Celer prijatelj krvnih sudova

Celer je povrće koje se može nabaviti tokom cele godine i dobro ga je uvesti u redovnu ishranu jer povoljno deluje na zdravlje. Ima samo 7 kalorija, magnezijuma 320mg , folata 16 mcg na 100g korena.

Reč celer potiče od latinske reči celeri, koja znači brzo delovanje, i zaista brzo povoljno deluje na zdravlje. Lišće i koren su bogati osnovnim mineralima, vitaminima i nutritijentima kao i esencijalnim uljima koji biljci daju snažan i karakterističan miris. Ova ulja imaju dejstvo na nervni sistem i deluju smirujuće.

Naučnici su dokazali da celer sadrži ftalide – supstance koje deluju relaksirajuće na arterije i omogućavaju im da se šire, takođe smanjuju količinu hormona stresa koji takođe utiču na kontrakciju krvnih sudova. Potvrđeno je da deluje na smanjenje koncentracije lošeg holesterola.

Lišće celera je dobar izvor vitamina C, koji pomaže da se smanje simptomi prehlade i poboljšava reakciju imunog sistema.

Korisan je obolelima od artritisa zbog visokog sadržaja natrijuma koji pomaže da kalcijum i magnezijum ostanu rastvoreni. Da bi imao optimalno dejstvo treba koristiti sok od korena i listove u salatama. Pomaže i kod reume i kostobolje.

Celer ima antispazmolitično delovanje pa je koristan obolelima od astme, bronhitisa, tuberkuloze.

Redovnim korišćenjem celera, ljudi skloni stvaranju kamena u bubrezima ili žučnoj kesici može sprečiti njihovu pojavu.

Celer sadrži fitoelemente nazvane kumarin koji uklanjaju slobodne radikale i sprečavaju ih da oštećuju ćelije, takođe potstiču bela krvna zrnca koja napadaju i eleminišu potencialno štetne ćelije, uključujući čelije raka. Utvrđeno je da jedan od sastojaka celera – acetileniks, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.

Na kraju jedan ukusan recept:

Pečeni celer

Sastojci za 4 porcije
Za testo:
100 g mekanog brašna
100 g brašna od krompira
200 ml hladne vode
1 supena kašika maslinovog ulja
sitno seckan peršun, koper (nemački: Kerbel), bosiljak

200 g celera sečenog na štapiće (debljine prsta)
ulje za pečenje
so Priprema
Oba brašna pomešati sa vodom dok ne postane glatko testo, dodati maslinovo ulje, peršun, koper, bosiljak. Provlačiti štapiće kroz testo i peći u vrelom ulju. Ostaviti na kuhinjskom papiru da se ocedi od masti i posoliti.

U ovom testu mogu da se peku i šargarepe, boranija, ili ruzice karfiola