Četiri prehrambene navike mogu da ugroze zdravlje jetre

Pexels
Ilustracija

Hronična bolest jetre važan je zdravstveni problem u celom svetu. Međutim, nije samo genetska predispozicija uzrok nastanka problema sa zdravljem ovog organa.

U mnogim slučajevima ono što jedete i pijete može vremenom da prouzrokuje oštećenje jetre.

Ako želite da održite jetru zdravom, trebalo bi da izbegavate prehrambene navika koje doprinose njenom oštećenju, piše “Eat This, Not That”.

Šećer

Ako je desert deo vaše svakodnevne rutine, mogli biste da imate problema sa jetrom.

– Među najvećim faktorima rizika za bezalkoholnu masnu bolest jetre (NAFLD) je visok unos prostih šećera. Ugljeni hidrati, prvenstveno fruktoza, povezani su s NAFLD-om – kaže nutricionist Andrea Grandž.

Gazirana pića

Gazirana pića nisu loša samo za vaš struk, mogu da nanesu i ozbiljnu štetu jetri.

– Gazirana pića često sadrže visok nivo zaslađivača sa visokim udelom fruktoze. Za razliku od glukoze, koja može da se koristiti za energiju, fruktoza mora prvo da bude prerađena u jetri pre nego što telo može da je iskoristiti – objašnjava Kajli Ivanir, osnivač kompanije “Within Nutrition” i dodaje:

– Kada višak fruktoze dospe u jetru, koristi se za stvaranje masnoće. Vremenom to može da rezultira prevelikim sadržajem masti u ćelijama jetre, što može da dovede do upale i oštećenja ovog organa.

Ishrana bogata mastima

Ishrana sa visokim udelom masti, koje ste se pridržavali, može da vam pomogne da se oslobodite nekoliko kilograma, ali taj gubitak kilograma možda dolazi na štetu zdravlja vaše jetre.

– Ishrana sa niskim udelom ugljenih hidrata i visokim udelom masti može da oštetiti jetru, pored ostalih organa koji su potrebni za filtriranje i preradu hranjivih sastojaka – kaže dijetetičarka Trista Best.

Dijeta sa visokim udelom masti može da stvori vrstu preopterećenja kada višak masnoće može da se taloži u jetri, a ne filtrira se. Vremenom bi, kaže Best, to moglo da dovede do razvoja NAFLD-a.

Alkohol

Konzumiranje alkohola vremenom može da prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme povezane sa jetrom.

– Višak alkohola vremenom dovodi do upale jetre, a to može da dovede do trajnih ožiljaka. Kako se ožiljci pogoršavaju, funkcija jetre postaje oslabljena i stanje se približava cirozi, što na kraju dovodi do otkazivanja ovog organa – kaže Tejlor Graber.

Konzumiranje više od jednog ili dva alkoholna pića dnevno dovodi do nakupljanja toksičnog nusproizvoda koji se naziva acetaldehid. To šteti ćelijama vaše jetre i vremenom može dovesti do ciroze.