Beti Bup – prva feministkinja u crtanim filmovima

Beti Bup - prva feministkinja u crtanim filmovima 1Foto: Screenshot YouTube/
Betty Boop

Crtani film „Beti Bup“ koji je stvoren u Flajšer studiju (Fleischer Studios) objavljen je na današnji dan 1930. godine. Popularnost glavne junakinje je tada premašila tipičnu slavu animiranih heroja, pa je ona počela da se pojavljuje u masovnim medijima i u čak 90 drugih crtanih filmova.

Beti Bup se prvi put pojavila u crtanom filmu po imenu Dizzi Dishes, dok je prava inspiracija za ovaj lik i dalje nepoznata.

Smatra se da je inspirisana tadašnjim popularnim izvođačkim stilom, a ne određenom osobom, kao što su „bob“ frizura, scenski nastup i šminka.

Međutim, američka pevačica Helen Kejn, smatrala je drugačije. Ona je svojevremeno podigla tužbu protiv Maksa Flajšera i Paramaunt studija u kojoj je tražila odštetu od 250.000 dolara tvrdeći da je fraza “bup-up-a-dup” iskorišćena iz njene pesme “I wanna be loved by you”.

Suđenje je trajalo dve godine i dokazano je da je Beti ličila i na mnoge druge izvođačice tadašnjeg vremena, na primer na Klaru Bov i Ester Džouns.

Takođe je dokazano da je Ester Džouns, afroamerička pevačica iz „Cotton Club-a“ u Harlemu bila ta koja je „bup-ove“ ubacila u svoje nastupe i to mnogo pre Kejn.

Kako je Helen ostala pri tome da nije toliko stvar u „nepristojnom“ izgledu koliko o prepoznatljivom glasu i prepoznatljivoj frazi koju je Beti izgovarala, suđenje se pretvorilo u nadmetanje čije „bup-a-dup“ više liči na ono koje izgovara junakinja, a najveći problem imali su stenografi koji su pokušavali da to sve propisno zabeleže.

Betin izgled se vremenom menjao i u roku od godinu dana, od „pevajuće pudlice“ je poprimila potpuno ženski karakter. Njene uši koje su podsećale na uši pudlice, autori su predstavili naušnicama s obručem, a nos je dobio izgled dugmeta.

Beti Bup se takođe smatra prvom feministkinjom u crtanim filmovima. Slobodna je, zabavlja se, radi. Nezavisna je.

Poput Amelije Erhart, prve žene koja je preletela Atlantik, Beti Bup je pilot. Ona se čak kandiduje za predsednicu i pobeđuje.

Postoji najmanje 12 crtanih filmova sa pesmama sa malih ekrana u kojima je predstavljena Beti Bup ili sličan lik.

U Internet arhivi trenutno je postavljeno 22 Beti Bup crtana filma koji su sada javni.

Digitalni studio Sajmona Kauela „Animal Logic“ objavio je 14. avgusta 2014. da razvija i proizvodi dugometražni film zasnovan na liku Beti Bup.

Studio „Deadline“ 11. februara 2016. je objavio da je u produkciji nova televizijska serija od 26 epizoda koja se fokusira na Beti Bup, u partnerstvu sa „Normaal Animation“, „Fleischer Studios“ i „King Features“. Emisija će biti namenjena publici uzrasta između tinejdžera i odraslih.

Prema pisanju medija, ideja emisije će biti „svakodnevne borbe, radosti i pobede mlade Beti, koja ima nameru da bude na sceni i postane super zvezda“.

Od 2021. godine međunarodna kompanija za licenciranje „Global Icons“ stekla je prava licenciranja za Beti Bup i druge likove „Flajšer Studija“, čime je okončana Flajšerova dugogodišnja veza sa „King Features Sindicate“.

Original Article