Brusnica – lekovita biljka

Retko koja biljka sa svojim plodovima je potvrdila doprinos zdravlju kao brusnica. Poznata je kao prirodni antibiotik a njeni crveni, tvrdi, bobičasti plodovi bogati su različitim zaštitnim materijama, sadrže minerale, vitamin A, vitamin C, kalijum i biljna vlakna. Ima kiselkast ukus zbog veće količine vitamina C.

Brusnica kao lekovita biljka već je dugo poznata: od lišča i plodova se prave lekoviti čajevi, u svežem obliku se prave sokovi, plodovi se mogu čuvati smrzavanjem ili sušenjem a njima možemo da pripremamo džemove i ukusne umake i jela. Kao jagodasto voće pravi su izvor prijatnosti i zdravlja.

Bilo da su sveže brusnice, sok, smrznute ili sušene brusnice, prirodan su antibiotik koji uništava štetne bakterije i gljivice u telu. Njeni bioflavonoidi imaju posebno antibakterijsko dejstvo (tako su pokazala istraživanja), da brusnice mogu sprečiti pojavu infekcije urinarnog trakta (E. Colli bakterije). Materije brusnice deluju i na uništenje bakterije Helicobacter pylori koja je uzročnik čira i raka na želucu a takođe smanjuju rizik od pojave bolesti zuba i desni. Sastojci brusnice smanjuju rizik i od različitih karcinoma, kao što su rak dojke i debelog creva, sprečavaju rast ćelija raka i njegovog širenja po telu.
Brusnica pomaže pri obnovi vida (očiju), smanjuje šećer u krvi, što je posebno korisno za dijabetičare. Plodovi brusnice su izuzetno cenjeni u ishrani osoba izloženih stresu a prevencija su i kod kardiovaskularnih bolesti, srca i krvnih sudova.

Deci i starijim osobama preporučuje se sok i čaj od plodova i lišča brusnice, a lišče se bere posle berbe plodova.

Svako ko želi, a ima mogućnost, može na svojoj okućnici da posadi manji nasad brusnica tako da ima i lišče i plodove na dohvat ruke. U proleće, na početku marta ili aprila, pravo je vreme za njihovo sađenje.

U upotrebi je Evropska brusnica (Vaccinium vitis-idaea) i Američka brusnica (Vaccinium Macrocarpon – Cranberry)