AYURVEDA: Nokti otkrivaju bolest

AYURVEDA: Nokti otkrivaju bolest

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Prema ayurvedi, nokti su otpadni dio kostiju, no njihova veličina, površina i oblik mogu upozoriti na bolest. Dobar terapeut vedske medicine uvijek će pregledati pacijentove nokte, jer se u njima može pročitati bolest

U ayurvedi je nakon hiljadugodišnjeg iskustva osmišljen način otkrivanja bolesti posmatranjem promjena na tijelu čovjeka, naprimjer njegovog pulsa, jezika, očiju, urina… Opisujemo vam kako izgled noktiju može ukazati na neke bolesti.

Naprimjer, uzdužne crte na noktima nekog čovjeka pokazuju da njegov organizam teško prihvaća vrijedne sastojke iz hrane u probavnom sistemu. Poprečne udubine na noktima upozoravaju da se čovjek loše hrani, da može imati hroničnu groznicu ili neku dugotrajnu bolest.

Kad neko ima izbačene nokte, pa izgleda kao da ima kvrge na prstu, to ukazuje na osjetljiva pluća i srce. I suprotno, ako nokti neke osobe imaju oblik kašičice i toliko su udubljeni da se na njima može zadržati kap vode, moguće je da organizmu nedostaje željeza.

Blijedi nokti ukazuju na anemiju, a pretjerano crvenilo je znak prevelikog broja crvenih krvnih stanica. Žuti nokti upozoravaju na osjetljivu jetru, a postoji mogućnost da osoba sa takvim noktima boluje od žutice. Dugotrajno plavi nokti upozoravaju čovjeka da može imati slabo srce.

Prema ayurvedi, svaki prst i palac pokazuju kakvo je stanje nekog organa ili djela čovjekovog tijela. Tako i nokat na palcu pokazuje stanje mozga i lubanje, a na kažiprstu se vidi stanje pluća. Na srednjem prstu se mogu očitati tegobe tankog crijeva, na prstenjaku bubrega, a mali prst pokazuje kakvo je čovjekovo srce.

Bjela mrlja na prstenjaku je znak da se kalcij nataložio u bubrezima. Ako je ta mrlja na srednjem prstu, to znači da u crijevima postoji neapsorbirani kalcij. Ako se bijela mrlja nalazi na kažiprstu, to ukazuje na talog kalcija u plućima.

Ako je nokat blijed, rječ je o anemiji. Žuti nokat je znak osjetljive jetre, dok je plavi nokat simptomatičan za osjetljiva pluća i srce. Ako je polumjesec pri korjenu nokta plav, to ukazuje na poremećaj jetre. Crveni polumjesec je znak srčane slabosti.

Buđenje

Ayurveda peporučuje i zdrav način života, no većina ljudi neće prihvatiti sva pravila. Primjerice, malo tko će svakog dana ustati dva sata prije izlaska sunca, ali ima mnogo drugih savjeta koje svatko može lako prihvatiti.

Pri ustajanju iz kreveta treba se protegnuti jer to pomaže tijelu da nakon sna postane aktivno. Potom je dobro popiti čašu vode sobne temperature sa sokom od limuna. Stručnjak ayurvede može odrediti koliko vašem tipu tijela treba limuna, ali nećete pogriješiti ako stavite u vodu nekoliko kapi limuna.

Na taj ćete način potaknuti probavu i stolicu, a limun će očistiti probavni trakt jer djeluje antiseptički i antibakterijski. Voda također pomaže bubrezima i mjehuru da očiste organizam od nakupljenih otrovnih tvari.

Vježba

Nakon čaše vode s limunom ujutro dobro je napraviti ovu jednostavnu vježbu. Dok stojite, savijte lagano noge u koljenima i malo se nagnite prema naprijed, a ruke stavite na bedra podupirući tako gornji dio tijela. Brzo izdahnite sav zrak iz pluća i uvucite trbuh koliko najviše možete.

Prije nego što opet udahnete (s praznim plućima), polako izbacite trbuh, a zatim ga odmah uvucite.

Pokreti trbuha trebaju biti nalik vodenom valu, popijena voda mora zapljusnuti stijenke trbuha. Izvlačenje i uvlačenje trbuha ponovite desetak puta.

(aura.ba)

Broj pregleda:
77

Komentari

komentara

2019-11-04
Aura RedakcijaOriginal Article