Cimet u službi lepote

Foto: Shutterstock

Cimet sa svojim slatkim mirisom predstavlja nezaobilazan dodatak toplim napicima tokom hladnih, zimskih dana. Međutim, njegova upotreba ne zaustavlja se tu!

Pogledajte kako cimet može da vam pomogne u postizanju lepe i negovane kože, ali i vitke linije.

Akne

Iznenađujuće možda, ali cimet predstavlja odlično sredstvo u borbi sa aknama i možete ga naći u velikom broju preparata za negu lica. Cimet zaustavlja rast bakterija koje izazivaju akne, i dubinski čisti kožu.

Regulisanje težine

Naučnici su dokazali da je samo jedan gram cimeta na dan dovoljan da održava nivo šećera u krvi na normali kao i da snizi nivo holesterola.

Poboljšava zdravlje

Cimet predstavlja odličan antioksidans, ali takođe pomaže i u jačanju imunog sistema. Ovaj začin snižava krvni pritisak, kao i nivo šećera u krvi. Uz to, cimet je i odlično antibakterijsko sredstvo koje pomaže u bržem zarastanju manjih posekotina i rana.

Podstiče rast kose

Cimet sadrži određene sastojke koji ubrzavaju rast kose. Najbolji način za primenu ovog začina jeste maska koju možete napraviti kombinujući kokosovo i maslinovo ulje sa medom i cimetom. Nemojte se plašiti ako osetite blago golicanje, to znači da maska zaista deluje.

Usporava znakove starenja

Cimet usporava glikaciju koja izaziva nastajanje bora i naglašava štetno dejstvo sunčevih zraka.

Glikacija predstavlja proces prilikom kog se molekuli šećera vezuju za proteine u našem organizmu i na taj način dovode do njihovog deformisanja. Kada se ovaj proces dešava u koži i utiče na kolagen i elastin rezultat predstavlja pojava bora. Veliki broj istraživanja pokazao je da je cimet odličan način za suzbijanje ovog procesa.

Sredstvo za punije usne

Za punije usne najbolji recept predstavlja miks maslinovog ulja i cimeta. Nanesite, držite nekoliko minuta i videćete efekat mekih i punih usana.