Beograd: Priče o mrtvima i živima

Beograd: Priče o mrtvima i živima 1Institut Servantes

Jedna od najvećih meksičkih atrakcija je svakako Dan mrtvih, Obeležava se svake godine između 31. oktobra i 2. novembra. Na ovaj praznik ljudi se sećaju svojih najmilijih koji su preminuli, odajući im počast na poseban način – organizovanjem svojevrsne zabave koja slavi živote pokojnika.

Ambasada Meksika u Srbiji i Institut Servantes u Beogradu predstavljaju Beograđanima i ove godine deo nadaleko poznate meksičke tradicije. Proslava Dana mrtvih u Institutu Servantes svečano je otvorena u subotu, 30. oktobra, tačno u podne.

Centralno mesto instalacije u galeriji Instituta zauzeće Oltar mrtvih, koji je ove godine posvećen preminulim zdravstvenim radnicima i brojnim žrtvama pandemije kovida 19. Broj posetilaca koji u galeriji mogu da borave istovremeno ograničen je na osam, uz obavezno nošenje maski i održavanje distance.

Tradicionalna proslava Dana mrtvih, koju je 2003. godine Unesko uvrstio na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, predstavlja jedinstveni spoj različitih kultura. Prehispanske grupe, uključujući Olmeke, Asteke i Maje, razvile su verske, paganske rituale još pre 3.000 godina.

Na taj način, jednom godišnje obeležavan je povratak duhova voljenih osoba u zemlju živih. Nakon španske kolonizacije, ovaj ritual stopio se sa raznim elementima hrišćanske religije i vremenom je postao jedna od najvažnijih porodičnih proslava za Meksikance širom sveta.

Osnovno verovanje utkano u ovaj praznik počiva u tome da se noću duhovi pokojnika vraćaju kući kako bi se ponovo okupili sa svojom porodicom i prijateljima. Upravo zbog toga porodice postavljaju oltare uz neizbežnu hranu, piće i muziku.

Dekoraciju čine i razni ukrasi, od kojih svaki ima svoju simboliku, ali i posebni predmeti u kojima je pokojnik uživao.

Uobičajeno je verovanje da bi oltar trebalo da sadrži komponente koje evociraju četiri elementa: vodu, zemlju, vetar i vatru. Ovi oltari čine da se duše preminulih osećaju dobrodošlim i pokazuju im da nisu zaboravljeni.

Oltar mrtvih biće postavljen u Galeriji Instituta Servantes do 4. novembra. Radno vreme galerije subotom i nedeljom je od devet do 17.30 časova, a radnim danima od devet do 21 sat.

Original Article