Četiri znaka koja otkrivaju da unosite previše kofeina u svoj organizam

Pixabay.com

Jutra su većini nezamisliva bez kafe. Ali prekomerni unos kofeina može imati neželjene posledice. Prema dijetetičarima, postoje četiri znaka da treba da pijete manje kofeina.

Visok krvni pritisak

Pijenje više od četiri šoljice kafe dnevno može dovesti do skoka krvnog pritiska. U roku od pola sata nakon ispijanja kafe, čaja, koka kole ili energetskog napitka, krvni pritisak raste, a efekti se vide i do četiri sata kasnije.

Česti odlasci u toalet

Često mokrenje može biti još jedan znak prekomerne konzumacije kofeina. Zbog čestih odlazaka u toalet možemo dehidrirati, što može izazvati glavobolju.

Bolovi u stomaku

Unošenje previše kafe može dovesti do smetnji u varenju. Konzumacija kafe i čaja povezana je sa simptomima sindroma iritabilnog creva, bolova u stomaku i retke stolice. Takođe, kofein može povećati proizvodnju želudačne kiseline, što može izazvati refluks i žgaravicu. Takođe je dokazano da kofein deluje stimulativno na probavni sistem, što može dovesti do stomačnih tegoba.

Anksioznost

Kofein je stimulans i zato se mnogi ljudi osećaju nervozno i nemirno nakon što popiju još nekoliko šoljica kafe ili konzerve energetskog pića.

Više od četiri šoljice kafe dnevno dovoljno je da izazove osećaj nervoze, anksioznosti i ubrzanog rada srca, kažu dijetetičari. Kofein povećava broj otkucaja srca i količinu krvi koja izlazi iz srca, što može dovesti do ubrzanog rada organa. Takođe povećava moždanu aktivnost, što može doprineti osećaju anksioznosti. Pored toga, remeti san, što može otežati kontrolu anksioznih osećanja, kao što su zabrinutost, strah i osećaj užasa.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, obratite se lekaru i razmislite o prelasku na kafu bez kofeina.

Read More