Bananamen – parodija superheroja

Bananamen – parodija superheroja 1Bananamen; Foto: PrintScreen/YouTube.com/Beano

„Ovo je ulica Akacija broj 29, a ovo je Erik, učenik koji vodi dvostruki život. Kada Erik pojede bananu, događa se neverovatna promena, Erik postaje Bananamen, uvek spreman da stupi u akciju“, ovim rečima uvodne špice na današnji dan 1983. počelo je emitovanje britanskog crtanog filma „Bananamen“ („Bananaman“).

Erik Tvindž je naizgled običan dečak, školarac, koji kada pojede bananu postaje mišićavi muškarac, superheroj.

Njegove supermoći uključuju, pored sposobnost letenja i nadljudske snage 20 odraslih ljudi, i naizgled neranjivost. Naivan je i glup, baš kao i njegov alter ego.

Poseduje toplotni prst pojačan helijumom i gadžete poput elektronskog termalnog veša, laserskog banana pištolja i termalne banane.

Ukoliko mu je potrebna dodatna snaga dovoljno je samo da pojede bananu kako bi je povećao, u čemu mu pomaže njegov pomoćnik Vranac. Ipak, ako pojede previše banana u jednoj nedelji vrlo brzo se ugoji.

Erik ima prepoznatljivu tipičnu frizuru u stilu osamdesetih, a kada bi se transformisao u Bananamena bio bi zaljubljen u Đurđevku (Fiona u originalu), prezenterku vesti, čiji je lik zasnovan na liku televizijske voditeljke Selin Skot.

Bori se protiv Jabukamena, Doktora Mračnog, Generala Buzde, Tetkice, Kralja Zorga i Vremenka, a njegovi prijatelji su Vranac, Đurđevka i Šef Rajko.

Bananamen – parodija superheroja 2
Bananamen i Vranac; Foto: PrintScreen/YouTube.com/Beano

Crtani film proizveden je u Produkciji 101, a emitovan na Bi-Bi-Siju.

Premijerno je prikazivan od 3. oktobra 1983. do 15. aprila 1986. godine, u tri sezone i 40 epizoda od po pet minuta.

Glasove junacima ovog crtanog filma pozajmili su Tim-Bruk Tejlor (Erik, Kralj Zorg, Jabukamen, Tektica, Edi Gent), Bil Odi (Vranac, Šef Rajko, Doktor Mračni, Vremenko) i Grejem Garden (Bananamen, General Buzda i Moris), članovi komedijaške grupe Gudis, kao i Džin Šiling (Đurđevka, Samanta).

U plavom kostimu, sa rukavicama, čizmama i ogrtačem koji podsećaju na koru od banane, osvojio je i decu koja su osamdesetih i devedesetih odrastala u Jugoslaviji.

U Srbiji, premijerno na RTS-u krajem 1987. u 19 i 15, emitovale su se samo epizode prve i druge sezone, a glasove su davali Mića Tatić, Nikola Simić, Ljubiša Bačić i Dobrila Matić.

Cela serija je izašla na DVD-u 2007. godine.

Neke epizode Bananamana korišćene su 1997. u britanskoj crtanoj seriji „Šou Pepea i Paka“ („The Pepe i Paco show“), koju je kreirala Henson Internacionalna Televizija.

Kako je sve počelo

Lik Bananamena prvi put se pojavio 16. februara 1980. godine na zadnjoj strani prvog broja britanskog strip magazina „Nati” („Nutty”), a pojavljivao se i u stripovima „Dendi” („The Dandy”) i „Bino” („The Beano”).

A nastao je kao parodija na tadašnje superheroje koji su bili popularni u Velikoj Britaniji, poput Supermena i Betmena sa elementima Kapetana Marvela i Marvelmena.

Za razliku od crtanog filma, gde je ime i izgled dečaka bio promenje, u originalu Erik se preziva Vimp i ima obrijanu glavu, potput skinheda. A često se pominje da ima mišiće 20 ljudi i mozak 20 dagnji (vrsta školjki).

Strip su pisali Stiv Brajt i Dejv Donaldson, a crtao Džon Giring.

Autori su istovremeno kombinovali urnebesni humor s velikom dozom ekscentričnog britanskog humora, sličnog savremenom delu Alana Mura o Kapetanu Britaniji.

Giring je bio crtač stripa sve do svoje smrti 1999. godine.

Zamenili su ga Beri Eplbi, Tom Piterson, a kasnije Stiv Brajt i Vejn Tompson, koji je stvarao Bananamena po uzoru na dela francuske karikaturistkinje Lise Mandel.

Bananamen – parodija superheroja 3
Bananamen; Foto: PrintScreen/YouTube.com/Beano

Povremeno se od 2007. do 2010. lik pojavljivao u preštampavanim izdanjima Džona Giringa, a 2008. Kris Mekgi ponovo je izumeo Bananamena u vidu novih stripova.

Strip Bananamen je od 1983. do 1986. imao i svoju stalnu godišnju publikaciju, što je ujedno i jedini godišnjak koji je „Nati” objavio.

Za razliku od drugih stripova tog perioda koji su izlazili u godišnjacima, i čiji se sadržaj sastojao od ponavljana sadržaja posebnih izdanja, sav materijal Bananmenovih godišnjih publikacija je bio nov.

Tokom godina smenjivali su se i drugi autori u izradi stripa, ali se promenio i način na koji se Bananamen transformisao.

Pretvaranje Erika u Bananamena zavisilo je od priče do priče, npr. u jednoj nije mogao da pronađe banananu pa ispija mleko od banane i tako postao beskorisna, tečna verzija Bananamena koju je očistio domar.

Lu Stringer je 2008. stvorio lik Margaret Vimp, odnosno Banana devojku (Bananagirl), u stripu „Super škola” („Super school”), koji predstavlja Bananamenovu nećaku.

Banamenovo različito poreklo

U prvobitnoj verziji Bananmen je raketiran na Zemlju sa Meseca kao beba, i stekao svoju moć jer polumesec podseća na bananu.

Zbog toga najviše podseća na Supermena, jer ima slabost u stilu kriptonita odnosno buđave banane, i zgradu u stilu Tvrđave samoće na Severnom polu napravljenu od džinovske banane.

Ipak, 1991. godine njegovo poreklo je promenjeno i on je normalna ljudska beba, koja je slučajno pojela bananu, u koju je General Buzda sakrio ukradenu zalihu saturnijuma i koju je slučano ispustio pored Erika.

Međutim, kasnija izdanja su pominjala prvo poreklo kao stvarno.

Bananamen – parodija superheroja 4
Bananamen; Foto: PrintScreen/YouTube.com/Beano

Adaptacije

Bilo je najavljeno da će medijska kompanija Dejvid Kuper Tompson u saradnji sa Elstri studiom producirati film o Bananamenu, a da će publika moći da ga pogleda 2015. godine.

Prvi tester poster za film prikazan je u maju 2014, a godinu dana kasnije, u septembru, na zvaničnom sajtu filma pisalo je „uskoro”.

Tada je objavljeno i da je film u fazi izrade. Međutim, do danas film nije izašao niti je datum njegovog objavljivanja naveden, a zvanični sajt filma od juna 2017. ne postoji.

Novoosnovani Bino studio 8. juna 2016. objavio je saopštenje za javnost u kom je napisao da je osnovan da oživi svoja imanja putem filma, televizije i nastupa uživo.

Pretpostavlja se da će Bino studio preuzeti realizaciju filma o ovom superheroju.

Početkom januara 2016. najavljen je mjuzikl „Bananamen” za pozorište Vest End, a prikazan je 2. februara iste godine.

Mjuzikl se izvodio od kraja 2017. do početka 2018. godine, u Sadark plejhausu u Londonu, ali i dalje nije poznato da li će se izvoditi širom sveta. Lik Erika igrao je Mark Njunam, a Bananamena Metju Mekena.

Foks entertejment je u februaru 2021. najavio da će Benko boks entertejment proizvoditi novu seriju „Bananamen”.

Original Article