Beloblatska štrudla sa makom

Beloblatska štrudla sa makom 1

Belo Blato, selo u blizini Zrenjanina, mnogi znaju kao selo sa možda i najviše nacionalnosti koji u miru i i toleranciji žive vekovima.
Mnogi ovo selo znaju i po manifestaciji “Beloblatska kobasica”.

Ali, malo ko zna da je Belo Blato poznato po maku a da su čuvenu štrudlu sa makom žene iz ovog sela brendirale pod nazivom “Beloblatska štrudla sa makom”.

Svaka domaćica u ovom selu ima svoj recept za štrudlu ali brendiran je recept dugogodišnje predsednice Kluba žena Anuške Šimon.

Za kiselo testo početak je uvek isti: u 3 decilitra mleka, sa 2 kašičice šećera i 2 decilitra vode, stavi se kocka kvasca da uskisne. U oko kilogram brašna se stave 2 žumanca, 1 celo jaje, 2 kašičice soli i 2 decilitra ulja, a po želji, može se naribati i kora od limuna. Umesi se sa uskislim kvascem i ostavi da kisne.

Samleveni mak, oko 250 grama za jednu štrudlu, sa kristal šećerom u količini po želji, zapari se prokuvanim mlekom.

Kad testo nakisne, neke domaćice ga premese sa kašikom masti, tako što mast stave u ruke, pa masnim rukama premese testo. I fil treba da se ohladi. U fil, po želji, može da se stavi i suvo grožđe ili vanilin šećer.

Testo se razvalja i nadeva, a debljina fila treba da bude jednaka debljini testa. I onda se urola u štrudlu. Premaže se umućenim jajetom. I peče.

Beloblaćani su poznati i proizvođači maka. Nema kuće koja mak ne seje, bar za svoje potrebe a najčešće i za prodaju.

Do skoro, mak se sejao na tradicionalan način, specijalnom mašinom. Sejalica za mak je izgledala kao točak, na čijem je vrhu bila posuda. Na dnu posude su bile rupice, a na vrhu poklopac.

U posudu se sipalo seme, nekad pomešano sa grizom, da ne “nikne” gusto. Točak se gura, seme ispada, i to je to.

Mak se seje u rano proleće, ako je zima toplija može već i krajem januara, početkom februara. Bere se početkom leta.

I berba se odvijala ručno. Berači se opašu specijalno napravljenim keceljama od najlonskih džakova u koje se stavljaju odlomljene čaure. Kad se mak doveze kući, okupi se moba. Mak se nekada mleo u krupaču, pa se prao. Opere se i raširi da se suši. Kad se okupi moba, kuva se ručak, a obavezno se pravi nešto sa makom – buhtle, štrudle, tašci, nasuvo sa makom.

Kad se mak osuši, pakuje se u platnene ili papirne džakove.

Danas se sve radi uz pomoć traktora i posebnih mašina, ali se meštani sa setom sećaju mobe i druženja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Original Article