Carsko venčanje u Parizu: Princ Filip Karađorđević na venčanju Napoleona i Habsburga

Foto: Radovanov Desimir

Poslednji put kada se pretendent na carski presto Francuske venčao, bio je to 1949. godine, pre tačno 70 godina. Tog dana oženio se princ Luis Napoleon, a danas se venčao njegov unuk, sadašnji šef carskog doma Francuske, princ Žan Kristof Napoleon koji koji je oženio unuku poslednjeg autrougarskog cara groficu Olimpiu Arko-Zinneberg.

Ovaj carski brak je još više simboličan, jer ujedinjuje naslednika Napoleona Bonapartea i potomka poslednjeg austrougarskog cara – brak koji podseća na Napoleona i njegovu drugu ženu, Meri-Louis od Austrije.

Ceremonija venčanja održana je u Palati invalida u centru Pariza, kompleksu građevina koji je izgrađen po nalogu Luja XIV i gde se nalazi Napoleonova grobnica. Sledbenici pokreta bonapartista u Francuskoj vide mladog princa Napoleona kao svojevrsnog francuskog heroja, u vremenu kada zemlja gubi veru u moderne političare.

Napoleonov jedini sin umro je mlad, ostavivši jedinog naslednika Napoleona III, koji je vladao Francuskom između do 1870. godine i on je pradeda današnjeg mladoženje princa Luisa Napoleona.

„Veoma sam srećan što sam danas ovde sa svojom suprugom Danicom i što je kroz naše prisustvo ovom istorijskom događaju prisutna i naša Srbija. Mi smo mala zemlja ali zemlja impozantne istorije koja nas u mnogome vezuje i za samu Francusku. Mogu da kažem da ćemo se mi, predstavnici mlađe generacije kojima pripada budućnost ovog sveta, truditi da svojim prijateljstvima i poštovanjem gradimo jednu svetliju budućnost u odnosima naših zemalja, Evrope i svta uopšte“ izjavio je medijima princ Filip.

On je istakao da on i supruga imaju divne prijateljske odnose da mladencima i da se često viđaju u Londonu.

„Čitao sam kako je pre više od 200 godina Napoleon pohvalio hrabrost i vojničku sposobnost mog pretka srpskog Vožda Karađorđa koji je osnivač dinastije Karađorđevića. Kada sam to pročitao shvatio sam da Napoleon nije bio samo veliki vojskovođa, već je bio i mudar i iskren čovek“ – rekao je kroz osmeh srpski Princ

Original Article