Čudnovato zaveštanje beogradskog dobrotvora

Čudnovato zaveštanje beogradskog dobrotvora 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 77 godina šaljivi list Bodljikavo prase objavio je nesvakidašnji testament jednog „darežljivog“ gospodina iz Beograda.

Kad je otvaran testament jednog velikog dobrotvora, bilo je u njemu puno legata, pa su legatori pozvani da čuju poslednju volju zaveštaoca.

Čudnovato zaveštanje beogradskog dobrotvora 2
Foto: digitalna.nb.rs

Nekom je saopšteno da prima akcije Beogradske zadruge, drugom prvo, trećem kuću, četvrtom orman, petom… šestom, dvadesetom i tako dalje, kad dođe red na Mališu Purića.

Njemu je pročitan ovakav stav iz poslednje volje preminulog prijatelja:

– Molim moga prijatelja Malšu Purića da legne na moj testament, u koju mu svrhu zaveštavam i moju spavaću sobu. On će zacelo umeti ceniti ovu moju pažnju, jer će mu moj poklon vratiti sećanje na one trenutke koje je, za vreme mojih putovanja, provodio u društvu sa mojom ženom.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. „Bodljikavo prase“ bio je Nedićev šaljivi list, konkurent „Ošišanom ježu“. Izlazio je od 6. decembra 1941. do 2. septembra 1944. u Beogradu, jedanput mesečno. Vlasnik, izdavač i urednik bio je Svetomir Stojadinović, a saradnik Miša Dimitrijević.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Original Article