Čeka li nas epidemija malignih bolesti? Dve trećine onkoloških pacijenata otkazuju preglede

Pixabay.com

Istraživanja Evropskih udruženja onkoloških pacijenata pokazuju da je za 69 odsto smanjen broj pacijenata koji zbog sumnje na neku malignu bolest zatraže pomoć. Međutim to ne znači da je malignih oboljenja manje.

Nažalost, epidemija virusa korona dovela je do toga da je dve trećine onkoloških pacijenata otkazalo svoje preglede.

Dr Aljoša Mandić, predsednik Udruženja za ginekološku onkologiju Srbije na pitanje čeka li nas epidemija malignih bolesti nakon korone, kaže da ostale bolesti nisu stopirane i da sistem mora da se organizuje.

– Malignih bolesti ima i biće ih, da li će ih i u kom procentu biti posle ove korone, mislim da će ipak ići paralelno sve i da moramo više da razmišljamo o tome da ovo sada već dugo traje. Sve ostale bolesti nisu stopirane zbog toga i mi sada moramo jako dobro da razmišljamo da praktično paralelno organizujemo sistem i u ovom drugom smeru – naveo je Mandić za TV Prva.

On je podsetio i da se koronavirusom zaraze i lekari, i da i to utiče na usporen proces, kao i da lekar četiri nedelje ne sme da uđe u operacionu salu. Rekao je i da se na njegovom odeljenju od šest specijalista, troje nalazi u izolaciji.