Aspirin sprečava sponrani pobačaj

Uzrok ponavljanih spontanih pobačaja može da bude antifosfolipidni sindrom, kada je potrebno da se samo svakodnevno uzima Aspirin da bi se trudnoća normalno iznela do kraja.

 

Kako piše The Telegraph, ovaj sindrom se javlja kada se formiraju antitela sa nekim sopstvenim fosfolipidima. Kao rezultat dolazi do imunološke reakcije pri procesu implantacije, rasta i razvoja embriona i fetusa.

 

Sindrom može da se otkrije jednostavnim testom krvi. Običan Aspirin, razređivanjem krvi, pomaže da se dete rodi normalno. Analiza treba da se vrši nakon prvog pobačaja. Već drugi je jasna indikacija za test.

 

Prekid trudnoće kod antifosfolipidnog sindroma ponekad nastaje u osmom pa čak i devetom mesecu. Pri korišćenju Aspirina stopa uspešnosti trudnoće povećava se 20 do 75-80%.

 

Mnoge žene imaju 12 do 15 pobačaja pre postavljanja dijagnoze. Ovo pokazuje da je antifosfolipidni sindrom malo poznat lekarima. Kao simptomi poremećaja javljaju se glavobolja, problemi sa pamćenjem, nestabilnost. To neke lekare navodi da pomisle na multiplu sklerozu.