Boja očiju – što ona govori o nama?

Vaše oči mogu biti smeđe, plave, zelene ili neka kombinacija tih boja. Iako gledamo u naše vlastite oči i oči drugih ljudi gotovo cijele dane, rijetko se pitamo zašto imamo boju očiju koju imamo te što to govori o nama i odakle dolazimo. Iako ne potpuno kao otisak prsta, varijacije boja očiju su nevjerojatne, posebice kada shvatimo da je postojalo vrijeme kada su svi imali istu boju očiju.

Boja očiju
Photo by Victor Freitas from Pexels

U ranim danima ljudskog roda, svi su imali smeđe oči, no prije 6000-10000 godina nešto se dogodilo. Iz nekog razloga, pojavila se genetska mutacija. Ta mutacija je utjecala na OCA2 gen, koji je uključen u produkciju melanina – pigmenta koji daje boju kosi, koži i očima. Zbog te mutacije, OCA2 je djelomično isključen, što je reduciralo produkcijom melanina u šarenici. Tako se rodila prva plavooka osoba.

Ta mutacija se počela širiti. To obično znači da mutacija mora imati nekakvu prednost. Ako nema, poput mnogih neutralnih mutacija, ostat će na niskoj razini ili će potpuno nestati.
No to nije bio slučaj, što znači da iako su Europljani bili vjerojatno vrlo iznenađeni plavim očima u početku, to je bila poželjna karakteristika. Oni s plavim očima bili su poželjni partneri, povećavajući šansu za rađanje što više plavookih ljudi. S vremenom je to postala uobičajena boja očiju kakvu poznajemo danas.

Optical Express

Zašto se gotovo sva djeca rađaju s plavim očima?

Mnoga djeca rode se s naoko plavim očima. Obično članovi obitelji raspravljaju hoće li ostati te boje ili će se kasnije promijeniti. Razlog te potencijalne transformacije jest taj što je melanin obično prisutan u malim količinama pri rođenju, te se povećava s protokom vremena. Bez melanina pri rođenju, dječje oči su svjetlije i čine se plavima. Zato tu boju zovemo „baby plavo“.

Do dobi od tri godine, oči djeteta će dobiti svoju stalnu boju.

Što je s drugim bojama – poput zelene, sive ili boje lješnjaka?

Zahvaljujući znanosti, znamo da nije samo OCA2 gen odgovoran za očni pigment. Postoje također i drugi geni, poput HERC2, koji često utječe na stvaranje zelenih očiju ili očiju boje lješnjaka. Samo 2% ljudske populacije ima zelene oči – što je samo 140 milijuna ljudi.

Original Article