Badnji dan, kraj Božićnog posta

Danas se u pravoslavnom svetu obeležava Badnje veče koje ujedno predstavlja kraj 40-to dnevnog Božićnog posta. 1166. godine, u vreme patrijarha Luke i cara Manuila, uvedeno je da svi hrišćani post pred Rođenjem Hristovim drže 40 dana Najstroziji post je 24.decembra (6. januara po novom kalendaru), uoci Bozica, to jest na Badnje vece (Tipik, pod 14.nov.).

Cilj posta je oočišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše.Posteći, hrišćani se sećaju neprestano Hristovih stradanja za njihovo spasenje.

Pravi post ima dve strane, telesnu i duhovnu. Sastoji se u uzdrzavanju od mrsne hrane i preizobilnih jela, ali prvenstveno u uzdržavanju od rđavih misli , želja i dela. Post umnožava ljubav i molitvu. Duša ima dva krila kojima leti nebu: post i molitvu. On je lek za duševne i telesne bolesti i zaštita od svakog demonskog dejstva o čemu je sam Spasitelj je rekao: Ovaj rod (tj. demoni) se izgoni samo postom i molitvom. Njime se duša i telo pripremaju da postanu hram Duha Svetoga. Istinski duhovni život je nezamisliv bez posta.

Crkva uči da je post važno sredstvo za duhovni i telesni život i zdravlje. Telesni post ne koristi ako nije vezan sa duhovnim postom kaze sveti Jovan Zlatousti: ,,Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini,nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mucio? Ako je u tebi zavist i ljubav prema sticanju, da li je od koristi što si pio samo vodu? Ako je duša, koja je gospodarica tela, zabludela, zašto kažnjavas slugu njezinog – svoje telo? Ne hvali se telesnim postom, jer on sam ne uzdiže na nebo bez molitve i milostinje,,.

Na pitanje: koja je mera posta? Sv.Vasilije Veliki odgovara:,, U duhovnom postu mera je jedna i važna za sve – potpuno udaljenje od svega što vodi grehu. A što se tice uzdržavanja od hrane, tu su mera i način upotrebe različiti: zavise kod svakoga od njegovog uzrasta, zanimanja i stanja tela. Zato je nemoguće podvesti pod jedno pravilo sve koji se nalaze u školi poboznosti. No, odredivši meru uzdržanja za zdrave podvižnike, mi prepuštamo razboritosti nastojatelja da u tome vrši pametne izmene. Hranu pak bolesniku, ili umornome od teških radova, ili onome koji ide na težak rad, na put ili na kakav bilo težak posao, nastojatelji su dužni udešavati prema potrebi. Jer nije pametno, uzimajući hranu za održavanje tela i smetati mu u vršenju zapovesti. U svakoj vrsti hrane treba pretpostavljati onu koja se lakse nabavlja, da se ne bismo, pod izgovorom posta, pastili oko spremanja omiljenih i skupih jela.

Par recepata:

Lepinje

Sipajte u pola kilograma brašna ukisli kvasac (20 gr ) i so, pa sa 3 dcl vode zamesite testo. Dobro ga umesite da bude glatko. Stavite testo na dasku posutu brašnom i razvucite oklagijom. Razvučeno testo treba da bude debljine 1 cm. Nožem isecite kvadrate veličine 5-6 santimetara. Isečeno testo pokrijte krpom i ostavite da naraste, pa pržite na vrelom ulju.

Trljka

Operite dobro pola kilograma krompira i 10 suvih paprika. Stavite u lonac prvo paprike, pa preko njih krompir, nalijte vodom, poklopite i kuvajte. Obaren krompir očistite od ljuske i viljuškom dobro izgnječite. Paprike isecite po dužini i nožem od ljuske odvojite mesnati deo, pa pomešajte sa krompirom. Posolite, pobiberite i nalijte 1 dcl soka od paradajza (gušćeg ) pa sve dobro izmešajte. Ako je dobijena masa mnogo gusta, razredite je malo toplom vodom. Dobro zagrejte ulje i umešajte toplo u pripremljenu salatu.

Paprike punjene pasuljem

Kuvajte pola kilograma očišćenog pasulja 20 minuta, prospite vodu u kojoj se kuvao i nalijte pasulj vrelom vodom. Dodajte pasulju jedan struk sitno seckanog praziluka i kuvajte ih dalje zajedno. Nemojte pasulj da nalivate sa mnogo vode, jer kada se skuva, treba da ima sasvim malo tečnosti, a zrna treba da ostanu cela. Napravite zapršku od ulja, brašna i jedna kašičice aleve paprike. Njome zapržite pasulj. Dodajte pasulju 3 čena sitno iseckanog belog luka, 2 kašike peršunovog lišća, pobiberite i posolite. Sada pripremite 15 paprika babura. Operite ih i očistite od peteljki i semena vodeći računa da ih ne oštetite. Napunite ih pasuljem i ređajte u posudu u kojoj će moći da se slože jedna pored druge. Napunjene paprike prelijte sa malo ulja, pospite alevom paprikom i pecite u pećnici 45 minuta.

Posni rezanci sa orasima

Zamesite potrebnu količinu prosejanog oštrog brašna sa vodom i malo soli, u čvrsto testo koje ćete, posle kraćeg odmora, razvući oklagijom i potom seći kao tanke rezance. Stavite ih u ključalu osoljenu vodu da prokuvaju. Ocedite ih, isperite mlakom vodom i ponovo ocedite, pomešajte sa dobrim uljem i ugrejte tako spremljene rezance na vodenoj pari. Pre služenja pospite ih samlevenim orasima koje ste osladili i pomešali sa sitnim cimetom.