Čaj od lista masline recepti i upotreba

  list masline kao prirodni lek

  Čaj od lista masline već se vekovima koristi kao moćno lekovito sredstvo. Naročito je efikasan za stabilizaciju šećera u krvi, tačnije on odlično kontroliše dijabetes. Zahvaljujući oleuropeinu, ekstrakt ove lekovite biljke ima jako antibiotsko dejstvo, a sprečava i reprodukciju malignih ćelija.

  Svi znamo za blagotvorno dejstvo maslinovog ulja na zdravlje – zar ne? Međutim, malo je poznato kako i list masline ima izuzetne terapijske vrednosti te da se vekovima koristio u  prirodnom lečenju.

  U nastavku članka saznajte kako se pravi čaj od maslinovog lišća i za šta je sve ovaj blagotvorni napitak dobar i koristan. 

  Kako izgleda i gde raste drvo masline?

  Maslina je suptropska, zimzelena biljka koja raste na širokom prostoru Mediterana. Zahvaljujući sitnim plodovima iz kojih se cedi dragoceno ulje, sinonim je zdrave ishrane. U ovom delu sveta hiljadama godina je bila značajna poljoprivredna vrsta, što se nije promenilo ni danas.

  Posredi je veoma izdržljiva biljka koja uspeva u sušnim predelima, a mnogi maslinjaci stari su i po više stotina godina. Najstarije drvo masline, koje i danas daje kvalitetne plodove. Posađeno je pre blizu 3.000 godina na grčkom ostrvu Kritu.

  U prirodi raste kao grm, a kad se uzgajaju kultivisane sorte, razvija se i stablo. List masline je izdužen, tamno-zelene boje, a plod je sitan, ovalni od svetle-zelene do crne boje.

  Naročito je popularan čaj od lista masline, koji ima izuzetno lekovito delovanje. Lišće se bere pre zrenja plodova i tada se biraju isključivo mladi, vršni listovi.

  Kada se beru masline?

  Dozrevanje maslina veoma je složen proces. On se odvija neujednačeno i, u zavisnosti od geografske širine, dešava se od jula do oktobra meseca. U tom periodu u biljci se odvijaju važne biohemijske promene, pošto cela biljka u plod šalje hranjive materije.

  Dozrevanje počinje u doba kad plod još nije dostigao punu veličinu. Prvi znak početka tih složenih procesa jeste promena boje pokožice ploda. To je trenutak kad se beru listovi.

  Kako se pravi čaj od lista masline

  List masline ima brojna lekovita svojstva

  List masline bogat je polifenonim antioksidansima, a materija koja posebno zaokuplja pažnju naučnika jeste oleuropein. Ima jako antifungalno, antivirusno i antibakterijsko dejstvo.

  Ekstrakt lišća upotrebljava se i kao prirodno sredstvo u borbi protiv mikroorganizama. To su: gljivice, bakterije, protozoe i virusi koji uzrokuju niz bolesti.

  Danas se može kupiti i gotov čaj od lista masline, suvi ekstrakt, tinktura i ulje koji se koriste u te svrhe.

  Deluje antikancerogeno, ubija mikroorganizme

  Maslinovo lišće može imati važnu ulogu u prirodnom tretmanu raka, kao i u smanjenju rizika od razvoja ove bolesti. Pre svega zbog sposobnosti da zaustavi proces angiogeneze (rast novih krvnih sudova koji ishranjuju tumor).

  Naučna ispitivanja otkrila su kako oleuropein ima i jak antioksidativni učinak. On će sprečiti reprodukciju i migraciju tumorskih ćelija.

  Snižava pritisak i nivo triglicerida u krvi 

  Čaj od maslinovog lista svakako trebaju koristiti osobe koje imaju problema sa hipertenzijom i visokim vrednostima triglicerida. On će ih u potpunosti držati pod kontrolom.

  Eliminiše i najupornije bakterije

  Obećavaju i istraživanja antibiotskih mogućnosti maslinovog lišća. Naime, sve je aktuelnija tema o superbakterijama. Danas su iste sve česće  i pri tom su otporne na komercijalne antibiotike. Samim tim svrstavaju se u izuzetno opasne – smrtonosne.

  Dobra vest je što pomentue superbakterije nisu otporne na prirodne antibakterijske supstance. Upravo to nam nudi čaj od lista masline, budući da isti sadrži niz složenih supstanci.

  Ekstrakt maslinovog lista suzbija brojne infekcije

  Jedna od najvažnijih prednosti koje nam čaj od svežeg lista masline nudi jeste suzbjanje infekcija u ranoj fazi. Predstavlja svojevrsni prirodni lek za upalu pluća, hepatitis B, meningis, tuberkulozu, malariju, kandidu i gonoreju.

  List masline je takođe efikasan u slučaju infekcije uha, urinarnog trakta i zapaljenja usne duplje.

  Štiti kožu i podmlađuje tkiva

  Ekstrakt maslinovog lista znatno može smanjiti crvenilo kože, poboljšati protok krvi i dehidrataciju, čak bolje i od vitamina E. Naučno je utvrđeno kako štiti od raka kože, tako što suzbija multiplikaciju kanceroznih ćelija i izaziva ćelijsku smrt. Ovo je posebno značajno u ranim fazama melanoma, kada je poželjno piti čaj od lista masline.Takođe, eliminiše površinska oštećenja kože, uključujući i znakove starenja.

  Artritis je upalno oboljenje zglobova koje se manifestuje bolom i otokom. Kako čaj od lista masline ima antiupalna i regenerativna svojstva, koristi se u prirodnoj terapiji za ublažavanje simptoma ove bolesti.

  Ekstrakt lišća snažan je pojačivač imunološkog odgovora, a kako ima i antioksidativno dejstvo, dobro je pomoćno sredstvo u lečenju. Naročito je delotvoran kod osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

  Čaj od lista masline recepti

  Ovaj blagotvorni napitak ima izvanrendno dejstvo za obolele kosti i zglobove. Pri tom pogoduje dijabetičarima koji ga bez ustručavanja mogu piti. Podelićemo sa vama nekoliko recepata.

  Čaj od maslinovog lišća za artritis

  Kašičicu osušenih listova masline prelijte sa 2.5 decilitra tek proključale vode i ostavite na ringli još dva-tri minuta. Sklonite dobijeni napitak sa vatre, sa vrha poklopite i pustite neka odstoji deset minuta. Procedite i lagano pijte nakon jela.

  Gorkast ukus koji čaj od lista masline ima, može se korigovati s malo limunovog soka.

  Mešavina čaja protiv artritičnih bolova

  Napravite mešavinu od po 20 g cveta gloga, kamilice, lista masline, imele i belog luka. Dve kašike čaja prelijte sa 3 dl vrele vode, poklopite i ostavite dva sata neka odstoji. Procedite i pijte pre jela.

  Moćni čaj za dijabetes

  Oko 30 g suvih listova masline prelijte sa pola litra hladne vode i ostaviti nek tako odstoji osam sati. Zatim potopljeno lišće stavite na vatru i kuvajte dok voda ne provri. Skinute čaj od lista masline s vatre, poklopite i ostavite još 20 minuta. Pijte dvaput dnevno po 2,5 decilitara.

  Ekstrakt lista masline za negu lica

  Pomešajte po kašiku kokosovog ulja i jabukovog sirćeta. Dodajte im 3 kašike meda, 20 kapi eteričnog ulja čajevca i 10 kapi ekstrakta lista masline. Preparat sipajte u odgovarajuću staklenu ambalažu i čuvati na hladnom mestu.

  Pasta za negu desni

  Dobro izmešajte 4 kašike kokosovog ulja, 2 kašike sode bikarbone i 20 kapi eteričnog ulja cimeta ili klinčića. Dodajte im 20 kapi ulja mentola i 15 kapi ekstrakta lista masline. Masu stavite u staklenu posudu i koristite jednom dnevno – četkicom za zube nanosite na desni i blago utrljavajte.

  List masline tinktura za jačanje imuniteta

  Osim što je čaj od lista masline dobar za jačanje imuniteta, za tu namenu odlično se pokazala i lekovita tinktura.

  Oko 100 g suvih listova masline ili 150 g svežih stavite u teglu i prelijte sa rakijom. Listovi moraju biti skroz potopljeni. Čuvajte teglu šest nedelja na hladnom i mračnom mestu. Nakon toga sadržaj procedite i vratite u teglu. Posudu prekrijte gazom i stavite na toplo mesto kako bi ispario alkohol. Gustu masu koja preostane stavite u staklenu posudu i čuvajte na tamnom mestu.

  Tinktura od maslinovog lišća je odlična prevencija bolesti. Koristi se jednostavno – grumen veličine zrna graška razmutite u 50 ml vode.

  Ulje za bolje varenje

  U staklenu flašu stavite kašiku bibera u zrnu, jednu ljutu papriku, grančicu ruzmarina, 15 listova masline i lovorov list. Nalijte uljem sve do vrha. Posudu ostavite na hladnom i tamnom mestu nedelju dana. Trošite po dve kašike ovog ulja i to kao aromatični preliv za salatu.

  Gde kupiti čaj od masline i cena

  Ovaj blagotvorni napitak može se pronaći u bolje opremljenim bio-radnjama i apotekama. Za čaj od lista masline cena sa kreće od 280 do 350 dinara za 100 grama, zavisno od proizvođača. Uvek ga uzimajte u rinfuzi, jer je puno zdraviji od filter kesica.

  Ostali preparati poput tinkture i ekstrakta takođe su dostupni u snabdevenijim biljnim apotekama. Ukoliko poručujete online, prethodno se informišite o samom proizvodu. Na preparatima mora biti navedeno da su dobijeni od osušenih listova, samo takvi dolaze u obzir.

  Mere opreza i neželjena dejstva

  Hemijske supstance u listu masline mogu uticati na dejstvo antibiotika, pa treba izbegavati njihovu upotrebu u isto vreme. Stoga, ukoliko uzimate pomenute medikamente, preskočite konzumaciju ovog napitka u tom periodu.

  Čaj od lista masline snižava krvni pritisak, tako da povedete računa i tome, dozirajte samo propisane količine. Takođe svi preparati bazirani na osušenom maslinovom lišću ne preporučuju se trudnicama ni dojiljama..

  Ovom prilikom preporučićemo vam još jedan fenomenalni napitak – čaj sa rtnja, obavezno pročitajte.