Čmičak na oku simptomi i prirodni lek

lečenje čmička prirodnim lekovima

Pojavila vam se čudna izraslina na kapku, a pritom je bolna na dodir i poprilično svrbi? Prva pomisao vam je sigurno potkožna bubuljica. No crvenilo i taj svrab vas bune. Ukoliko primetite ovakav upaljeni prištić kao zrno pirinča onda imate čmičak na oku.

Upala lojnih žlezda gornjeg i donjeg kapka takođe se manifestuje kao ovaj sitni ječmenac. A najčešći uzrok ovih infekcija su bakterije, u prvom redu stafilokoke.

Postoji narodno verovanje da će čmičak na oku proći ako budete gledali kroz ključaonicu. Iako se mnogi kunu u delotvornost ove metode male su šanse da ćete se čmička rešiti na ovaj način. Pre će biti da je ječmenac naprosto sazreo i puknuo sam od sebe. Oni lakoverniji poverovaće u navode da se treba mazati svetom vodicom u istu svrhu.

Sa druge strane zaista postoje saveti i narodni lekovi koji će zaista pomoći da se ovaj medicinski problem reši. U nastavku teksta otkrijte i kako se odvija lečenje prirodnim putem.

Saznajte šta je čmičak na oku zaista i zašto se javlja. Pročitajte koje se sve metode narodne medicine koriste za izlečenje ječmenaca, a sa druge strane kako izgleda operacija čmička. Donosimo vam kao i uvek mnoštvo recepata za čajeve, tinkture i obloge koje služe kao narodni lek za ovu infekciju oka.

Šta je čmičak i gde se sve javlja

Čmičak na oku (latinski naziv hordeolum) ili narodski  ječmenac je izraslina na oku koja se javlja usled upale žlezda koje se nalaze u kapku. Nastaje kao posledica akutne, piogene infekcije ili apscesa kapka. Iako nije preterano bolan, on je prilično neugodna i iritantna pojava.

Može se javiti kako na spoljnom zidu kapka tako i na unutrašnjem delu (spoljašnji i unutrašnji čmičak). Izgleda kao čir ili prištić i ispunjen je gnojem.

Unutrašnji čmičak na oku nastaje kada se upali Meibomova žlezda i on je dosta ređi.

Spoljni čmičak nastaje usled začepljenja trepavične folikule i susedne žlezde. Otečeni gornji kapci i ječmenci  često nastaju i usputno uz hronični blefaritis (upala rubova očnih kapaka). Isto tako rozacea i psorijaza mogu izazvati povećan rizik za ječmenac na oku.

Čmičak na kapku oka najčešće izaziva bakterija stafilokoka Staphylococcus. Ona se prirodno nalazi u okoločnoj zoni u manjem broju. Kada dođe do pada imuniteta ona izaziva upalu žlezda na kapku.

Kako trepavice rastu iz folikula i on se takođe može začepiti i inficirati. Tako nastaje ječmenac koji izgleda kao upala očnog kapka. Ukoliko se javi više upaljenih gnojnih okruglica to znači da se infekcija proširila. Tada obavezno otidite lekaru koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju.

Čmičak na oku kako se leči

Da li je čmičak zarazan?

Odgovor je nažalost potvrdan. Ova se infekcija kapka može preneti na drugu osobu ukoliko recimo koristite isti peškir za lice. Isto tako i maskara za trepavice može biti izvor zaraze te ni slučajno nemojte koristiti tuđi pribor za šminkanje.

Koji su simptomi ječmenca

Ono što se primećuje pre pojave samog ječmenika jeste svrbež i crvenilo na inficiranom mestu. Pojavljuje se mali otok, edem, grudvica koja postaje sve izraženija kako se upala širi.  Pojačana je osetljivost kapka, neretko se javlja i suzenje oka i fotofobija.

Čmičak na kapku se manifestuje kao okruglasta izraslina sa beličastim vrhom, nalik na običnu potkožnu bubuljicu. Zato se javlja i osećaj stranog tela u oku. Može i ceo kapak oteći, te se doslovno oko zatvara.

Ova bolna izraslina na kapku obično prođe sama od sebe tako što sadržaj sazri i iscuri iz ječmenika. Da bi upaljeni sadržaj sazreo i iscedio se možete koristiti i tople obloge. Gnoj uglavnom iscuri u roku od dva do četiri dana (ruptura apscesa).

Veće šanse da dobijete čmičak na oku imate ukoliko često trljate oči prljavim rukama.  Ako imate prirodno masnu kožu takođe je šansa za začepljenje lojnih žlezda i infekciju kapka veća. Isto važi i za osobe koje dugo sede za računarom, dijabetičare i žene koje se često šminkaju posebno ukoliko svakodnevno nanose maskaru.

Šminka kao izvor zaraze

Šminka čak i kad je potuno sterilna može izazvati začepljivanje izvodnih kanala kapaka i njegovih žlezda. Nagomilavanje sekreta takođe može dovesti do pojave ječmenaca, a ukoliko se umešaju i bakterije i do ozbiljnih očnih infekcija.

Šanse za čmičak na oku su veće ukoliko ne skidate šminku pred spavanje i ne čistite redovno pribor za šminkanje. Pa čak i ako koristite vodootporne maskare veći su izgledi da će doći do upale folikula gornjih i donjih trepavica.

U čemu se razlikuju čmičak i halacion

Čmičak na oku po narodnom verovanju nastaje od namigivanja. A kada se za nekoga kaže da je čmičkav misli se da je ta osoba dosadna, tj, svuda zabada nos i sve je interesuje. Zato se u narodu kaže : Dosadan kao čmičak!

Chalazion (halacion) je naziv za izraslinu na oku koje je nastalo kao posledica začepljenja Meibomove žlezde. Ovo stanje nastaje kada se stvore blokade u kanalima kapka na rubu, odmah iza trepavica, uglavnom na unutrašnjoj strani.  Sam predeo izgleda otečeno, izaziva suzenje očiju i može smanjiti oštrinu vida.

Razlika između čmička i halaciona je što je halacion nezarazno oboljenje, a ječmenac na oku uzrokuje infekcija. Oba se leče na isti način – vrućim oblozima.

Halacion traje nešto duže od čmička. On se uglavnom spontano isprazni tek za 2-8 nedelja. Ukoliko ste nestrplivi i ova vam israslina predstavlja estetski problem možete ga ukloniti hirurški.

Kada treba posetiti oftamologa

Ukoliko čmičak ne nestane za dan-dva naš savet je obavezno posetite ofmatologa. Terapija, odnosno lečenje čmička se svodi uglavnom  na antibiotske kapi i masti, kao i na antiseptičke rastvore. Reagujte na vreme kako vam se ne bi desila jaka gnojna upala kapka.

Čmičak na oku koji se ne leči odnosno čiji sadržaj nije iscureo sam ili uz stručnu pomoć prelazi u hroničan. Upaljeni sadržaj ostaje na mestu i predstavlja estetski problem koji se može rešiti samo operacijom.

Hirurško odstranjivanje se vrši pod lokalnom anestezijom i nije komplikovan zahvat. Malim sterilnim nožem lekar će zaseći spoljašnji deo kapka i odstraniti sadržaj iz žlezde koji se pretvorio u malu gnojnu kapsulu. Inače, ukoliko je ječmenac velik on će uticati i na vid zbog pritiskanja rožnjače.

Hloramfenikol mast je antibiotska i namenjena je  za suzbijanje bakterijskih infekcija. Koristi se prvenstveno za oči, u srhu lečenja konjuktivitisa i ječmenaca. Ova se mast koristi i u lečenju nekih vrsta herpesa, bubuljica…

Uz aktivni sastojak hloramfenikol sadrži i beli parafin i meki pro oculis.

Kada je operacija ječmenca neophodna i kako izgleda postupak

U normalnim okolnostima operacija za čmičak za oku zaista nije neophodna. On će sazreti i prsnuti sam od sebe, za otprilike dva dana. Međutim, ukoliko se desi da stanje ne prođe i više od nedelju dana, pa čak i mesec mora se ukloniti hirurški.

Sam operativni zahvat nije komplikovan niti bolan. Doktor će vam tankom iglicom dati lokalni anestetik u kapak. Nakon toga kada taj predeo utrne, tj. obamre uhvatiti čmičak instrumentom koji nalikuje na pincetu samo na vrhu ima kao malo metalno laso. Kada stegne čmičak na oku skalpelom će ga malo zarezati da izsuri gnoj a ranu očistiti odnosno sterilisati. Nakon toga se na ceo kapak maže se antibiotska mast i operacija ječmenika je time završena.

Kako se leči čmičak na oku prirodnim putem

Za lečenje čmička od davnina se koriste razne lekovite biljke, čajevi, oblozi i još mnogi pripravci.

Kako biste rešili ovaj ponajviše estetski problem koristite suve tople obloge: uvežite ugrejanu so u maramicu i držite na upaljenom kapku. Na isti način mođete iskorititi i trvdo kuvano jaje ili vruć krompir. Prislonite ih na kapak i toplina će uticati na to da on sazri i sav gnoj će iz ječmenca isteći.

Obloge od lekovitih čajeva kao što su čaj od kamilice, nevena, listova bagrema, korijandera su odlično rešenje za ječmenac. One će isto pomoći ako ih namočite na gazu i mažete čmičak na oku.

Šta ako ječmenac ne prolazi i potraje duže?

U istu svrhu stavite na ječmenik zagrejane listove blitve, sok od aloje vere ili listove nane. A baka će vam na sve to kazati kako se ječmenac leči sa malo sopstvene pljuvačke.

Delotvorna je  i obloga od ricinusovog i maslinovog ulja koje izvlače upalu. Toplo kantarionovo ulje isto će pomoći da čmičak brže sazri i iscuri.

Mast od nevena za lečenje ječmenca prirodnim putem 

Za ovaj prirodni preparat potrebno vam je:

pola kilograma svinjske masti i 150 gr. iseckanih cvetova nevena.

Priprema preparata:

Zagrejte mast i kada ona dostigne tačku ključanja umešajte cvetove. Malo promešajte i ostavite sa strane neka tako odstoji preko noći. Ujutru procedite i dobićete melem od nevena za čmičak na oku.

Melem od biljke hajdučice možete napraviti na isti način samo umesto nevena koristite druge biljke. A svinjsku mast možete zameniti i maslacem. Travke koje ćete staviti u ovaj pripravak su hajdučka trava i listovi maline. Sve uradite kao i u prethodnom receptu i ujutru ćete dobiti mast za čmičak na oku koji odmah možete početi koristiti.

Kako sam se rešio upornog ječmenca – iskustva

Već godinama imam problema sa infekcijama oka. Pojavi mi se prvo nešto kao sitna potkožna bubuljica i na kraju se ispostavi da je to opet čmičak ispod oka. Svrbi me užasno i iritira. Uz to i izgleda prilično neprivlačno i predstavlja mi problem jer se tih dana ne smem ni šminkati.

Ofmatolog mi je preporučio alkon mast i problem od nje zaista prođe. Međutim ječmenik se uvek ponovo pojavi i nije mi jasno zašto. Doktor mi je rekao da naprosto imam masniju kožu, te mi se žlezde lakše začepe. Savetovao mi je da dodatno pripazim na higijenu kako se infekcija ne bi raširila i na ostalu površinu, tj.  na drugo oko. Sada kada redovno ispiram oči antiseptčkim rastvorom uopšte više nemam ove ružne izrasline na oku.

Nevenka (39)

Godinama nisam znala kako se rešiti čmička na oku. Mazala sam i antibiotskim mastima i ispirala oči čajem od kamilice ali ništa. Onda sam shvatila da sam u stvari osetljiva na šminku, pa mi zbog toga uvek izađe taj ječmenik na kapku. On izgleda kao zrno pirinča i onako je oteknut, upaljen. Sada kada koristim maskaru ne nanosim je na sam koren dlake već je udaljim za oko dva milimetra.

Stanje se dosta popravilo. Dešava mi se i sad ponekad po koja infekcija, posebno kad su letnje žege pa se šminka razmazuje, ali retko. Svima bih preporučila da pripaze sa šminkom jer je ona u stvari izvor zaraze. A opet ja je se ne bi odrekla nizašta. Sterilišite, perite pribor i pazite kad se šminkate kako nanosite senke za oči i maskaru.

Doris (27)

Čmičak na oku kod dece je česta pojava

Čmičak kod dece se uglavnom javlja kao posledica nehigijene ruku. Najmlađi u ugri svašta dodiruju a još nemaju svest o tome koliko se bakterija krije u spoljnom svetu. Oni često trljaju oči i zato su infekcije oka kod njih nešto češće. U svakom slučaju naša preporuka je da odmah posetite svog pedijatra koji će vas dalje posavetovati.

Kada dete ima čmičak na oku razdražljivo je nervozno, često i plačljivo. Stoga je ovaj problem najbolje što pre rešiti. Tako se zaraza neće proširiti dalje, jer malom detetu ne možete baš tako lako objasniti da ne dodiruju upaljene kapke.

lečenje čmička prirodnim lekovima

Neobična značenja i tumačenja ove pojave

Čmičak u trudnoći nije česta pojava ali postoji recimo narodno verovanje da će vam izaći čmičak na oku ako se zamerite trudnici. Koliko je ovo istinito ne znamo, ali svakako vam ne bismo preporučili da se zamerate ikome u drugom stanju.

Čak štaviše savetujemo vam da joj udovoljavate i razmazite je koliko god možete. Postoji i verovanje kako je čmičak na oku znak trudnoće, mada ne znamo kako bismo vam to mogli logički objasniti.

A u južnoj Srbiji se veruje ako trudnica ima već drugo dete pa njemu izađe čmičak na desnom oku tada će roditi sina. A ako starijem detetu izađe ječmenac na levom oku trudnica će roditi devojčicu.

Čmičak na oku je zaista česta pojava i kod dece i kod odraslih ali malo ko išta zna o njemu. Uglavnom ga se svi pokušavaju rešiti na svoj način, recimo bušenjem sterilnom iglom što vam nikako ne bismo savetovali. Ne daj bože da promašite. A ako vam je komšinica savetovala da zagrejete zlatan prsten i stavite ga na ječmenik uradite to. Čak i sa malo sujeverja ovaj luksuzni topli oblog može pomoći….

Ako vas je zainteresovao ovaj tekst pročitajte i zašto se dešava pucanje kapilara u oku.