Bizarno ponašanje u snu može biti znak Parkinsonove bolesti: ‘Može doći do nasilnih činova’

Autor: F.F

Kvalitetan san je ključan za naše opće zdravlje, kako psihičko tako i fizičko. Tijekom sna tijelo se obnavlja, doprinoseći fizičkom oporavku nakon napornog dana. Također, san igra ključnu ulogu u procesima pamćenja i učenja, pomažući mozgu da obradi i konsolidira informacije. Osim toga, kvalitetan san važan je za emocionalno zdravlje, jer nedostatak sna može povećati razdražljivost, anksioznost i stres. San također igra ulogu u regulaciji hormona koji su povezani s apetitom, metabolizmom i rastom, što utječe na tjelesnu težinu i opće zdravlje.

No, problemi sa snom mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene poteškoće. Jedan od takvih problema je poremećaj ponašanja u REM fazi spavanja (RBD), što može biti znak demencije ili Parkinsonove bolesti. REM faza spavanja je važna za sanjanje, pamćenje i zdravlje mozga.

Obično, u ovoj fazi naši mišići ostaju mirni kako bi spriječili pokrete povezane sa snom. Međutim, kod osoba s RBD-om, mišići prate pokrete u snovima, što može signalizirati rizike za određene bolesti, prenosi The Mirror.

Foto: Unsplash

Pomalo bizarno

Osobe koje pate od RBD-a mogu doživjeti snove koji postaju nasilni činovi, što može rezultirati fizičkim ozljedama, kako za njih same tako i za partnere u krevetu.

Iako ovaj poremećaj može zahvatiti ljude u bilo kojoj dobi, češće se pojavljuje kod osoba u kasnijim godinama, posebno kod muškaraca starijih od 50 godina.

Doktor Skrobić otkrio uzroke sve češćeg problema: ‘Ignoriranje može dovesti do tumora’

RBD je povezan s ozbiljnim neurodegenerativnim poremećajima poput Parkinsonove bolesti i demencije s Lewyjevim tjelešcima. Znanstvenici istražuju može li RBD biti rani pokazatelj ovih bolesti, jer se može pojaviti desetljećima prije drugih simptoma.

Iako su tretmani za RBD ograničeni, neki lijekovi mogu djelomično ublažiti simptome, poput melatonina i klonazepama. Važno je prepoznati znakove ovog poremećaja kako bi se mogla pružiti odgovarajuća podrška i liječenje.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More