„Čak i kad se napravi vakcina, svaka deseta osoba će moći da je primi“

EPA-EFE/RDIF
Ruska vakcina protiv korone

Širom sveta na hiljade naučnika radi na vakcini protiv koronavirusa. Mada su Kina i Rusija objavile da su njihovi naučnici već došli do efikasnih rezultata, svetska zajednica je i dalje veoma oprezna.

Ipak, čak i kada se na tržištu pojave efikasne, i, što je još važnije, sigurne vakcine, to ne znači da će pandemija koronavirusa odjednom da nestane.

Stručnjaci koji su gostovali na Skaj Njuzu upozoravaju kako će u prvih godinu dana od početka masovnog vakcinisanja, tek svaki deseti stanovnik dobiti priliku za vakcinu i sticanje imuniteta na koronavirus.

Naime, analize su pokazale da globalni proizvođači vakcina godišnje mogu proizvesti tek dve milijarde doza. Problem je što neke od vakcina protiv koronavirusa koja su trenutno u kliničkoj fazi testiranja, zahtevaju dve ili više doza kako bi bile efikasne. To dodatno smanjuje broj ljudi koji bi mogli dobiti vakcine u prvoj godini.

– Moramo biti jasni – neće svi imati pristup vakcini. Nemamo dovoljne kapacitete da ih proizvedemo tako mnogo odjednom – upozorila je dr Klio Kontoravide, sa Imperijal Koledža u Londonu.

Podaci pokazuju da, čak i ako se proizvodni kapaciteti udvostruče u sledećih 12 meseci (kako je planirano), do kraja 2022. tek bi pola svetske populacije moglo biti vakcinisano.

Naravno, ovo sve pod uslovom da do kraja 2020. naučnici naprave vakcine koje će se pokazati efikasnim i sigurnim i pružati, ako ne trajnu, onda bar dužu zaštitu od koronavirusa.

Stoga stručnjaci upozoravaju kako bi ograničenja u putovanjima, nošenje zaštitnih maski i socijalno distanciranje mogli da potraju još nekoliko godina.

Original Article