Čaj od kantariona za um i telo

  čaj od gospine trave priprema

  Uzmite samo gutljaj ovog napitka i osetite kako vam se telo opušta, a um zaboravlja na sve probleme, brige i stres. Za razliku od drugih “opuštajućih” čajeva, gospina trava ublažava i druga, ozbiljnija duševna stanja kao što je depresija. Upravo je to najveća moć koju čaj od kantariona ima. On se još od davnina koristi za različite boljke, stanja, rane i povrede.

  Ali zašto još treba imati ovaj čaj pri ruci?

  Pre svega kada osetite iznenadno probadanje u želudcu, ili pak menstrualni bolovi poremete vaš mir. Vrlo će dobro doći svima vama kojima menopauza mrsi konce i narušava svakodnevicu.

  Kantarionovo ulje pomaže telu spolja, ali zato čaj od kantariona leči iznutra još efikasnije.

  Za lakše tegobe dovoljno je popiti tek par šolja čaja za brzo dejstvo. Oni iskusniji tvrde da depresiju ipak treba lečiti nekoliko dana redovnim ispijanjem ovog napitka.

  Zbog toga smo vam u ovom tekstu spremili upravo efikasne i jednostavne recepte za ukusne biljne čajeve sa kantarionom. Pročitajte puno korisnih informacija kako ovaj napitak možete koristiti.

  Šta znamo o biljci kantarion?

  Samo latinsko ime kantariona – Hypericum perforatum ukazuje na njegovu lekovitost. Verovatno ga znate i kao gospinu travu ili kao travu Svetog Jovana, engleski naziv je St John tea.

  Raste u divljim predelima, na livadama i pored puteva i rasprostranjena je po celom svetu. Odavno je priznata u fitoterapiji, ali i zvaničnoj medicini. Za čaj od katariona dobićete preporuke od strane lekara, ali i travara profesionalaca koji ga svrstavaju u najbolje prirodne lekove.

  Po tradiciji, bilje za kantarion čaj se bere u junu jer upravo tada nude svoja najjača lekovita svojstva. Ubira se gornji deo biljke sa žutim cvetovima. Potom se sveža biljka suši na promaji nakon čega se može koristiti kao lekoviti čaj.

  čaj od kantariona upotreba za žene

  Od čega se sastoji kantarion čaj?

  Kantarion nije slučajno jedna od najčešće korišćenih biljaka u narodnoj medicini. Njena lekovita svojstva se ogledaju u bogastvu nutrijenata koji umnogo pomažu našem organizmu.

  Koji su to nutrijenti konkretno?

  Manje poznati, ali ključni i upravo oni koji deluju antivirusno jesu flavonski heterozidi, hiperozid, rutozid i kvercitozid. Osim kantariona, flavonske heterozide imaju i druge antivirusne biljke kao što je matičnjak ili slatki koren. Ove biljke u kombinaciji sa vitaminom C i cinkom su sastavni deo svakog praška protiv gripa.

  Za antibakterijsko delovanje kantariona zadužena su etarska ulja, potom tanin, holin i vitamin C.

  Ono što je interesantno i zbog čega se tvrdi da kantarion leči depresiju jeste nutrijent – hipericin odnosno crveni pigment. Ispostavilo se da baš on pruža sva antidepresivna svojstva.

  Šta još treba znati o kantarionu?

  Poznavaoci ove lekovite biljke napominju da bi se čaj od kantariona trebao uvek mešati sa drugim biljkama. Naime, on samostalno može izazvati fotoosetljivost, odnosno ume smetati očima. Stoga je poželjniji u čajnim mešavinama, a tada je i njegova količina nešto manja.

  Isto tako ne treba nanositi katarion čaj ili ulje na kožu a potom izaći na sunce. Odložite vašu šetnju barem nekoliko sati nakon takvog tretmana. U suprotnom mogu vam se javiti i određene promene na koži. Još jednom napominjemo, ovi preparati su fotoosetljivi, stoga budite na oprezu.

  Sa druge strane za lečenje depresije, bola u želucu i za ispiranje rana ipak preporučuju da se ovaj čaj koristi bez dodataka drugih biljaka. Zbog toga je važno pravovremeno se konsultovati sa fitoterapeutom ili vašim lekarom u najmanju ruku. Oni vam jedini mogu dati vredne savete oko konzumacije i pravilnog doziranje biljke.

  Za sve ostale tegobe, odlične su i mešavine koje možete pronaći ako nastavite da čitate ovaj članak

  Za šta je sve dobar kantarion čaj?

  Kao što smo već zaključili, kantarion ima antiseptička, analgetička i blada sedativna svojstva.

  Čaj od kantariona leči psihičke tegobe

  Čim se pomene ova biljka, mnogima je prva asocijacija čaj od kantariona za depresiju. To svakako stoji, jer se za upravo za nju i koristi. Ovaj moćni napitak olakšava simptome, a uveliko je popularan među lekarima koji ga najčešće preporučuju pacijentima.

  Sadrži retke kombinacije antidepresiva koji deluju tako što povećavaju nivo serotonina i dopamina. Kantarion sa druge strane snižava protein interlukin 6 za koji se takođe pretpostavlja da je okidač za depresiju.

  U Nemačkoj se za ovaj napitak veruje da deluje na depresiju čak 20 puta jače od najpoznatijeg leka za dobro raspoloženje – prozaka.

  Osim toga, čaj od kantariona dejstvo ispoljava i u slučaju nesanice. Leči insomniju po istom principu ali uz dodatak biljke valerijane. Ova kombinacija se naziva valijumom 19. veka i još od tada se prepisivala za bolji san.

  Sa druge strane, ni kantarion ni valerijana ne izazivaju zavisnost što ih posebno čini pogodnim za lečenje psihičkih stanja.

  Pored toga, ovaj lekoviti napitak deluje i na one koji pate od anksioznosti i čestih promena raspoloženja. Čaj od gospine trave u ovom slučaju deluje tako što reguliše nivo hormona u telu.

  Time se organizam rešava hroničnog umora i generalno lošeg stanja. Neki smatraju kako ova biljka ima moć u regulisanju metabolizma, posebno kada nastupi menopauza i neizostavni valunzi.

  Naravno, budući da ova biljka eliminiše hronični umor i stres, na taj način ovaj zdravi napitak od kantariona poboljšava zdravlje u celosti.

  Napitak od kantariona protiv “ženskih bolesti”

  Da je čaj od kantariona za žene dobar uopšte nije sporno, prvenstveno kada je reč o čestim promenama raspoloženja. Naime, treba uzeti u obzir oba “ženska stanja”, prvo predmenstrualno, a zatim i ono u menopauzi.

  Topli čaj od kantariona za bolje raspoloženje u menopauzi se uveliko koristi. Posebno se preporučuje tada jer smanjuje onaj dobro poznati osećaj anksioznosti i sav rolerkoster osećanja koja se izređaju u nekoliko dana.

  Šolja čaja od kantariona opušta um, pa samim tim i okidač ovih bolova i osećaja nelagodnosti.

  Isti efekat čaj gospine trave ima i u menstrualnom periodu. Smatra se da hemijske supstance ove biljke, posebno tanin ublažavaju iritirajuće bolove i depresiju koja se često tada javljaju. Takođe, pomaže kod neredovne i preobilne menstruacije te belog pranja.

  Kantarion reguliše nivo hormona

  Osim što deluje kao prirodni antidepresiv, sastojci ove biljke snažno deluju i na hormone.

  Hipotireoza je često stanje i poremećaj tiroidne žlezde. Čaj od gospine trave deluje tako što reguliše simptome ovog poremećaja i oslobađa normalan nivo hormona.

  Čaj od kantariona kao lek protiv bolova i upala

  Velika koncetracija antioksidanata i antiinflamatornih sastojaka čini ovaj čaj idealnim u ublažavanju bolova od artritisa i povrede mišića.

  Obloge od kantariona se koriste za saniranje tegoba usled hematoma, iščašenja i neugodnih uganuća. Podjednako su dobre u preveniranju reumatizama i bolnih poremećaja ramena i krsta kao što su lumbago i išijas.

  Osim što smanjuje upale spolja, gospina trava deluje jednako i iznutra tako što leči upale koje mogu zadesiti kardiovaskularni sistem. Samim tim se može nazvati i lekom koji održava zdravlje srca, snižava pritisak i poboljšava rad krvotoka.

  Koliko je dobar čaj od kantariona za želudac?

  Kantarion čaj se sa uspehom koristi i u lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Napomena: ne uzimajte napitak bez sugestije vašeg gastroenterologa i njegovih smernica za doziranje.

  Čaj deluje na ovo stanje posebno zbog svojih antibakterijskih fenolskih jedinjenja i supstanci koje ubrzavaju regeneraciju tkiva. Osim toga ublažava povišenu kiselinu u želudcu, gastritis, grčeve i hemoroide.

  Zbog toga ne čudi zašto se ovaj preki lek oduvek koristio u lečenju svih rana i spolja i iznutra.

  Ostavite pušenje bez kajanja uz kantarion čaj

  Pojedina istraživanja tvrde kako čaj od gospine trave može biti i više nego od pomoći u rešavanju simptoma nakon ostavljanja cigareta, alkohola ili narkotika. Iako zvuči lako rešiti se cigareta uz kantarion, ovo istraživanje tek treba dokazati.

  Slična polemika se vodi kada je u pitanju uticaj ovog čaja na pojedina stanja kao što su AIDS, hepatitis i druga slična virusna oboljenja. No trenutno je situacija takva da bi za to ipak trebale velike doze kantariona što može prouzrokovati i kontraefekte.

  Čaj od kantariona u trudnoći da ili ne?

  Tokom trudnoće hemoroidi mogu predstavljati zaista iritantan i bolan problem. Počesto usled naglog povećanja telesne težine, pritisak na vene u analnoj regiji je mnogo veći. Takođe, usled slabijeg kretanja, creva su usporenija pa se znaju javiti i neredovne tvrđe stolice. Sve to pogoduje nastanku „šuljeva“ pa se čak i žene koje nikad nisu imale ovaj problem, suočavaju se njima u trudnoći.

  No, kantarion nije dozvoljen da se u ovom stanju uzima oralno, ali jeste kao lekovita pasta. Ako patite od ozbiljnih hemoroida, nanosite kantarionovu mast redovno. Obavezno je aplicirajte nakon pražnjenja (defekacije) i temeljne higijene, najbolje na već prosušenu kožu. Dobre rezultate postićićete ako je nanosite svako veće pred spavanje.

  Za šta je još pogodan čaj gospine trave?

  Koristi se u lečenju bubrežnih bolesti i oboljenja mokraćne bešike, te se kantarion napitak često daje deci koja noću mokre u krevetu. Osim toga, ova biljka je često sastajak u lečenju tegoba sa jetrom.

  U fitoterapiji se decenijama koristio čaj od kantariona za ciste i slične tegobe. Takođe poznato je njegovo blagotvorno dejstvo protiv uporne gljivice kandide.

  Zanimljivo je da se u narodnoj medicini često kaže da svaka boja biljke ima namenu za organ u telu slične boje. Pa tako sve žute biljke pomažu u ublažavanju tegoba sa jetrom. Osim kantariona, tu su maslačak, neven, petrovac i mnoge druge.

  Blagi, topli napitak od kantariona zbog tanina koje poseduje može uspostaviti i vašu probavu te rešiti vas dijareje.

  Kako koristiti čaj od kantariona za lice?

  Zbog jačine antioksidanata u sebi, čaj od kantariona će očistiti vaš organizam iznutra i tako uticati na kvalitet kože.

  Spolja, kantarion možete koristiti kao rastvor ili tinkturu koji leči opekotine, modrice pa i ožiljke od akni i  bubuljica. Ova biljka podstiče uništene ćelije kože da se regenerišu i zamene oštećene.

  Kako se pravi čaj od kantariona kod kuće

  Recept je vrlo lagan za napraviti:

  Potrebne su samo dve kašike ove biljke koje treba preliti sa 200 mililitara ključale vode. Takav čaj pustite nek odstoji od 5 do 10 minuta zatim ga procedite. Pijte ga lagano do tri puta na dan.

  Ovo je uobičajen postupak pravljenja čaja od kantariona. Naravno njegovi efekti se mogu uvećati dodatkom drugog bilja koja ujedno poboljšavaju i ukus. Pogledajte i ove recepte:

  Smirujući sladak čaj od kantariona za miran san

  Ovaj čaj ima namenu da vas umiri i opusti nakon napornog dana, nervoze ili stresa koji mogu izazvati nesanicu. Zbog toga ga je preporučljivo piti uvek pred spavanje.

  Evo šta vam je potrebno za ovaj recept:

  2 kašike nane

  kašika kamilice

  po kašičica kantariona, koprive, sušenog cveta ruže.

  i jedna kašika sušene kore narandže ili limuna.

  Priprema recepta:

  Sve sastojke stavite u čajnik i prelijte kipućom vodom do vrha. Ostavite neka odstoji do 10 minuta a potom popijte. Ova kombinacija se preporučuje za lečenje tegoba sa želudcem ali i za rešavanja menstrualnih grčeva.

  Tonik od kantariona za opuštanje

  Ukus čaja od kantariona nije u potpunosti neprijatan, ali gorak i pomalo drvenastog ukusa. Zbog toga su limun i med obavezni.

  Dodajte kašičicu sušenog kantariona u šolju i prelijte kipućom vodom. Dodajte meda i limuna po želji i ostavite nek se ohladi.

  Ovu kombinaciju možete koristiti i za lečenje herpesa tako što ćete vatom nanositi tečnost na ranicu.

  Proređuje noćno mokrenje kod dece

  Deci su potrebni vitamini i minerali kao i jak imunitet. Kantarion može pomoći u tome ali i u rešavanju problema noćnog mokrenja.

  Probajte ovaj recept:

  Kašičica kantariona,

  Prstohvat lavande,

  Kašičica kamilice.

  Priprema:

  Prelijte mešavinu kipućom vodom u čajniku. Ostavite nek odstoji od 3 do 6 minuta – ne duže. Promešajte i dodajte med po ukusu.

  Kakva su iskustva ljudi koji su koristili čaj

  Marija (28)

  Znam da se kantarionovi preparati ne smeju piti ako izlaziš na sunce jer mogu izazvati osip (nije alergija nego fototoksičnost). Ne znam jel to isto vredi i za mazanje po koži. Ja se na moru ne usuđujem s njim mazati (a dobro bi mi došlo za opekotine). Znala sam inače imati fotodermatitis.

   

  Sofija (30)

  Nemojte kupovati čaj ili ulje od kantariona u apoteci to je bezveze jer je verovtno preskupo, a napraviti ga nije nikakav problem. Kupite ili naberite i osušite cvetove gospine trave, usitnite ga pa prelijete uljem po želji ili je ostavite za čaj. Ostavite tri do 4 nedelje na tamnom mestu, procedite i eto vam kantariona.

   

  Sonja (38)

  Imam problem sa strahom i panikom. Kada prevladam jedan napadne me drugi i tako stalno u tom nekom začaranom krugu. No borim se, želela bih s vama podeliti par saznanja do kojih sam došla i koja meni olakšavaju stanje. Pijte čaj od kantariona (gospina trava) 3x dnevno. Na zapadu se koristi više taj čaj nego antidepresivi.

  Cena kantariona u prodavnicama zdrave hrane

  Gospina trava je vrlo dostupna ako rešite da je berete sami. Ako to niste u mogućnosti, svaka radnja zdrave hrane ima čaj od kantariona u svojoj ponudi.

  Svakako uvek kupujete isključivo čaj na rinfuz ili bez filtera. Tako možete računati na jačinu i konkretan ukus kantariona.

  Za čaj od kantariona cena je oko 130 dinara. (pakovanje od 50g bez filtera). Nešto kvalitetniji brendovi se mogu naći po ceni od po 170 dinara. Imaju ga u ponudi svi veći domaći webshopovi koji se bave alternativom i prirodnom medicinom.

  čaj od gospine trave priprema

  Mere opreznosti prilikom upotrebe kantariona

  Ukoliko preterate sa ovim čajem mogu se javiti mučnina, nesvestica, umor i dezorjentacija. Za čaj od gospine trave nuspojave su uglavnom te. Ovo se može uglavnom desiti osobama koje pate od depresije ili bipolarnosti. Takođe, ukoliko koristite medikamente protiv ovih stanja, onda ovaj napitak ne treba konzumirati ni u kom slučaju.

  Svakako, za sva ozbiljnija stanja, psihička i fizička, potrebno je da se prvo konsultujete sa lekarom.

  Da sumiramo:

  Kantarion čaj im jednako jak efekat kao i ulje. Ono je takođe vrlo raspotranjeno, ali pre svega je namenjeno za spoljašnu upotrebu.

  Čaj pomaže zalečenje i spolja i iznutra. U kombinaciji sa drugim biljkama daje još jače efekte. Uključite ga svakodnevno ako ne zbog lečenja onda zbog održavanja generalnog zdravlja i dobrog raspoloženja.

  A kakav uticaj ima čaj od matičnjaka, pročitajte u sledećem članku..

  Čaj od matičnjaka priprema, upotreba i dejstvo