Bol u trtičnoj kosti (trtici) mogući uzroci i lečenje

Verovatno nikada i ne pomislite na repnu kost (trtičnu kost), sve dok ona ne počne da boli. Bol u trtičnoj kosti je koncentrisan na samom kraju kičmenog stuba, odmah iznad zadnjice, gde je smeštena ova kost sačinjena od više segmenata. Repna, ili trtična, kost je mala, ali ima nekoliko važnih funkcija. Ona služi za stabilizaciju prilikom sedenja, a kroz ovu regiju prolaze brojne tetive, mišići i ligamenti.

Lekar će možda repnu kost zvati njenim medicinskim imenom – kokciks. Ova reč potiče od grčkog naziva za „kukavicu“, a ova kost je ime dobila zato što kokciks izgledom podseća na ptičji kljun. Bol u repnoj kosti zove se kokcidinija.

Bol koji se javlja usled povrede trtične kosti, može da se kreće u opsegu od blagog do intenzivnog. Bol se pojačava kada sedate ili ustajete sa stolice, kao i kada se nagnete unazad dok sedite. Bol u trtici može da se oseća i prilikom odlaska u WC ili tokom polnog odnosa. Žene mogu da osećaju nelagodu u ovoj regiji tokom menstruacije.

Ponekad bol u trtici može da bude sevajući i da se oseća duž čitavih nogu. Stajanje i hodanje bi trebalo da smanje pritisak na trtičnu kost i ublaže nelagodu.

bol u trtici

Zašto se javljaju bolovi u repnoj (trtičnoj) kosti?

Trtična kost može da počne da boli zbog veoma jednostavnog razloga kao što je, na primer, duže sedenje na tvrdoj klupi ili nekoj drugoj neudobnoj površini. Padovi i druge traume mogu da dovedu do podliva, dislokacije ili preloma trtične kosti.

Oštećenje zglobova zbog ponavljajućih pokreta ili opšteg habanja usled starenja, takođe doprinose bolovima u trtici.

Bol u trtici u trudnoći

Bol u trtici u trudnoći je veoma česta pojava posebno tokom trećeg trimestera (trećeg tromsečja) trudnoće.Tada ligamenti pripojeni na i oko kokciksa, prirodno se opuštaju da bi napravili mesta za bebu. Prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi, to je razlog zbog koga žene imaju pet puta više šansi da osećaju bolove u trtičnoj kosti, nego što je to slučaj kod muškaraca.

Predgojaznost (prekomerna težina) je još jedan faktor, koji osobu čini podložnijom ovakvim problemima i bolovima u predelu trtične kosti. Međutim, ako smršate suviše brzo, izgubićete oblogu koja štiti trtičnu kost i moguće je da ćete imati više šanse da je povredite.

U retkim slučajevima, uzroci bola u trtici mogu da budu infekcije ili tumori.

bol u trticnoj kosti


Šta bi trebalo da uradite kada osećate bolove u trtičnoj kosti?

Javite se lekaru ako je bol u trtici  jak ili traje duže od nekoliko dana. U najvećem broju slučajeva bol u trtičnoj kosti nije ozbiljan. Ponekad može da bude znak povrede. U veoma retkim slučajevima bol u trtičnoj kosti može da bude znak raka.

Možda će da vas upute na rendgensko snimanje ili magnetnu rezonancu, kako bi se utvrdili prisustvo povrede, kao što je prelom kosti ili tumor koji vrši pritisak na trtičnu kost. Rendgensko snimanje može da se obavi u sedećem i stajaćem položaju, radi mogućih problema sa trtičnom kosti u različitim položajima tela. Lekar će i opipati ovu regiju da bi proverio da li postoje neke izrasline koje vrše pritisak na kokciks.


Kako se leči bol u trtičnoj kosti?

Lekovi u slobodnoj prodaji

Bol u trtici bi trebalo da nestane za nekoliko nedelja, a ponekad i nekoliko meseci. Možete da uzimate nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAIL), koji se dobijaju bez recepta, kako biste ublažili nelagodu dok trtična kost zarasta. U takve lekove spadaju ibuprofen ili naproksen. Acetaminofen takođe ublažava bolove. Kod jačih bolova, lekar može da vam ubrizga lokalni anestetik, regionalnu nervnu blokadu ili steroid, direktno u bolnu regiju. Nekim pacijentima se daju injekcije koje sadrže kombinaciju anestetika i steroida. Možete da uzimate i oralne antidepresive ili antiepileptike radi ublažavanja bolova. O mogućnostima lečenja obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

Sedeći položaj

Da biste ublažili nelagodu, sedite na toplom ili ledenom pakovanju ili idite na masažu. Način na koji sedite, takođe je važan. Loše držanje tela može u velikoj meri da optereti kokciks. Sedite leđima oslonjeni na naslon stolice i sa stopalima ravno položenim na pod, kako biste otklonili težinu sa trtične kosti. Kada nameravate da sednete, nagnite se napred. Možete da sedite i na specijalnom jastuku u obliku krofne ili jastuku u obliku klina, kako biste smanjili pritisak na ovu osetljivu regiju.

Fizikalna terapija

Fizioterapeut može da vam pokaže koje vežbe bi trebalo da radite da biste ojačali mišiće koji podupiru trtičnu kost. U ove mišiće spadaju mišići trbuha i dna karlice. Možete da probate i tehniku koja se zove kokcigealna manipulacija. Ova procedura se obavlja tako što lekar stavlja prst (sa rukavicom) u rektum pacijenta i pomera trtičnu kost nazad i napred, kako bi je vratio u pravilan položaj.

Operacija

U najvećem broju slučajeva ovakvi tretmani ublažavaju bol dok trtična kost zaceljuje. Ako nijedna vrsta lečenja ne daje rezultate, lekar može da preporuči operaciju, kao poslednje sredstvo lečenja. Ovom operacijom se hirurški uklanja deo ili čitav kokciks. Takva procedura se zove kokcigektomija. Operacija ne daje odmah željene rezultate. Može da prođe dosta vremena pre nego što bol nestane. U nekim slučajevima ona uopšte ne deluje. Operacija nosi i neke rizike, poput infekcije. To je odluka koju morate sami da doneste, nakon detaljnog savetovanja sa lekarom.

Lečenje počnite kod kuće, merama za ublažavanje bolova, kao što su NSAIL medikamenti, toplota i masaža. Ako trtična kost i dalje boli, javite se lekaru, koji može da pronađe tretman koji će kod vas da deluje.

Tumačenje rezultata analize krvi i urina