40 stepeni. Sjeme začinskih biljaka suši se na isti način i na istoj temperaturi.

Osušeno začinsko bilje ili sjeme najbolje se čuva u dobro zatvorenim metalnim kutijama, ili u obojenim staklenim teglicama sa čvrstim poklopcem. Veće količine mogu se smestiti i u višestruke papirne kese. Zatim ih treba držati na prohladnom, suhom i tamnom mestu. Sušeno bilje može se koristiti najduže 4-6 meseci, kasnije gubi u kvalitetu i aromi.

Začinsko bije se može nekoliko dana čuvati svježe u frižideru. Jednostavno ga dobro operite, otresite od vode i stavite u plastičnu kutiju a onda u frižider.

Začinsko bilje može se zamrznuti, a zamrznuto može trajati i duže od 6 mjeseci. Operite ga, smjestite u kalupe za led i odozgo nalijte malo vode pa ga zamrznite. Kockice leda sa začinskim biljem istresite u plastičnu vreću, čvrsto uvežite i čuvajte u zamrzivaču.

Neke vrste začinskog bilja kao što su peršun, mirođija, celer i bosiljak uspješno se čuvaju u soli. Treba ih sitno isjeckati i izmješati sa solju, omjer 20 g soli na 10 g bilja, smjestiti u staklene flašice koje se dobro zatvore, i čuvati u frižideru.