Čovek nakon UJEDA MAČKE jedva ostao ŽIV: Samo par sati nakon toga završio je u BOLNICI, a ono što je tamo saznao ostavilo ga je u ŠOKU!

Zanimljivosti

Ako vas slatka mačka kojoj ste prišli na ulici slučajno ugrize, možda ste u većoj opasnosti nego što mislite.

Izvor: Poslovni.hr  |  

Ilustracija; Foto: Konstantin Tronin/Shutterstock

Ilustracija; Foto: Konstantin Tronin/Shutterstock

.

Tu lekciju na teži je način naučio 48-godišnjak iz Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon ugriza mačke završio je zaražen bakterijom koju naučnici nikada ranije nisu videli, prenosi “Science Alert”.

Reakcija njegovog imunološkog sistema na ovaj strani mikroorganizam bila je neverovatna. Samo osam sati nakon što ga je nekoliko puta ugrizla mačka, muškarčeve ruke natekle su do te mere da je morao da ide u hitnu.

Tamo su mu rane od ugriza očišćene i previjene, a primio je i vakcinu protiv tetanusa pre nego je poslat kući s antibioticima.

Dan kasnije, morao je da se vrati nazad u bolnicu. Mali i domali prst na levoj ruci bili su mu natekli, kao i obe podlaktice.

Lekari su hirurški morali da odstrane oštećeno tkivo oko rana. Takođe je intravenozno primio tri različite vrste antibiotika, a dobio je i oralne antibiotike za uzimanje kod kuće.

Taj put je lečenje uspelo i muškarac se u potpunosti oporavio, ali lekari u bolnici nastavili su da pokušavaju da saznaju šta se tačno dogodilo. Kada su analizirali mikroorganizme prisutne u uzorcima iz njegovih rana, pronašli su dotad nepoznati organizam koji je podsećao na streptokoku.

Streptokoka je vrsta bakterije koja se između ostalog povezuje s meningitisom, strep-grlom, bakterijskom upalom pluća i konjunktivitisom. Ali kada su istraživači istražili deo genoma ove bakterije, nisu pronašli ništa slično što je od pre poznato. Radilo se o potpuno novoj bakteriji koja nikada ranije nije bila formalno zabeležena.

Ispostavilo se da bakterija pripada drugoj vrsti, imena Globicatella. Puno sekvenciranje genoma bakterije daje sumnju da se radi o bakteriji različitoj od sličnih, njoj srodnih varijanti poput G. sulfidifaciens, za nekih 20 posto, što sugeriše da se radi o “posebnoj vrsti koja ranije nije opisana.”

G. sulfidifaciens je bakterija otporna na nekoliko vrsta čestih antibiotika, što znači da ju je teško izbaciti iz tela. Dobra vest je da je nova varijanta reagovala na bar neke vrste antibiotika, ali priča svejedno služi kao upozorenje za javnost.

“Ovaj izveštaj naglašava ulogu mačaka kao nosilaca dosad neotkrivenih vrsta koji imaju patogeni potencijal za ljude”, napisali su autori studije.

Ugrizi i grebanje mačaka koji probijaju kožu svake godine u SAD-u rezultiraju s oko 66 hiljada poseta bolnicama. Mnogi zahtevaju antibiotike, čak i operacije, kako bi se sprečile ozbiljne infekcije.

Kao i sve životinje, i mačke su nosioci potencijalno opasnih patogena. Činjenica da takođe imaju oštre zube i kandže znači da te patogene mogu da prenesu duboko u našu kožu. Ako osobu mačka ogrebe ili ugrize po zglobu, može biti teško lečenje povrede.

Read More