čuvajte se ambrozije od 20. avgusta

Polen ambrozije, jedan od najopasnijih i najagresivnijih alergena koji ugrožava zdravlje sve više ljudi, oko 20. avgusta postići će visoke koncentracije u vazduhu. Zbog toga će se kod pacijenata ponovo javiti simptomi kao što su zapušen nos, otežano disanje, pojačana sekrecija iz nosa koja izgleda kao da ne može da se zaustavi.

Koncentracije polena ambrozije u vazduhu ove godine se mere na deset mernih mesta u Srbiji. Trenutno iznose oko deset polenovih zrna po kubnom metru vazduha u toku jednog dana, što su, prema rečima Mirjane Mitrović, koordinatorke programa za polen u Agenciji za zaštitu životne sredine, relativno niske koncentracije. Najviše se očekuju od 20. avgusta do sredine septembra.

Važno je ovu biljku suzbiti pre cvetanja i emitovanja polena, jer kasnije dolazi do većeg rasprašivanja polena i ugrožavanja stanovništva koji imaju problema zbog ove biljke. Agrotehničke, mehaničke i hemijske mere uništavanja moraju biti sistematske i kontinuirane u celoj zemlji, s obzirom na to da je ova korovska biljka rasprostranjena na čitavoj teritoriji. Mogu da kažem da ima pomaka na tom polju. Trenutno je u toku velika akcija uništavanja ove biljke u Novom Beogradu, rekla je za Blic Mirjana Mitrović.

Da bi se sprečile burne alergijske reakcije, lekari upozoravaju da svi alergični treba da se jave lekaru na vreme i da u dogovoru sa njim počnu da uzimaju neki od lekova na vreme.

Dr Zorica Plavšić, alergolog u Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, napominje da pacijenti ne treba da paniče ako im se jave problemi kao što su zapušen nos, otežano disanje, pojačana sekrecija iz nosa, rafalno kijanje, svrab u nosu, očima i u grlu, kašalj, otežano disanje i napad gušenja. Treba opušteno i polako da udišu na nos, a izdišu na usta i obavezno da se jave lekaru.

Osobe alergične na ambroziju bi trebalo što manje vremena da provode u prirodi, da zatvaraju prozore ujutro i uveče kada je koncentracija polena ambrozije najviša, objasnila je dr Plavšić.

Saveti lekara:

• skloniti se od okruženja u kome raste uzročnik alergije
• ne gajiti biljke kao što su breze ili ukrasne trave
• ne kositi travu u bašti
• ne izlaziti u prirodu u sezoni cvetanja
• ići u prirodu samo kišnim danima
• ne provetravati stanove do 23 časa
• lekove uzimati redovno
• početi terapiju 10-15 dana pre povećanja koncentracije alergena u vazduhu
• ne uzimati lekove bez saveta lekara