Britanci najavili uvođenje univerzalnog upozoravajućeg zvuka za električne trotinete

elektricni trotinetFoto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

U nadi da će postaviti standard u Velikoj Britaniji, ali i širom sveta, nekoliko multinacionalnih kompanija za proizvodnju električnih trotineta pokrenulo je inicijativu za definisanje prepoznatljivog zvuka ovog prevoznog sredstva.

Iako su električni trotineti poslednjih godina doživeli bum i postali veoma popularni, u mnogim zemljama još ne postoje definisane zakonske smernice za njihovo učešće u saobraćaju.

Jedan od najvećih problema, naročito za pešake, predstavlja to što su ovi dvotočkaši gotovo nečujni, tako da ostali učesnici u saobraćaju najčešće i ne znaju kada se oni približavaju.

Zbog toga su se inženjeri i stručnjaci iz oblasti akustike udružili sa licenciranim kompanijama za električne trotinete u Londonu sa ciljem da osmisle dovoljno upečatljiv, karakterističan i čujan zvuk koji bi upozoravao ljude na njihov nailazak, piše Gardijan.

Ova inicijativa je najvećim delom pokrenuta zbog zabrinutosti koja se javila kada su humanitarne organizacije upozorile da se beleži sve veći broj nezgoda koje su slepe i osobe sa oštećenim vidom doživele u dodiru sa električnim trotinetima.

Na razvoju prepoznatljivog zuvka će raditi stručnjaci u laboratorijama na Londonskom univerzitetskom koledžu (UCL), u saradnji sa tri licencirana operatera električnim skuterima u glavnom gradu Velike Britanije.

Cilj je da se napravi novi zvuk koji će biti dovoljno upečatljiv i čujan da može da upozori ljude sa oštećenim vidom, ali i takav da ne stvara dodatne poteškoće za osobe sa oštećenim sluhom i one sa različitim neurološkim stanjima.

Kako je najavljeno, u laboratorijama UCL će biti sprovođena “etička testiranja” različitih zvukova, kako bi se došlo od onog koji zadovoljava sve kriterijume.

“Zahvaljujući saznanjima koja smo stekli proučavajući razvoj ljudskog slušnog sistema, možemo za električni trotinet da napravimo zvuk koji će biti dovoljno prepoznatljiv, a da ne doprinosi povećanju buke u okruženju. To je ogroman naučni izazov, ali on će omogućiti da svi budu bezbedni kada je u pitanju ova nova forma mokromobilnosti čija popularnost sve više raste”, kaže profesor Nik Tajler, direkotor laboratorija na UCL.

Fred Džons, regionalni menadžer u jednoj od kompanija za električne tortinete u Londonu, kaže da će “razvoj prepoznatljivog, univerzalnog zvuka biti od ključnog značaja za bezbednost pešaka i drugih učesnika u saobraćaju koji su postali potencijalno ranjivi zbog sve raširenije upotrebe ovog prevoznog sredstva”.

Original Article