Celer protiv celulita! 3 dobra načina!

Celer protiv celulita! 3 dobra načina!

Autor: Anja Radojković

Celer protiv celulita je prava stvar za kožu. Njegova svojstva čine da se ukloni i smanji celulit, a vama vrati samopouzdanje. Evo kako se on koristi!

Svi se sećaju scene gde Sandra Bulok jede celer u filmu “Mis tajni agent”. Ali, da li ste se ikada zapitali zašto su scenaristi stavili baš to u film? Da li je u pitanju zabluda ili celer zaista igra određenu ulogu u održavanju dobrog izgleda naše kože? Koristi se u raznim dijetama, ali zbog čega i šta to ima u celeru protiv celulita ? Kako radi? Ajde da počnemo od najjednostavnijeg dela.

Šta je celer?

Celer je biljka koja se od davnina koristi u našoj ishrani. Tretira se kao povrće i gaji se širom sveta. U mojoj kući, celer je uglavnom korišćen kao začinska biljka, za čorbice itd. Njegov list naročito volim da stavljam u dodatke jelima. Međutim celer mnogi koriste i samostalno, u salatama ili smutijima. Njegova primena je višestruka.

Da li su celer i peršun ista stvar ?

Ne, nikako. Iako pomalo liče reč je o dve različite biljke. Ok kod obe možemo iskorirtiti i lišće i koren, međutim peršun ima znatno sitnije listiće i uglavnom je manjih dimenzija. Može se desiti da su mu listovi krupniji, ali to je uglavnom kod starijih biljaka.

Zašto treba razlikovati celer i peršun ?

Kao prvo može se desiti da pomešate na pijaci ili pokušaju da vam uvale. Ok, ovo se ne dešava baš preterano često. Ali, uvek može da se desi da naletite na nekog navalentnog prodavca. Možda preferirate više ukus celera, ne volite peršun ili vam treba u određenu svrhu. Koji god da je razlog, biljke nemaju ista svojstva i nije na odmet razlikovati ih.

Ipak, sada nam je najvažnije ovo:

Kako deluje celer protiv celulita?

Ovo sam se i sama pitala, i naišla na odgovor.

Tajna njegovog uspeha u uklanjanju celulita je u njegovom sastavu.

Celer sadrži mnoge hranljive čestice i vitamine:

 • Sadrži antioksidante
 • Ima antiupalna svojstva
 • Pomaže varenju
 • Poseduje mnoštvo vitamina i minerala
 • Ima alkalizujuć efekat

Antioksidanti – Celer je pun antioksidanata koji blagotvorno deluju na kožu. U njemu možemo naći:

 1. Beta karoten
 2. Askorbinsku kiselinu
 3. Flavonoide (Kaempferol itd.)
 4. P- kumarinsku kiselinu
 5. Estre fenolnih kiselina

Za njegov miris zaslužni su :

 • Selinen
 • Limonen

Vitamini i minerali u celeru spadaju u izuzetno cenjena svojstva ove biljke. Nekih ima u većoj, a nekih u manjoj količini :

 1. Vitamin C
 2. Vitamin K
 3. Vitamin A
 4. Kalijum
 5. Molibden
 6. Magnezijum
 7. Gvožđe

Ono što u celeru nije baš zastupljeno su:

 1. Kalorije
 2. Ugljenohidrati
 3. Holesterol i
 4. Lipidi

I kako nam sve to pomaže u uklanjanju celulita? Kakav uticaj ovi sastojci imaju na celulit?

Ishrana protiv celulita jeste dobar put i sastojci u celeru vam mogu pomoći, ali za baš uporan i težak celulit možda ćete morati da koristite i dodatne metode. Na primer, probajte ono što je radila Jelena. Njena koža je bila ok dok se nije odselila i počela brz način života. Koža joj je postala puna celulita. Te velike naslage joj nisu davale mira, mučile su je konstantno. Zatim je na preporuku probala nešto što joj je pomoglo da ga se zauvek reši na prirodan način. Isto moto može pomoći i vama. Lako je. O čemu se radi, saznajte iz njene priče koja se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/moj-celulit-je-nestao-na-ovaj-nacin/

Bitno je, u celoj toj priči sa celerom za celulit da znate sledeće:

Uticaj antioksidanata na celulit

celer za celulit

Antioksidanti su oduvek bili hvaljeni zbog svoje sposobnosti da neutrališu slobodne radikale. Da li ste možda primetili kako nam koža deluje mlađe i zategnutije nakon unošenja određenih namirnica? Kako i zašto se to dešava? Antioksidanti imaju sposobnost da utiču na regulisanje metabolizma i masnih naslaga.

A sada da vidimo zašto je to važno:

 • Metabolizam – utiče na izbacivanje vode. Kada je naš metabolizam brz toksini se lako izbacuju, međutim kada je usporen dobijamo kontra efekat. Usporen metabolizam spada u jedan od glavnih razloga nastanka celulita.
 • Masne naslage – Ako se masne naslage gomilaju u našem telu dolazi do pojave celulita

Kada kažemo celulit mislimo na neravnine i grudvice na telu. Skoro svaka žena ih ima jer smo podložnije njihovom nastanku od muškaraca. Ovo je estetska nesavršenost koja nam pričinjava dosta nesigurnosti, i većina od nas nema mira dok ga se ne rešimo.

Uglavnom, većina žena posegne za celerom protiv celulita tek kada nastane neki problem. Moguće je da ste kao i ja ignorisale prve znake celulita. Velika greška. Ovaj problem nikada ne nestaje sam od sebe. Koliko god mi to želele. Naprotiv, on se uglavnom širi, pogoršava i postaje vidljiviji dok jednog dana ne shvatimo da je izuzetno izražen. „Mlada sam, možda će me zaobići“ je konstatacija koja ne drži vodu. Moj prvi kontakt sa celulitom počeo je kada sam bila klinka od oko 14 godina. Nisam ga ni primetila dok nije stiglo leto. Od tada imam za cilj da ga se rešim, ili bar da ga ublažim. Isprobavanjem raznih metoda čula sam i za celer protiv celulit. Naravno, usput sam saznala i kako i zašto ga treba koristiti.

Priznajem, bila sam neaktivna, jela sam sve i svašta. Celer mi je bio na poslednjem mestu namirnica. Zdrava ishrana je bila naučna fantastika. Nije ni čudo što mi se pojavio celulit. Naravno da jeste. Pod tim uslovima, dolazi do remećenja mikrocirkulacije potkožnog tkiva.

Ako ste primetile bol kod predela sa celulitom niste poludeli. To sam primetila pre par godina , i uvela celer, voće i ostalo povrće u ishranu. Verujem da ni vi ne želite da vas išta boli. Ovo se dešava kada se masne ćelije celulita nalaze između fibroznog vezivnog tkiva . Tu imaju dobar položaj da utiču na nervne završetke, odnosno da ih pritiskaju i kao posledica javlja se bol. Nije ništa ozbiljno, ali je dovoljno da vam izazove neprijatnost.

Celulit možete uklanjati na više načina. Dijetama ( u tom slučaju celer protiv celulita, voće, povrće, izbacivanje šećera itd.) raznim kremama, vežbama tretmanima itd. Iako su dijete veoma česta pojava lično više preferiram primenu krema na prirodnoj bazi. One poseduju aktivne supstance koje pospešuju i ubrzavaju delovanje i koža deluje zategnuto i čvrsto. Postoji veliki izbor na tržištu, na vama je da oberete pravu za vas. Pogledajte naš vodič kroz najbolje kreme protiv celulita.

Uticaj vitamina C iz celera na celulit

Vitamin C spada u jedan od antioksidanata koje možemo naći u celeru. On je izrazito moćnog dejstva. Deluje pozitivno na kožu tako što što poboljšava elastičnost kože. Podstiče produkciju kolagena i na taj način pomaže koži da deluje zategnutije i mlađe, što izuzetno povoljno utiče na smanjenje vidljivosti celulita i sveukupan izgled kože.

Uticaj vitamina K na celulit

Vitamin K koji se nalazi u celeru spada u vitamine koji pospešuju izgled naše kože. On pomaže da naša koža izgleda odmorno, regeneriše je i koža postaje zategnutija. Ovaj vitamin inače zgrušava krv, ali njegov uticaj na nas je mnogostruk . Utiče znatno i na poboljšanje elastičnosti kože i krvotok.

Podstiče cirkulaciju, pa samim tim pospešuje i smanjenje celulita.

Kako vitamin A utiče na kožu i celulit?

Jedan od najboljih vitamina. Ovaj super vitamin deluje na poboljšanje sveukupnog izgleda kože. Poboljšava izgled prva dva sloja kože (dermisa i epidermisa), daje našoj koži osveženost i prirodan sjaj, pospešuje njenu hidrataciju.

Ono što je najbitnije za nas koji imamo problema sa celulitom, ovaj vitamin pomaže zadebljanju kože, a ima ga puno u celeru.

Zašto je to bitno ?

Ako smatrate da muškarci nemaju celulit, varate se. Kod njih se ovaj estetski problem manje vidi jer im je koža deblja. Naša koža je nežnija i tanja i zato je celulit kod žena izraženiji. Svojstva vitamina A u zadebljanju njaše kože pomaže da se celulit manje primećuje i kod nas.

Celer protiv celulita deluje i zbog minerala

Minerali kao i vitamini utiču dosta na zdrav i negovan izgled kože. Ako koristite celer protiv celulita možete pojačati količinu ovih elemenata u vašem organizmu. Ipak pazite da ne preterate. Minerali mogu imati kontra efekat u prevelikoj dozi, kao i sve ostalo.

Uticaj kalijuma na celulit ?

Vau, ovo nisam ni ja znala do skoro. Ako ste se obradovali sa uticajem vitamina spremite se za još bolje vesti. Kalijum iz celera ima izrazito jaku sposobnost da se bori protiv nastanka celulita, ali i znatno utiče na njegovu redukciju.

On pomaže da se održi balans tečnosti u telu.

Verujem da se sada pitate kako je to vezano za celulit ? Sećate se da sam spomenula da je jedan od uzroka ove nesavršenosti nagomilavanje tečnosti ? E pa ovaj mineral sprečava da se to desi. On podstiče izbacivanje tečnosti i toksina iz organizma i na taj način pomaže našoj koži. Zato predlažem da isporbamo bar celer protiv celulita. Pročitajte o tome šta je vodeni celulit.

Kakav je uticaj molibdena na celulit ?

Molibden ima izuzetno bitnu ulogu u stvaranju glutationa (sprečava oštećenja ćelija od strane slobodnih radikala). Glutation peroksidaza spada u izrazito jake antioksidante koji pomaže u regenerisanju vitamina C i E i tako indirektno pomaže u borbi protiv celulita.

Gvožđe iz celera za celulit

Gvožđe u kombinaciji sa drugim elementima može značajno povećati proizvodnju kolagena. Uz pojačanu elastičnost koža deluje zategnutije, mlađe i celulit ne deluje toliko izraženo. Ne govori se džabe da je jedan od preduslova lepe kože zdrava ishrana.

Ok, pojasnili smo zašto treba da se koristi celer protiv celulita, a sada je vreme da otkrijemo i ovo…

Kako se koristi celer protiv celulita ?

Ovo je bitna stavka. Da li da ga jednostavno pojedemo onako sirovog (mislim na stabljiku naravno, ne na koren), mada mi to lično deluje kao da jedem travu ili da napravimo neki lepi obrok sa njim, salaticu, smuti ili neki tonik ?

Ja sam inače više food person, pa predlažem da krenemo sa par interesantnih i korisnih recepata.

Magična salata sa celerom protiv celulita

Sastojci:

 • šargarepa,
 • cvekla,
 • paradajz,
 • spanać
 • celer
 • M+maslinovo ulje

Priprema : Šargarepu izrendati u srednju posudicu, izrendajte svežu cveklu , iseckajte spanać, celer i paradajz. Dodajte malo maslinovog ulja i promešajte. Ova salata osvežava i sadrži dosta vitamina i minerala.

Razlog zašto je dobra u borbi protiv celulita je zato što: Šaragarepa sadrži velike količine vitamina A i beta karotena. Tako da ova biljka predstavlja savršenog saveznika u borbi protiv neprijatelja lepe kože broj 1.

Možda se pitate gde sam našla baš cveklu ? Ona je savršena za to jer je njena moć detoksikacije fenomenalna. Ako želite da se otarasite toksina i poboljšate krvnu sliku, cvekla je baš za vas. Na celulit deluje tako što njena moć detoksikacije sprečava njegovo formiranje i smanjuje postojeće masne naslage.

Paradajz sadrži velike količine vode, ali pored toga je odličan za borbu protiv celulita zbog likopena. Likopen učvršćuje kožu i podmlađuje je. Zato je ova biljka jedna od super rešenja za celulit.

Spanać sadrži veoma velike količine gvožđa i vlakna. Ako želite da smanjite celulit probajte ga jer potpomaže izbacivanje toksina, i pospešuje probavu.

Celer za celulit sadrži razne minerale, vitamine i mnoge druge supstance zbog čega pospešuje opšte stanje kože, pojačava zategnutost, smanjuje celulit itd.

Lagan ručak i celer protiv celulita

Sastojci:

 • Riba
 • Pirinač (integralni)
 • Celer
 • Maslinovo ulje
 • Beli luk
 • Celer
 • Peršun
 • Limun

Priprema: Očišćenu ribu pospite sa malo iseckanog belog luka, peršunovog lista i celerovog lista. Prekrijte folijom i stavite u rernu da se peče. Kao dodatak stavite pirinač i dodajte malo iseckanog celera. Kada bude gotova riba prelijte je limunovim sokom (po želji).

Osobine sastojaka:

Riba sadrži omega 3 kiseline. Namirnice koje su bogate ovom supstancom nakon duže primene pospešuju smanjenje celulita.

Integralni pirinač sadrži B kompleks koji regeneriše kožu. Pored toga, integralni pirinač pospešuje varenje i izbacivanje toksičnih materija iz organizma, pa na taj način pomaže da se otarasimo celulita.

Beli luk snižava holesterol ali i pospešuje cirkulaciju, zbog čega se preporučuje ako želite da smanjite celulit.

Peršunov list sadrži flavonoide, antioksidante i gvožđe. Sva tri su izuzetno korisni protiv celulita. Tako se pospešuje krvotok, poboljšava proizvodnja kolagena i regeneriše koža. Jedan veliki aplauz za peršun.

Limunov sok pomaže poboljšanju varenja i ubrzava metabolizam. S razlogom se nalazi u skoro svim dijetama, i često se primenjuje prilikom pravljenja raznih jela. Kada želite da uklonite celulit limun je tu za vas.

Brz smuti i celer protiv celulita

celer protiv celulita upotreba

Najbrži i najjednostavniji metod korišćenja celera. Za njegovu pripremu treba vam:

 • 2 stabljike celera
 • 1 šargarepa
 • 0.5-1 cvekla
 • limun
 • Kašičica meda
 • Voda

Priprema: Stavite sastojke u blender i izblendirajte.

Napomena: Pored navedenog, jedan od najboljih stvari koje možete uraditi za vaše telo jeste pojačati unos vode. Voda protiv celulita jeste nešto što ne praktikujemo previše često, ali spada u načine koji su jako efikasni.

Iskustva sa celerom protiv celulita

Ivana (22 godine)- “Godinama sam imala problema sa upornim celulitom, a onda sam na nagovor sestre probala da pravim smutije sa celerom. Celulit se smanjio, kvržice više nisu tako vidljive, a i delujem mršavije. “

Milica (46 godina) – “Pomorandžina kora je nešto što mi je uvek izazivalo nelagodnost. Ćerka mi je poslala recept za dijetu sa celerom i celulit mi se smanjio nakon par meseci. Očekivala sam da će malo brže delovati, ali sam ipak zadovoljna.”

Jovana (28 godina) – “Celer protiv celulita ?!? Nisam nikada koristila te travčice, ali moja komšinica jeste. Kaže da su rezultati bili nikakvi. Koža joj se samo zategla, ali se celulit i dalje vidi. Tako da nisam za to.”

Kalina (26 godina) – “Uzimala sam celer uz par voćkica i pravila smutije. To sam radila 2 meseca, međutim proces predugo traje, a očekivala sam bolje delovanje. Ipak ću koristiti kozmetiku sa prirodnim sastojcima za uklanjanje celulita. To mi je davalo brže rezultate i koža mi je bila zaglađenija od toga. “

Celulit može da predstavlja jak izvor nesigurnosti. Normalno je da želimo da vratimo našu kožu u prvobitan izgled. Da li ćemo pokušati to da uradimo primenom dijeta, kremama ili ćemo na sve to dodati i celer protiv celulita – nebitno je. Na nama je da pokušamo! Na celulitu je da nestane!

POVEZANI ČLANCI

Ulje ljute paprike protiv celulita – ljutom borbom do uspeha!

Lepota


Autor: Mica Strainovic

Ispeglajte adipozni celulit sa lakoćom!

Lepota


Autor: Ivana Stojanović

Ivana Stamenković Sindi: CELULIT nikada NIJE u modi. Meni ovo pomaže da ga se REŠIM!

Lepota


Autor: Minut za MENE

Đumbir protiv celulita: čaj, obloge i pilinzi koji izglađuju kožu!

Lepota


Autor: Mica Strainovic

Zeleni čaj protiv celulita – vaš novi adut!

Lepota


Autor: Zorana Grujin

Otkrijte kolagen za celulit! Njegovo moćno dejstvo će vas iznenaditi!

Lepota


Autor: Ivana Stojanović

Čaj od kukuruzne svile protiv celulita i za svileni izgled kože!


Lepota


Autor: Biljana Jovanović

Sapun protiv celulita – masaža i nega u jednom pakovanju!


Lepota


Autor: Biljana Jovanović

Morske alge za celulit su spas koji smo dugo čekali!


Lepota


Autor: Zorana Grujin

Uticaj ishrane na opšte stanje organizma i izgled kože


Zdravlje


Autor: Minut za MENE