BOLEST KOJA JE POSTALA VELIKI PROBLEM U HRVATSKOJ I SVIJETU: Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ovo su simptomi!

Foto: Pixabay

SVE JE ČEŠĆA

+
AAA

BOLEST KOJA JE POSTALA VELIKI PROBLEM U HRVATSKOJ I SVIJETU: Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ovo su simptomi!

Autor: Daniela Delale

Štitnjača – mala endokrina žlijezda veličine oko pet centimetara koja svojim djelovanjem utječe na cijeli organizam, smještena s prednje strane vrata i oblika poput leptira, 25. svibnja obilježava svoj dan. Žlijezda je to koja sintetizira hormone T3 i T4, nužne za pravilno funkcioniranje svih tkiva i organa i otpušta ih u krvotok te na taj način regulira sveukupni metabolizam. Proizvodnju hormona T3 i T4 regulira hormon hipofize tireotropin (TSH). Ako štitnjača iz nekog razloga smanji izlučivanje T3 i T4, hipofiza proizvodi veću količinu TSH nastojeći stimulirati štitnjaču na pojačan rad. Ako štitnjača to ne može učiniti, razina TSH sve više raste, što može dovesti do gušavosti (povećanja štitnjače). Normalno funkcioniranje organizma nije moguće bez uredne razine hormona štitnjače u serumu.

„Znanstveno je dokazano da prenizak ili previsok unos joda u organizam može dovesti do, većim dijelom prolaznog, ali ponekad i trajnog poremećaja funkcije štitnjače. Na sreću, već više od 20 godina Hrvatska je prepoznata kao zemlja model u eliminaciji deficita unosa joda na razini populacije te se danas takvi problemi vrlo rijetko viđaju. S druge strane, još uvijek u potpunosti ne znamo razloge pojave autoimunih bolesti štitnjače koje mogu dovesti do poremećaja njene funkcije. Mogući uzroci uključuju genetske faktore, određene prehrambene namirnice, prethodne virusne infekcije, ali još uvijek nemamo jasan uzorak kod pojave ovih stanja“, rekao nam je Josip Staničić, dr. med., specijalist nuklearne medicine iz Poliklinike Perić-Staničić.

Poremećaji funkcije

Kod poremećaja funkcije štitnjače možemo govoriti o hipotireozi koja podrazumijeva simptome hipometabolizma kao umora, malaksalosti, pospanosti, dekoncentracije, oticanja ruku i nogu, usporene probave, usporenih ciklusa, ili o hipetireozi kod koje se javljaju simptomi hipermetabolizma kao anksioznost, nesanica, “ubrzan” rad srca, ubrzana probava, ubrzni ciklusi, gubitak na tjelesnoj težini. Važno je napomenuti da su svi ovi simptomi jako nespecifični i mogu biti uzrokovani od strane mnogih bolesti.

„Hipotireoza se već dugo vremena može vrlo efikasno liječiti, tj. kompenzirati nadomjesnom terapijom levotiroksinom (hormonom štitnjače T4 u obliku tablete) kod čega je najbitnije precizno titrirati dozu hormona. Obzirom na činjenicu da na raspolaganju imamo izrazito precizne laboratorijske testove za određivanje razine TSH i hormona štitnjače u serumu, titriranje terapije levotiroksinom danas ne predstavlja veliki problem. Hipertireoza se također vrlo efikasno liječi medikamentozno pomoću tireostatika, lijekova koji blokiraju sintezu hormona štitnjače, dok se u težim slučajevima se bolest može liječiti radioterapijski pomoću radioaktivnog joda, ili kirurški. Također, bolesnike s karcinomima štitnjače se može liječiti i izliječiti kirurški, a potom i radioterapijski“, kaže dr. Perić-Staničić.

„Neizlječiva“ hipotireoza

Hipotireoza je u svojoj srži “neizlječiva”, tj. oštećenje parenhima žlijezde koje je u podlozi hipotireoze je u kliničkoj praksi ireverzibilno. „Ono što je važno napomenuti jest da smo u mogućnosti u potpunosti i gotovo u idealnoj mjeri u mogućnosti nadomjestiti hormone štitnjače medikamentoznom terapijom oralnim davanjem levotiroksina koji je u potpunosti identičan hormonu štitnjače T4. Na ovaj način, naravno u slučaju dobro titrirane doze lijeka, bolesnik ima potpuno identične hormone štitnjače kao u slučaju da je štitnjača u potpunosti zdrava i s te strane ne bi trebao osjećati nikakve simptome. Ono što je i danas kod štitnjače u pravilu neizlječivo je stanje koje stoji u podlozi poremećaja funkcije žlijezde, a to je autoimuna bolest štitnjače, tj. kronični Hashimotov tireoiditis“, naglašava naš sugovornik.

Krivac za simptome

Kronični ili Hashimotov tireoiditis je autoimuna bolest štitnjače koja je glavni uzrok poremećaja njene funkcije. Kod ove bolesti dolazi do stvaranja protutijela na određene proteine koji su karakteristični za stanice štitnjače što posljedično dovodi do infiltracije limfocita i oštećenja tkiva štitnjače. Hashimotov tireoiditis je indirektni “krivac” za simptome koje bolesnici mogu osjećati obzirom da tijekom vremena može dovesti do pojave poremećaja funkcije štitnjače koji itekako dolaze s izraženom simptomima hipo ili hipermetabolizma. Ipak, sam Hashimotov tireoiditis nema nikakav direktan utjecaj na metaboličke procese u našem organizmu te ne može biti direktno odgovoran za pojavu simptoma. Hashimotov tireoiditis je, nažalost, progresivna bolest na koju ne možemo direktno utjecati nikakvom metodom za koju znamo da ima pozitivan terapijski učinak, ali se ipak njegova eventualna posljedica u vidu poremećaja funkcije štitnjače može vrlo dobro kompenzirati.

Čvorovi u štitnjači

Druga vrsta problema koje štitnjača može uzrokovati su čvorovi u štitnjači. Iako je najveći dio čvorova bezbolan i bolesnicima ne pravi nikakve probleme, na žalost u malom broju slučajeva čvor može biti maligan. Iz ovog razloga se u određenim slučajevima preporuča učiniti ultrazvuk štitnjače. Svrha specijalističkog pregleda jest također i procijeniti koliko su ultrazvukom ili drugim metodama eventualno otkriveni čvorovi suspektni na karcinom. U određenim slučajevima se ordinira i citološka punkcija koja je gotovo idealna metoda za razlikovanje dobroćudnog od zloćudnog čvora.

Veći broj oboljelih

„Posljednjih desetljeća smo svakako primijetili veći priljev bolesnika u ambulante za štitnjaču. Ono što je zabilježeno u većem broju zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, jest veliki porast incidencije raka štitnjače, ali uz blagi pad mortaliteta. Ovo najvjerojatnije ukazuje da bi se navedeni porast broja bolesnika mogao dobrim dijelom pripisati i nevjerojatnom napretku i povećanoj dostupnosti slikovne (UZV, scintigrafija, PET/CT), ali i laboratorijske dijagnostike boolesti štitnjače čime se bolesti štitnjače značajno lakše otkrivaju, ali i liječe. U takvoj situaciji je svakako važno i ne pretjerivati s provođenjem dijagnostičkih postupaka, a nikako se ne preporuča provođenje ultrazvučnog probira na rak štitnjače“, kaže dr. Perić-Staničić.

Što se tiče utjecaja stresa na bolesti štitnjače, naš sugovornik smatra kako je stres svakako jedan od mogućih faktora koji može utjecati na pojavu autoimune bolesti štitnjače u vidu Hashimotovog ili Basedowljevog tireoiditsa, ali moderna znanost do sada to još uvijek nije bila u mogućnosti jasno potvrditi.

Rak štitnjače

Rak štitnjače je najčešća zloćudna bolest endokrinog sustava. Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, 2012. godine je u svijetu od raka štitnjače oboljelo oko 300.000 osoba, a umrlo 40.000. Žene čine preko 80% svih novih slučajeva u Europi te 60% smrti zbog raka štitnjače. Ova se bolest može pojaviti u bilo kojoj dobi; kod žena se češće javlja u četrdesetim i pedesetim godinama života, dok je u muškaraca češća u šezdesetim i sedamdesetim.

Rizični čimbenici za rak štitnjače uključuju izlaganje ionizirajućem zračenju, obiteljsku anamnezu raka štitnjače, niski sadržaj joda u prehrani, neke rijetke nasljedne sindrome i ženski spol. Budući da su bolesti štitnjače postale veliki javnozdravstveni problem širom svijeta, prevencija bolesti, očuvanje zdravlja štitnjače, pravodobna dijagnostika i liječenje predstavljaju najbolji način na koji možemo svi, i pacijenti i liječnici, bitno smanjiti globalno opterećenje ovim bolestima, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Autor:Daniela Delale

ZADNJE VIJESTI


SVE JE ČEŠĆA

BOLEST KOJA JE POSTALA VELIKI PROBLEM U HRVATSKOJ I SVIJETU: Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ovo su simptomi!


PAZITE ŠTO RADITE

Kada kišete, ne smijete začepiti nos i usta: Liječnici upozoravaju što vam se može dogoditi!


NARUŠAVA ESTETIKU I ZDRAVLJE

PRAŠINI U VAŠEM DOMU NEMA KRAJA? Više je ne morate trpjeti i udisati: Donosimo par dobrih savjeta kako riješiti problem!


PRIJAVILA SLOVENIJA

HITNA OBAVIJEST: U vrsti voća pronađen pesticid posebno opasan za djecu!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article