Četiri vitamina sprečavaju demenciju; Ne morate da uzimate tablete, treba vam samo hrana

Pexels
Ilustracija

Uravnotežena ishrana, kombinacija vitamina, minerala i zdravih masti pomažu telu da bolje apsorbuje hranljive materije koje su mozgu potrebne.

Kada je u pitanju održavanje zdravlja mozga, vaša ishrana igra važnu ulogu. Uravnotežena ishrana bogata vitaminima i mineralima neophodna je da bi vaš mozak funkcionisao na najbolji mogući način.

Veliki broj literature ukazuje na to da su određeni hranljivi sastojci, flavonoidi, nezasićene masti i omega-3 masne kiseline povezani sa sporijim kognitivnim opadanjem i smanjenim rizikom od demencije.

Jedenje cele hrane je najbolji način da dobijete ove hranljive materije. Dodaci za zdravlje mozga nisu toliko moćni, ali mogu biti korisna opcija u određenim okolnostima. Uravnotežena ishrana, kombinacija vitamina, minerala i zdravih masti pomaže telu da bolje apsorbuje hranljive materije koje su mu potrebne.

Hrana i hranljive materije definitivno mogu da pomognu u održavanju zdrave funkcije mozga i čak mogu da uspore pad funkcije mozga koji je povezan sa starenjem. Svi želimo da naš mozak bude otporan na starenje, tako da je ovo odlična vest.

Dakle, koji vitamini podržavaju zdravlje mozga? I u kojoj hrani ih možete pronaći?

Omega-3 masne kiseline

Ako ste se ikada zapitali zašto se masna riba poput lososa i tunjevine uvek reklamira kao deo zdrave ishrane, to je zbog omega-3 masnih kiselina. To su nezasićene masti bogate antioksidansima koji štite mozak, sprečavaju upale i gradivni su blok ćelijskih membrana u mozgu.

Pored masne ribe, dobri izvori omega-3 masnih kiselina su orasi i semenke. Ako ne jedete plodove mora često, razgovarajte sa svojim lekarom o uzimanju suplemenata omega-3 ako vaš krvni test ukazuje na nedostatak, kaže Mirella Diaz-Santos, docent u Istraživačkom centru Mari S Easton Alchajmer na Odeljenju za neurologiju UCLA.

Vitamin E

Može se naći u tamnom lisnatom povrću, avokadu, crvenoj paprici, šparogama, mangu, bundevi i orasima i semenkama.

B vitamini

Kada je u pitanju zdravlje mozga, fokusirajte se na tri vitamina B: vitamine B6, B12 i B9 (folat).
Pasulj je jedan od najboljih izvora vitamina B u svim segmentima. B6 možete pronaći u bananama, narandžama, papaji, dinji, tunjevini, lososu, živini i tamnom lisnatom povrću. Folat se nalazi u brokoliju, zelenilu, celim žitaricama, jajima, kikirikiju i semenkama suncokreta.

Vitamin B12 se nalazi isključivo u mesnim i ribljim proizvodima, a za vegane i vegetarijance nutritivni kvasac je dobar način da ih snabdevaju. Ljudi na biljnoj ishrani imaju mnogo veći rizik od nedostatka B12, pa razgovarajte sa svojim lekarom o tome da li je dodatak B12 pravi za vas.

Vitamin C

Možete pronaći u kiviju, crvenoj i zelenoj paprici, citrusima, bobičastom voću, brokoliju, karfiolu, prokulju i paradajzu.

Pored dodataka za zdravlje mozga, preporučuje se još nekoliko uobičajenih dodataka:

L-teanin

Ova aminokiselina pomaže u smirivanju neurotransmitera, podstičući na taj način dobro raspoloženje i ublažavanje stresa. Pošto stres negativno utiče na funkciju mozga, ovo može biti od pomoći zajedno sa tehnikama meditacije i disanja za smanjenje nivoa stresa. Druga istraživanja pokazuju da ovaj dodatak takođe može poboljšati kognitivno funkcionisanje.

L-karnitin

Postoje pomešana istraživanja o ovom dodatku, ali je poznato da ovaj mitohondrijski nutrijent poboljšava kogniciju i funkciju neurotransmitera.

Pečurke

Neka istraživanja sugerišu da su određene pečurke, poput četinara sa resama, hrastove mahovine i čage, povezane sa zdravljem mozga. Smatra se da ovi suplementi štite mozak od neurodegeneracije i upale i mogu poboljšati pažnju, koncentraciju, raspoloženje, pamćenje i spoznaju.

Ginko biloba

Pokazalo se da ovaj dodatak poboljšava pamćenje, a Foroutan ističe da takođe podržava zdrav protok krvi u mozgu, što dodaje više zdravstvenih koristi.