Beograd kao (ne)otkrivena enigma

Beograd kao (ne)otkrivena enigma 1Foto: Iz knjige Beograd ispod Beograda

Ono što se nalazi ispod trotoara i kolovoza za većinu u svakodnevnoj “jurnjavi” po gradu ostaje enigma, ipak, za one koji su spremni da zadovolje svoju radoznalost osmišljena je turistička tura otkrivanja podzemnog dela Beograda.

Sve je počelo od knjige Vidoja Golubovića i Zorana Nikolića “Beograd ispod Beograda” i idejom da se čitaoci lično uvere u ono što piše u knjizi. I upravo su čitaoci ove knjige oni koji se najčešće upuštaju u avanturu upoznavanja jedne sasvim druge strane Beograda. Vodič kroz podzemni deo grada je novinar, književnik, turistički vodič i jedan od autora knjige “Beograd ispod Beograda” Zoran Nikolić.

Prema njegovim rečima, do sada je hiljade znatiželjnika na ovaj način upoznalo svoj grad. Domaći turisti se najviše interesuju za tajne Tašmajdanskih pećina, ali one su retko otvorene.

“Do sada sam sa Tašmajdanskim pećinama upoznao tri gradonačelnika i svi su bili oduševljeni, ali ozbiljnijih investicija da se od njih napravi prava turistička atrakcija nije bilo”, kaže Nikolić.

Ovaj pravi znalac Beograda kaže da je ceo grad jedan veliki turistički potencijal jer je on i dalje za one koji žive u njemu velika tajna. “Beograd je grad koji ima dovoljan broj misterioznih objekata i dok je svaki deo grada priča za sebe”, tvrdi Nikolić.

Koliko pod uticajem svakodnevnog bombardovanja raznih nekorisnih informacija i slabe zainteresovanosti za istoriju samog grada zapravo Beograđani malo poznaju svoj grad govori i primer našeg sagovornika da kad se za obilazak organizuje okupljanje kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj pola njih ne zna gde se on zapravo tačno nalazi.

Međutim, nisu uvek za sve krivi spoljni faktori nekada je “lenjost mozga”, uzrok neznanja pa se često događa da se prilikom obilaska turisti prvo late Google mapsa, koji ih zapravo podseti da se radi o svima prepoznatljivom toponimu grada.

“Trudim se da priču o Beogradu upakujem u jedan miks realnih podataka i anegdotskih priča koje nisu ispričane na suvoparan način. LJudi najlakše pamte u slikama”, zaključuje Nikolić.

Šetnja kroz podzemni deo grada je kao putovanje kroz vremensku kaspulu. Tura počinje na Kalemegdanu, kreće se od Rimskog bunara zatim se nastavlja kroz uzane hodnike Vojnog bunkera nakon toga ruta se nastavlja do velikog barutnog magacina, čuvene Barutane, gde se danas nalazi lapidarijum sa jedinstvenom arheološkom zbirkom u kojoj se čuvaju sarkofazi, nadgrobni spomenici kao i žrtvenici sa teritorije Beograda i cele Srbije. Završna tačka ture je vinski lagum koji odiše jedinstvenom boemskom atmosferom i gde se cela priča o Beogradu završava dobrim vinom.

Original Article